Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Michael Gross

Intervju: Skådespelaren Michael Gross om Tremors 6 och karriären

David Lindahl | Intervju
30 april 2018
David Lindahl | Intervju
30 april 2018

Michael Gross är actionskådespelaren från filmserien Tremors som på fritiden föredrar stillsamheten från att bygga modelltåg och läsa om järnvägshistoria.

Den sjätte filmen från franchisen "Hotet från underjorden" (Tremors) släpps på Blu-Ray i USA den första maj, och i Sverige den sjunde. Filmtopp har talat med huvudskådespelaren Michael Gross som medverkat i alla sex filmer. Han berättar om den nya filmen, hans karriär och sitt intresse för järnvägshistoria.

Michael Gross.
Michael Gross.

För 28 år sedan hade Hotet från underjorden (Tremors) biopremiär och världen presenterades för första gången för Burt Gummer; en amerikansk överlevare, enstöring och vapenentusiast. Men innan Michael Gross hoppade på projektet hade han under sju års tid haft framgångar i tv-världen som en av huvudrollerna i serien Fem i famljen.

– Det var så underbart när Tremors kom för efter sju år i en tv-serie är du så förknippad med en karaktär. Jag gjorde filmer vid sidan om och stod även på scen. Men USA förknippade mig så starkt med Steven Keaton från Fem i familjen. Jag undrade hela tiden om jag skulle kunna få något annat.

Från att ha spelat en familjefar i en komisk serie gick Michael Gross över till att bli actionhjälte i filmen Hotet från underjorden. Bredvid skådespelarna Kevin Bacon, Fred Ward och Reba McEntire spelade Michael Gross karaktären Burt Gummer. I filmen bor de alla i en liten avlägsen by som attackeras av stora köttätande maskar från underjorden, så kallade ”graboids”.

– Alla underbara människor involverade i Hotet från underjorden; producenter, manusförfattare och regissörer valde mig till att spela denna omfattande och annorlunda karaktär. Burt Gummer är vad vi kallar en amerikansk överlevare. Han tycker om att vara ensam, litar inte på någon och är komiskt paranoid. Han är besatt och äger massor med vapen. Det var underbart att få spela något helt annat än tidigare.

Kevin Bacon och Michael Gross i Hotet från underjorden.
Kevin Bacon och Michael Gross i Hotet från underjorden (1990). Foto: Universal Pictures.

Var det svårt att gå från familjekomedi till actionstjärna?

– Nej, faktiskt inte. Jag såg det mest som att jag gick från en genre till en annan, från en karaktär till en med annorlunda värderingar. Som tur är var jag också i bra form då och tog väl hand om mig fysiskt, något jag även i dag fortsätter att göra. Jag tränar och håller på med yoga, allt för att kunna fortsätta spela den här typen av roller. Sen säger du actionstjärna, men filmerna innehåller mycket komik också och därför var det inte så stor skillnad från att göra familjekomedi.

Hur var det att arbeta med Kevin Bacon och Fred Ward?

– Det var en fantastisk erfarenhet. Vi hade inga som helst problem under inspelningen eftersom alla var underbara skådespelare och yrkesmänniskor. Alla var trevliga, ingen skrek på dig och det var inget drama.

När "Hotet från underjorden" hade biopremiär blev den ingen omedelbar framgång. Det var inte förrän den släpptes på VHS som filmens status höjdes. Michael Gross menar att den bästa marknadsföringen filmen fick från var människor som berättade för varandra om vad de hade sett.

– Runt 1990 hade vi ingen aning om att filmen skulle bli en sådan framgång. Allt det där hände bakom våra ryggar. Jag trodde verkligen inte att vi skulle göra fler filmer. Det var inte förrän senare som de sade till oss att ”den börjar bli populär”. Det var fascinerande.

Michael Gross karaktär Burt Gummer var inte huvudrollen i de två första filmerna. Kevin Bacon och Fred Ward ledde varsin film och först i den tredje tog Gross över på riktigt.

– Märkligt nog kändes det aldrig som att jag spelade huvudrollen. Precis som alla skådespelare har jag en viss nivå av ego. Men den nivån slutar när jag inser att jag arbetar som bäst i sällskap av andra bra skådespelare. Det är precis som i sport, du måste ha ett bra lag omkring dig.

Michael Gross i Tremors: A Cold Day in Hell.
Michael Gross i Tremors: A Cold Day in Hell. Foto: Universal Studios Home Entertainment

Den sjätte filmen, "Tremors 6: A Cold Day in Hell", släpps på Blu-Ray och DVD i USA den första maj, och den sjunde i Sverige. Den utspelar sig inte som sina föregångare i torra ökenklimat, utan nu är det norrut bland isarna och i snön som monstren uppenbarar sig.

– Vad som låg bakom denna nya riktning var klimatförändringen och den globala uppvärmningen. Dessa monster har legat nedfrysta i flera miljoner år och plötsligt släpps de fria när isen smälter. Det blir ett helt annat problem med klimatförändringen. Du tänker alltid på den stigande vattennivån men aldrig på monster.

Vilken film är din favorit i Tremors-franchisen?

– Första filmen är givetvis en favorit. Det var där denna underbara resa startade. Men jag gillar verkligen också den fjärde filmen eftersom jag fick spela min karaktärs farfar i en western-miljö. Han var en man som inte gillade vapen eller människor. Han var väldigt stolt. Den rollen hade mer förändring i sig och det var en intressant resa med den karaktären. Att gå från att hata människor och vapen till att inse att han behöver båda för att skydda sig själv och andra från dessa monster.

Jag måste fråga dig detta, vet du hur många maskar (graboids) som Burt Gummer har dödat?

– Det är en mycket bra fråga. I Tremors 3 tror jag det var, försökte han räkna hur många han dödat. Men jag har tappat räkningen, det har varit för många. Säkert hundratals.

På fritiden har Michael Gross ett stort intresse för järnvägshistoria. Han både bygger modelljärnvägar, samlar på föremål från gamla tider och bejakar historien.

– Min farfar arbetade för ett stort amerikanskt järnvägsföretag som hette ”Atchison, Topeka and Santa Fe Railway”. Hans far arbetade också där så när jag var en liten pojke älskade jag tåg och att besöka min farfar när han körde dem. När jag var runt 20 år gammal arbetade jag också för järnvägen. Jag antar att jag aldrig riktigt växte upp utan är nog fortfarande som en liten pojke med mina tåg.

Nu till sommaren väntar en semesterresa till Norden som Michael Gross och hans fru ska göra. Tanken är att åka båt och stanna till vid olika ställen.

– Jag visste att du skulle ställa mig frågan om var i Sverige vi ska åka, men tyvärr vet jag inte riktigt. Vi ska besöka Danmark, Norge och Sverige. Givetvis ska vi stanna till i Stockholm och kanske lite andra ställen i landet också.

Men framtiden då? Blir det fler Tremors-filmer?

– Jag ska vara helt ärlig, det är faktiskt så att jag nu i eftermiddag ska äta lunch med någon från Universal Studios där vi ska prata om möjligheterna för en Tremors 7. Men om det blir av vet jag inte.

Kanske Burt Gummer till slut möter sitt öde och blir besegrad av maskarna?

– Aldrig! Jag tror att Burt Gummer kommer att leva till en mogen gammal ålder.

Filmtopp har också intervjuat specialeffektsexperten James E. Price som bland annat arbetat på Downsizing. Här nedan kan ni se den nya trailern till den sjätte filmen "Tremors: A Cold Day in Hell":