Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Gösta

Intervju: Vilhelm Blomgren om Lukas Moodyssons "Gösta" och Ari Asters "Midsommar"

Jonatan Blomberg | Intervju
29 juli 2019
Jonatan Blomberg | Intervju
29 juli 2019

Vilhelm Blomgren är Sveriges snällaste nya skådespelarstjärna.

Innan sommaren 2019 var det nog inte så många svenskar som kände till skådespelaren Vilhelm Blomgren, om man nu inte föll pladask för honom när han som 13-åring sjöng "Min gröna ö" under Lilla melodifestivalen. Men nu är det ingen tvekan om saken. Vilhelm har slagit igenom på bred front både här i Sverige och i USA. Filmtopp har fått en exklusiv intervju med vår nya skådespelarstjärna.

Clara Christiansson, Vilhelm Blomgren och Mattias Silvell i "Gösta".
Clara Christiansson, Vilhelm Blomgren och Mattias Silvell i "Gösta". Foto: HBO Nordic

Trots att Vilhelm Blomgren har stått på scener och sjungit solo, i band och i musikaler, har det aldrig funnits någon önskan om att slå igenom inom musiken. Som 15-åring ville han visserligen spela folkmusik och bli en mandolin-virtuos, men när han nu slår igenom på allvar, drygt 10 år senare, är det som skådespelare. Vilket känns helt rätt.

Under sommarens stora framgångar i tv-serien Gösta och den nya amerikanska skräckfilmen Midsommar är jag säker på att vi bara har sett början på vad som alldeles säkert kommer att bli en lång karriär i branschen.

"Jag tror Gösta kompenserar för sina föräldrar".

Vilhelms huvudroll som den supersnälle BUP-psykologen Gösta är nästan stereotypiskt snäll, men tack vare hans naturliga skådespel fungerar det. I den största svenska rollen som Pelle i Ari Asters nya skräckfilm Midsommar, får Vilhelm fortsätta att visa upp ett snällt yttre när han lurar fyra "vänner" att fira Midsommar med en svensk kult. Aldrig tvivlar jag på att det finns så trevliga och genomhärliga personer som Gösta och Pelle (vars verkliga motiv visserligen kan diskuteras). Och det är helt och hållet Vilhelms förtjänst.

När jag frågar Vilhelm om tid för en intervju är det samma snällhet jag möts av. Han svarar direkt, tackar för att jag har hört av mig och nämner i förbifarten att han är på semester. Likväl planerar han in en tid för oss redan några dagar senare. Min första fråga handlar givetvis om hur snäll Vilhelm är på riktigt – och huruvida vi bör vara oroliga för att han kompenserar för något hemskt i sitt förflutna.

– Jag är nog ganska snäll på riktigt faktiskt. Det tar exempelvis väldigt hårt på mig om jag tycker någon ser ensam ut… Det kanske kan vara något form av ”vänlighetstecken”? I Gösta frågar mamman om han är så snäll för att han kompenserar för att han egentligen är en hemlig mördare. Det finns säkert något jag kompenserar för även i det verkliga livet, men jag vågar inte fundera på vad det kan vara i en intervju och sedan avslöja det för alla, säger Vilhelm och skrattar. I Göstas fall tror jag nog framför allt att han kompenserar för sin uppväxt i en familj med minst sagt "speciella" föräldrar.

"Det går att spåra allt tillbaka till ett specifikt mejl".

Mattias Silvell, Vilhelm Blomgren, Clara Christiansson och Gustav Berg i "Gösta".
Mattias Silvell, Vilhelm Blomgren, Clara Christiansson och Gustav Berg i "Gösta". Foto: HBO Nordic.

När Vilhelm slutade scenskolan i Göteborg gjorde han vad alla andra gjorde och mejlade ett gäng olika rollbesättare och berättade vem han var och att de gärna fick ha honom i åtanke om något dök upp. Drygt ett och ett halvt år senare fick han plötsligt ett SMS från rollbesättaren Jeanette Klintberg, som frågade om han ville provfilma för Lukas Moodyssons kommande TV-serie Gösta, den första svenska originalserien från HBO. Senare skulle det visa sig att hon även var ansvarig för att hitta svenska talanger till Ari Asters nya skräckfilm Midsommar.

– Det är egentligen helt otroligt att det går att spåra allt tillbaka till ett specifikt mejl. I bästa fall hamnar man väl i någon pärm tänkte jag, vilket troligtvis var exakt vad som hände. Jag tackade såklart "ja" till provfilmningen, som också var min första någonsin. När jag fick veta lite mer om rollen i Gösta, att det var en barnpsykolog, insåg jag att jag faktiskt hade två kompisar som utbildade sig till just det och fick massor av tips om hur man kan hantera olika situationer. Jag tror att det hjälpte väldigt mycket, eftersom provfilmningarna nästan bara var improvisation och kunde hålla på i upp till tre timmar.

