Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Tuva Novotny (Borg)

Intervju: Tuva Novotny (Borg)

Carl Hempel | Intervju
09 september 2017
Carl Hempel | Intervju
09 september 2017

"Det handlade inte om kärlek i det här läget. Det handlade om prestation."

Foto: Kevin Lindén

Inför premiären av den efterlängtade svenska filmen ”Borg”, som handlar om tennislegendaren Björn Borgs karriär, har Filmtopp träffat flera i filmteamet för exklusiva intervjuer. Vi har pratat med regissören Janus Metz, manusförfattaren Ronnie Sandahl, huvudrollsinnehavarna Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf samt birollsinnehavarna Stellan Skarsgård och Tuva Novotny.

I "Borg" spelar Tuva Novotny det rumänska tennisproffset Mariana Semionescu, som senare kom att gifta sig med Björn Borg. Semionescu var en viktig stöttepelare för honom under upptrappningen av Wibledonfinalen 1980.

LÄS OCKSÅ: Vår recension av "Borg" (2017)

– Jag kände inte till så mycket om Mariana innan filmen så jag fick läsa på mycket, men jag fick också möjligheten att träffa henne. Det var jättegivande att få en känsla av vad hon mindes och upplevde, men också vad hon hade för respons på den historien som vi berättade, säger Tuva Novotny.

Hur känns det att porträttera en verklig person som du dessutom har träffat?

– Det är klart att det finns ett visst mått av bekymmer inför att göra någon rättvisa, samtidigt jobbar vi med fiktion så jag frigör mig nog från den ansvarskänslan ganska snabbt. Däremot vill man att det ska vara så nära sanningen och verkligheten som möjligt, men man ska också serva den här historian. Det är svårt att hitta den balansen.

Hur ville du framställa karaktären Mariana?

– Filmen utspelar sig under en sådan specifik tidsperiod. Detta är inte filmen om Mariana och Björn. Det är inte heller filmen om hennes karriär eller om deras liv tillsammans. Det är en film om någons yttersta prestation under dessa specifika matcher och vad det kostar för relationer och privatlivet att stå på den toppen. Därför var det viktigt för mig att göra henne tredimensionell och inte låta henne bli ett smycke på sidan av. Hon var ju en del av den hårda träning och dagsrutin som de hade. Det ansåg jag var viktigt att framhäva. De var ett lag tillsammans, berättar Tuva och fortsätter.

– Det här är en historia om Björn. Därför kan de tyckas att både Mariana och Bergelin var lite distanserade. Men det fanns en poäng med det. Det var viktigt för mig att hålla det avståndet, att vi inte gick in och gjorde ett kärlekspar för det handlade inte om kärlek i det här läget. Det handlade om prestation.

Sverrir Gudnason och Tuva Novotny i rollerna som Björn Borg och Mariana Simionescu
Foto: Nordisk film

Hur var det att jobba med med Stellan och Sverrir?

– Fantastiskt! Det var den stora behållningen av produktionen, att få jobba i den konstellationen. Vi jobbade jättebra ihop allihop.

Du har jobbat med film runt hela världen. Är det något du finner unikt med skandinavisk filmproduktion?

– Världen går väl generellt mot en mer amerikansk struktur och där är det väldigt fint att vi har den närheten till varandra i skandinavisk filmproduktion, vi är inte ett team på 200 personer. Vi kan föra direkta samtal med regissören. Men så är det egentligen i många andra delar av Europa också. Då skulle jag hellre göra distinktion mellan Europa och USA och säga att jag absolut trivs bättre med den struktur vi har här. Det är fantastiskt att få jobba med den traditionen som vi fått av gamla Europeiska filmskapare.

Vad tror du att folk kommer gilla med filmen?

– Jag tror att man kan känna igen sig. Att det finns något i folksjälen som Björn personifierar. Det här tillbakahållandet. Att man måste prestera och alltid vara duktig och att man aldrig får "freaka ut". Det tror jag folk kommer kunna relatera till på många plan. Det finns något i vår folksjäl som speglas i det.

”Borg” går nu på svenska biografer.

NÄSTA ARTIKEL