Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Intervju: Scarlett Johansson om "Ghost in the Shell"

Intervju: Scarlett Johansson om "Ghost in the Shell"

Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Intervju
20 augusti 2017
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Intervju
20 augusti 2017

"Det skulle inte vara Ghost in the Shell utan galna fightingscener."

Nyligen släpptes science fiction-rullen "Ghost in the Shell" på Blu-ray och DVD. I samband med detta har Filmtopp fått en intervju med en av vår tids största skådespelerskor, Scarlett Johansson. I filmen spelar hon cyborgen "Major".

intervju scarlett johansson

Vem är Major och vad har hon för roll i Sektion 9?

— Vem är Major? Det är en bra fråga. Ghost in the Shell handlar egentligen väldigt mycket om Majors resa efter att hitta sig själv. Hon är chef över en grupp regeringen bildat, "Sektion 9", som bekämpar cyberterrorism, vilket hon anser är mänsklighetens största hot. Och under den här resan mot att besegra terrorism, rör hon sig samtidigt mot att göra en väldigt oväntad upptäckt om sig själv.

Scarlett Johansson hintar om en blodig film när hon beskriver Sektion 9: "Sektion 9 är en enhet grundad av Hanka som består av, jag vet inte vad du skulle kalla oss riktigt, ett gäng tuffingar och skickliga utredare som inte är speciellt laglydiga.", säger hon.

Vad betyder begreppet Ghost in the Shell och vad är det som är så speciellt med Majors fysik, som ger henne ett övertag i sitt arbete?

— Jag tror att Ghost in the Shell betyder många saker. Spöket, antar jag, är din ande, ditt sanna jag, ett jag som kan resa från kärl till kärl. Skalet är i det här fallet den fysiska cyberkropp Major fått. Och hennes spöke, hennes ande, är hennes mänskliga hjärna och allt vad det innebär, och hennes förflutna.

Det finns något rent fysiskt i sättet du spelar henne för att få fram hennes dualistiska natur.

— Ja… det har varit svårt att skapa Majors sätt att röra sig på eftersom du inte vill att hon ska vara för robotlik, men hon är samtidigt inte människa. Jag skulle säga att det finns någon slags... fördröjning eller distansering mellan hennes hjärna... hennes tankemönster, hennes neurologi och hennes kropp. Hon är inte riktigt sig själv, eftersom hon inte är i sig själv. Det har varit utmanande att skapa den känslan, men också intressant.

intervju scarlett johansson

Ghose in the Shell skildrar en specifik framtida värld. Kan du beskriva den?

— Jag skulle inte beskriva den som ett alternativt universum, mer som en dunkel och inte särskilt avlägsen framtid. Där jag tror att människor fortfarande kan använda tekniken till sin fördel, men att de har blivit så beroende av tekniken för nöje, förbättring och lycka, att de har glömt, eller förlorat förståelsen för dess syfte. Det är en isolerad och steril värld.

Major har en unik outfit. Kan du beskriva dräkten och vilka fördelar den ger henne på sitt uppdrag? 

— Dräkten är som ett andra skinn och den gör det möjlighet för henne att bli osynlig och, såklart, allt som det tillför. Det är ett verktyg hon använder i sin offensiv och för att gå under radarn. Det är andra karaktärer i filmen som har samma teknologi, kanske inte lika avancerad, men det är ingen superdräkt eller nåt sånt. Det är bara något som finns i den världen. Men hennes färdigheter är hennes egna. De har ingenting med dräkten att göra.

Batou, som spelas av Pilou Asbaek, har en speciell relation till Major. Kan du berätta lite om den?

— Jag tror att Majors relation till Batou är väldigt unik eftersom när hon är med honom, känner hon sig som allra mest mänsklig. Hon känner sig skyddad och, jag tror, emotionell. Han är en av de få människor hon litar på. Och givetvis fattar han tycke för henne…

LÄS OCKSÅ: Intervju: Pilou Asbaek (Game of Thrones, Ghost in the 

— Hon sover aldrig. Hon går alltid framåt, framåt, framåt, och med Batou tror jag att hon kan ha lugna ögonblick. Det är som att han påminner henne om livet hon kanske en gång hade eller skulle kunna ha.

Han är spelad av Pilou, som ger en slags lätthet till inspelningen. Du har arbetat med honom förut. Hur har den här erfarenheten varit annorlunda?

— Pilou och jag arbetade tillsammans med Lucy, men vi hade inte särskilt mycket gemensam arbetstid. Vi hade några dagar att lära känna varandra. Min pappa är dansk, liksom Pilou, och det finns en särskild sorts humor och känslighet som kommer från den delen av världen, som jag känner mig bekant med. Pilou är väldigt lekfull och han är inte rädd för att testa nya saker i sina scener. Det är väldigt kul att arbeta med honom, och han gjorde en väldigt bra tolkning av sin karaktär.

– Pilou spelar sin karaktär med stor integritet och omfamnar Batous krigserfarenheter. Han bar det stora lasset med sig, men utan att det är betungande. Han har verkligen andats en hel del liv i honom.

intervju scarlett johansson

Varför är en trettio år gammal manga fortfarande relevant för dagens biopublik?

— Resan i att hitta sig själv och att upptäcka vem man är. Ensamheten som finns i vår mänskliga natur. Vår kollektiva sammankoppling. Dessa teman är alltid relevanta och jag tror att publiken vill ta till sig av den här sortens historia. Vi vill leva oss in i karaktärernas motgångar och erfarenheter och uppleva resan genom dem. Det är den gemensamma upplevelsen som gör film magiskt. Upplevelsen av att vara en del av en publik är unik. Jag tror aldrig att det kommer kännas gammalt.

Ghost in the Shell är en stenhård actionfilm. Kan du berätta lite om träningsprocessen och den aspekten av filmskapandet?

— Det skulle inte vara Ghost in the Shell utan galna fightingscener. Det har varit utmattande och stärkande på samma gång, att vara så fysisk som jag har varit i denna film. Jag har kunnat hantera vapen, avsluta varje strid och göra allt linarbete med hjälp av stunt-teamet som har guidat och stöttat mig.

— Eftersom det fysiska är en sådan viktig del för karaktären har jag siktat in mig på att ha kapaciteten att kunna göra allt själv. Det har varit nytt för mig och jag känner nu att jag har ett nytt kit med färdigheter. Det har hjälpt mig att komma över rädslan jag har haft över att inte ha kontroll: 'you can be bad… you can make it look badass too'".

Vi tackar Universal för intervjumöjligheten och ett givande samarbete!

Härnäst är Scarlett Johansson aktuell i den tredje Avengers-filmen "Avengers: Infinity War" och Wes Andersons kommande film "Isle of Dogs". 

 

NÄSTA ARTIKEL