Nu på bio

Det senaste på biofronten!

thomas aske berg

Intervju: Thomas Aske Berg (VampyrVidar)

Axel Diedrichs | Intervju
08 oktober 2017
Axel Diedrichs | Intervju
08 oktober 2017

Norrmannen Thomas Aske Berg var på Sverigebesök med sin innovativa film "VampyrVidar" - som visades på Monsters of Film 2017

Porträtt av skådespelaren och regissören Thomas Aske Berg
Foto: Kevin Lindén/Filmtopp Media

Thomas Aske Berg är en eldsjäl. Det blev glasklart för mig när vi träffades för att prata om hans långfilmsdebut som regissör, skräckkomedin VampyrVidar, som gick upp på Monsters of Film. Den tragikomiska berättelsen följer kristna gårdsskötaren Vidar, som lever ett händelselöst liv tillsammans med sin mamma. När han ber till högre makter om att få en vändning i livet, förvandlas han till mörkrets furste.

Thomas var väldigt exalterad över att få visa upp sin film, i synnerhet på Monsters of Film, för en publik som älskar det genreområde han jobbar i. VampyrVidar delar sin publik i två läger, den både kritiseras och sönderkramas, med övervägande positiv respons. Ja, detta är alltså ingen mellanmjölk. VampyrVidar får folk att reagera.

Som rutinerad skådespelare har Thomas varit humorn trogen, På bølgelengde och The Mail Man för att nämna ett par filmer han har medverkat i. Som nybliven manusförfattare och regissör fortsätter han på samma spår, men adderar även vassare kanter med inslag av skräck, och en hel del flum därtill.

- Jag har ett indiesällskap i Stavanger, vi driver ett produktionsbolag tillsammans och har funnit vår form. VampyrVidar är en lek med genre och visuell stil. Den har element av drama, musikvideo, skräck, humor och mer.

Varför just vampyrer?

- Jag har alltid haft en stor förtjusan för vampyrfilm och eftersom det inte görs i Norge fick jag ännu större lust att själv göra en. Jag drevs även av att jag ville göra en originell film i en väldigt utstuderad genre. Det var bara att sätta sig ned och börja skriva manus.

Men trots bristen på norska vampyrfilmer är Thomas nöjd med hemlandets jobb på skräckfilmsfronten. 

- Död snö har blivit en kultklassiker, och tvåan var supercool! Sen har vi Fritt Vilt-serien... Joachim Triers film Thelma är helt fantastisk.

Under filmens arbetsprocess har Thomas samarbetat med den nära vännen och kollegan Fredrik Waldeland, från manus till färdig film. Även han långfilmsdebuterar som regissör.

- Vi har varit vänner väldigt länge och alltid brainstormat ihop. Vi klickar väldigt bra och har samma humor, så det känns bara väldigt naturligt att han var med och gjorde VampyrVidar. Planen är att vi ska fortsätta göra film tillsammans.

Skriver du på något nytt projekt nu?

- Ja, men det är lite för tidigt att säga något om det. Men jag har påbörjat på konceptstadie.

Thomas Aske Berg sitter i lobbyn på ett hotell
Foto: Kevin Lindén/Filmtopp Media

För att kunna arbeta sig fram till något originellt är rätt inspiration en nyckel. En annan typ av konstform har lagt grunden för VampyrVidar

- Musik inspirerar mig mycket. Jag lyssnar på en grupp som heter General Forsamling, de har texter och melodier som står väldigt nära det manus jag höll på att utveckla. Det är till och med scener i filmen som är skrivna för att fungera med deras musik. Track vare: de bästa 10 backjack-tipsen!

- När det gäller film har jag så många regissörer jag gillar. Just nu är jag väldigt glad i David Lynch, Wes Anderson och Coenbröderna. En av favoritfilmerna är The Big Lebowski.

Som du kanske förstår är det sällan lätt att jobba med film, även mindre produktioner kräver en stor arbetsinsats. Thomas delar med sig av de största utmaningarna med att göra independentfilm. 

- Först och främst tid och pengar. På inspelningsplats var det svårt att få det att se flott ut, med begränsade medel. Då fick vi vara kreativa och hela tiden hitta lösningar. Den allra största utmaningen för vår del var att hålla uppe engagemang och fokus hos kärnteamet, som jobbat gratis fram och tillbaka i fyra år. Det är sju år sedan VampyrVidars frö började växa.

Varför tycker du att publiken ska se VampyrVidar?

- VampyrVidar är den mest sällsynta typ av film du kommer att se. Den har många lager som kan tillfredsställa alla och låter även analytikern gräva djupt. Originell fun shit!

Ja, det mest beskrivande samlingsordet för gruppledaren, skådespelaren, den nytänkande regissören och manusförfattaren Thomas Aske Berg måste vara "eldsjäl". Filmtopp önskar honom all lycka i framtiden! Vår recension av "VampyrVidar" publiceras inom kort. Håll utkik!