Oj, det var långa pass! Moodysson är väl känd för att vilja få det att kännas så naturligt som möjligt?

– Moodysson är verkligen noga med att det ska kännas som att man kan göra så lite som möjligt för att få ut precis det han vill ha. Jag hart tänkt att jag ska vara så mycket som mig som möjligt, istället för en skådespelare. Men jag måste såklart påpeka att inte alla är precis som sina karaktärer i Gösta i verkliga livet, för det hade kanske varit lite elakt mot vissa i så fall! Jag älskar den här formen av humor. Men när jag har tittat på serien själv så har det slagit mig att jag glömt bort hur mycket vi egentligen spelade in. Gösta är trots allt med i nästan varje scen så jag hann liksom aldrig stanna upp och reflektera över huruvida något var bra eller dåligt. Så fort vi var klara med en scen, var det dags att sätta sig in i nästa.

"Jag hade ingen aning om att hon var så ung".

Vilhelm Blomgren och Florence Pugh i "Midsommar". Foto: A24

Skådespelerskan Florence Pugh slog igenom ordentligt redan i vintras med The Little Drummer Girl mot Alexander Skarsgård. I Midsommar är det framför allt Vilhelm, åtminstone bland de svenska skådespelarna, som får spendera mest tid med henne. Han berättar hur mycket han gillade att arbeta med henne under inspelningarna.

– Jag tror att hon var 21 eller 22 år gammal när vi började spela in Midsommar, vilket verkligen inte är någon ålder alls. Att hon ändå hade de här erfarenheterna från The Little Drummer Girl, Lady Macbeth och Outlaw King. Tänk dig att ha spelat Lady Macbeth redan som 19-åring. Jag hade ingen aning om att hon var så ung, utan trodde att hon var minst i min egen ålder. Hon har en otrolig arbetsmoral och ett otroligt tålamod. Jag kan verkligen bara säga bra saker om henne. När alla andra höll på att bryta ihop av att spela in samma scen gång efter gång, var hon alltid redo.

"Jag ville nästan kräkas".

Tack vare det där mejlet efter scenskolan i Göteborg har Vilhelm redan hunnit arbeta med två väldigt respekterade regissörer, Lukas Moodysson och Ari Aster, som det visar sig har två helt olika sätt att regissera på.

– Lukas regisserar faktiskt väldigt lite när kameran väl rullar. Han har valt ut sin ensemble supernoga, vilket han berättade för mig att han gärna gör för att slippa regissera! Det är ju faktiskt ganska smart av honom. Vi får improvisera väldigt mycket under inspelningarna, vilket gör att man får den där naturliga känslan om man arbetar med folk med rätt kemi. Han är väldigt tillåtande, vilket Ari också är till viss del, men när det kommer till honom så slutar det oftast med att man är tillbaka vid det han föreslog från början. För det är inte förrän då han blir helt nöjd. Ari kan gå in och peta i ett specifikt ord i tio tagningar, eller så måste han ta om på grund av att kamerarörelsen är lite fel.

Jag kan tänka mig att när man som skådespelare får höra att Ari Aster är nöjd med en scen, så kan man åtminstone känna att man verkligen har gett honom vad han ville.

– Nja inte riktigt, skrattar Vilhelm. För han brukade alltid köra med ”Det här var perfekt, precis det jag ville ha... bara en gång till nu!”. Så då tänkte man ju såklart att det kanske inte var helt perfekt ändå. ”En gång till”... det hörde jag så många gånger att jag nästan ville kräkas.

Spelar mot Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt i ny film.

Vilhelm Blomgren, Florance Pugh och Ari Aster under inspelningarna av "Midsommar".
Vilhelm Blomgren, Florence Pugh och Ari Aster under inspelningarna av "Midsommar". Foto: A24.

Vilhelm har redan hunnit spela in långfilmen "Min pappa Marianne" med Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt. Efter det finns det inga officiella projekt, som han får prata om i nuläget, men mellan raderna verkar det som att det nya skådespelaräventyr väntar runt hörnet.

– Jag kan inte säga så mycket i nuläget, men det finns absolut några trådar ute, som alla skulle vara jätteroliga om någon av dem blir av. Jag lovar att höra av mig när jag får prata mer om dem!

Med det tackar vi Vilhelm för att han tog sig tid att prata med Filmtopp under sin semester. Idag släpps de två sista avsnitten av "Gösta" på HBO Nordic, vilket innebär att det nu går att se hela säsongen i ett svep. "Midsommar" rullar fortfarande på biografer över hela Sverige. 

För mer läsning, här hittar du alla våra intervjuer.

NÄSTA ARTIKEL