Venom

Intervju: Todd McFarlane – Skaparen av Venom

Uppdaterad 06 januari 2020 kl. 11:01 | Publicerad 17 december 2018 kl. 14:12

Står bakom "Venom" och "Spawn".

Todd McFarlane är en serietecknare med skinn på näsan. Han har varit med och utvecklat serien "The Amazing Spider-Man" och skapat de kända karaktärerna Spawn och Venom. Vi fick oss en pratstund med honom där han berättade om hur karaktären Venom kom till och hur hans drömprojekt skulle vara att korsa honom och Spawn i en film.

Todd McFarlane.
Todd McFarlane.

Sedan tidigt 80-tal har kanadensaren Todd McFarlane arbetat med superhjältar i serietidningar. Förutom att teckna har han också fötter inom film- och leksaksbranschen. När han började arbeta på "The Amazing Spider-Man" utvecklade han superhjälten och skapade samtidigt karaktären Venom.

– Jag önskar att jag kunde underhålla era läsare genom att säga att vi alla var väldigt smarta och visste exakt vad vi gjorde. Men det skulle vara en total lögn. Jag ska i stället berätta sanningen eftersom min mamma har sagt att man inte ska ljuga för mycket.

På 80-talet arbetade Todd McFarlane på Marvel Comics och ritade bland annat Hulken. Hans rykte som tecknare fortsatte att stiga och en dag kallade en redaktör in honom till sitt kontor för att diskutera ett nytt projekt.

– Han sa att han skulle sätta upp mig på en av serierna om Spindelmannen och som en tecknare, nörd och fan tänkte jag omedelbart: "Wow jag ska få rita Spindelmannen". Men sedan tittade jag på omslaget och såg att han hade en svart dräkt på sig. Jag tänkte direkt att det där är inte den Spindelmannen och den Peter Parker som jag växte upp med. Inte i en svart dräkt. Han ska ju vara röd och blå.

Cheferna vägrade låta Todd McFarlane ändra färg på dräkten utan insisterade på att Spindelmannen skulle bli svart.

– Jag tänkte direkt, men det är ju lätt som en plätt. Vi sliter av dräkten från honom och skapar en ny karaktär. Då behåller vi både den svarta dräkten och jag får rita Spindelmannen i rött och blått. De gick med på det, men då blev utmaningen för mig hur jag skulle få av honom dräkten. Karaktären som vi till slut kom på kallade vi för Venom.

Venom gick från skurk till hjälte.

Karaktären Venom.
Karaktären Venom. Bild: Marvel Comics

Venom var från början ett stort monster som levde tillsammans med dräkten. Todd McFarlane såg honom alltid som en varelse och en form av utomjording.

– När jag gav mina skisser till författarna placerade de sedan karaktären Eddie Brock i Venom. Jag var nöjd med min design och det var redaktören också. Sedan gjorde vi så att Venom liksom svalde Eddie Brocks kropp. Egentligen var denna karaktär bara en biprodukt av en tecknare vid namn Todd McFarlane. Ibland ligger jag vaken om nätterna och undrar hur det hela hade blivit om jag bara varit en duktig anställd och gjort som chefen sa från början. Hade det ens funnits en Venom i dag?

Han har ju utvecklats genom åren och är mer som en antihjälte i den nya filmen. Anser du att han är en skurk eller hjälte?

– När jag lämnade Marvel var han fortfarande väldigt mycket en skurk. Sedan skapades andra historier som började ändra på det. Jag skapade honom visuellt för att vara elak och hade aldrig möjligheten att leka med idén att han kunde vara något annat. Jag såg honom alltid som en form av Doctor Doom eller Magneto.

Venom går vidare utan Todd McFarlane.

Venom i filmen från 2018.
Venom i filmen från 2018. Foto: Sony Pictures.

Todd McFarlane har inte varit involverade i Venoms öde på många år och inte heller i den nya filmen. Men han tycker fortfarande det är kul att följa karaktärens utveckling.

– Jag skapade Venom för ungefär 30 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Jag tycker om att se andra människor ta sig an karaktärer som jag har skapat. Som Venom eller den Spindelmannen som jag ritade. Se dem ta form och inte bara inom film utan även som leksaker, T-shirts och TV-spel.

Du tycker inte det är svårt då att se dina skapelser utvecklas av andra?

– Nej, du hör alltid historier om någon som skrev en bok, men sedan när filmatiseras är det något helt annat. Där finns ljud, rörelser, människor och musik. Det är en helt annan konstform. Det är mycket märkligt att någon säljer sin idé till ett annat medium och sedan förväntar sig att det ska bli likadant. Det är lite som sport. Fotboll och basketboll är båda sporter men med helt olika regelverk.

Drömprojektet med Spawn och Venom.

Karaktären Spawn.
Karaktären Spawn. Bild: Image Comics

Todd McFarlane har också skapat karaktären Spawn, en antihjälte som ska få sig en egen film med bland andra Jamie Foxx och Jeremy Renner. McFarlane själv ska regissera. Och på frågan om vilken som är hans favoritsuperhjälte någonsin tvekar han inte en sekund.

– Enkel fråga. Det är Spawn. Vem är den tuffaste karaktären någonsin? Spawn. Han kommer alltid att slå alla karaktärer som jag inte skapat eftersom jag är helt partisk. Men om du frågar mig vilken som är min favorit av dem jag inte själv har skapat väljer jag Batman. Han är mörk och jag gillar mörka karaktärer.

Vad skulle ditt drömprojekt vara?

– Okej, nu ska vi ändra mitt namn från Todd till Gud. Är du redo?

Ja.

– Jag regisserar min kommande Spawn-film. Den blir en stor succé. Spola sedan framåt tiden och Venom-filmen fortsätter att gå bra. Sen får vi den andra och den tredje Spawn-filmen, och alla går riktigt bra. Och sedan! Sedan säger någon högt att vi ska göra en film med Spawn och Venom. Och förresten snubben som regisserade alla Spawn-filmerna ska göra det. Och det är min dröm. Men jag är ju inte allsmäktig och Todd rimmar tyvärr bara på Gud (engelska God).

Filmtopp tackar Todd McFarlane för pratstunden och ser fram emot hans framtida projekt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL