Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Röstskådisen Christian Hedlund om rollen som Sonic

Röstskådisen Christian Hedlund om rollen som Sonic

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Intervju
16 mars 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Intervju
16 mars 2021

Han är inte bara världens snabbast igelkott, han är även en av Sveriges vassaste podpratare!

Christian Hedlund pratar sig varm om de största röstskådisarna från barndomen, bland annat Bert-Åke Varg. "Vi är en hel generations kids som växte upp med hans röst."

Christian Hedlund har varit röstskådespelare i nästan 20 år. Han har även varit radiopratare, men just röstskådespeleriet håller han varmt om hjärtat. Just nu försöker han få igång en podcast om röstskådespeleri i Sverige. Det går fortfarande att stötta projektet på Kickstarter fram till den 22 Mars, men varför ska vi göra det?

MER LÄSNING: Nu startar inspelningen av Sonic 2!

Jo, skälet till varför han vill göra podcasten tillsammans med röstskådespelaren, och nära vännen, Linn Ehrner beror bland annat på att duon vill bevara viktiga berättelser från stora röstskådisar från sin egen barndom, en barndom som de delar med många av oss andra.

– Framförallt är det ju jättemånga röstskådespelare från 80- och 90-talet som vi växte upp med som kommer att gå ur tiden och då är det massor av berättelser som försvinner, säger Christian.

Julgranen i The Emoji Movie.
Foto: Sony Pictures Releasing

Han beskriver kort jobbet som röstskådespelare  med en kort anekdot.

– När jag gjorde julgranen och den gråtande emojin för The Emoji Movie sa teknikern till mig: "Är det inte sjukt att när folk går och ser den här filmen så kommer ingen att tänka sig att det en regnig, dassig och jävlig novemberdag stod två snubbar i en studio nånstans i Stockholm där den ena grät som en emoji och den andra stod och drog i ljudspakarna och såg till att det lät okej… Om ingen tänker på att vi finns, då har vi gjort vårt jobb." Och det är det som är jobbet.

Christian Hedlund har dubbat rösterna till bland annat Zazu i "Lejonkungen" (2019) och Sonic i "Sonic the Hedgehog" (2020), vilket kan vara en utmaning.

– Konsten är att låta lite som originalet, tillföra ditt egna och få det att låta svenskt. En av de svåraste sakerna för de som dubbar för första gången är att få bort den engelska melodin. Vi pratar inte på samma sätt och meningarna är inte uppbyggda på samma sätt. Att en karaktär i slutändan blir bra baseras på att du kan koppla bort engelskan. 

Att höra sin egen röst tycker många är fruktansvärt jobbigt, men det är ett måste för röstskådespelaren Christian.

– Om jag skulle tycka att det vore jobbigt att lyssna på mig själv vore det som om en gitarrist inte tyckte om sin egen musik. Rösten är mitt instrument och jag måste kunna spela på det. Jag spelar in mig själv och lyssnar på mig själv jämt och ständigt! En musiker skulle aldrig ställa sig och spela med öronproppar för att inte behöva höra hur det låter.

Christian pratar om en av de gångar han har förställt sin röst till fullkomlig oigenkännlighet.

– I min första stora serie Träd Fu Tom, som gick på barnkanalen, var det en karaktär som hette Zigzoo. Det är en röst som alla kan göra, men att skådespela med den är en utmaning. Att vinna på lotto, förlora sin bästa vän, eller gråta med en sådan röst är långt ifrån enkelt.

För Christian Hedlund är inte bara röstskådespeleri en stort intresse, han älskar även TV-spel. Lyckan var alltså svår att beskriva när han fick rollen som Sonic.

Den blåa igelkotten Sonic
Foto: Paramount Pictures

– Jag tyckte att det var råhäftigt! Det kändes enormt ärofyllt och jag var väldigt pepp på att se hur folk skulle reagera på den. När jag såg ändringarna de hade gjort, på grund av alla de första reaktioner på nätet, tänkte jag som privatperson och gamer "Thank God!". När jag såg filmen förstod jag det inte bara vara en snabb "cash grab", utan de faktiskt gjort en film som är rolig att se!. Och nej, det var aldrig målet med Sonic att förändra sättet vi ser på eller gör film. Det är ingen Interstellar eller Inception, det är en film du ska se och ha roligt med.

– Jag regisserades av Hasse Jonsson som gjorde Sonic i den tecknade serien på 90-talet från min barndom. Jag sa till honom: "Hasse, du vet ju att du är min Sonic. Får jag ditt godkännande, är du nöjd?". Och då svarade han: "Christian… du är min Sonic". Det var fint!

Vi glider till slut in på hans projekt på Kickstarter. Christian Hedlund vill tillsammans med röstskådespelerskan Linn Ehrner göra en podcast om röstskådespeleri, men kanske framförallt bevara ett av Sveriges mest bortglömda kulturarv.

– Jag gjorde förut en podcast som hette Röstskådespelarna där mitt mål var att intervjua, tacka och hylla de som inspirerade mig och var mina idoler när jag var liten. Efter tio avsnitt kände jag mig rätt mätt. Sen träffade jag Linn, som bland annat är rösten till She-Ra, och vi bestämde oss för att göra något mera för alla historier som finn kvar att berätta! Framförallt är det ju jättemånga röstskådespelare från 80- och 90-talet som vi växte upp med och som kommer att gå ur tiden och då är det massor av berättelser som försvinner. 

– Jag pratade till exempel med Oscar Harryson, barnbarn till John Harryson som varit Joakim von Anka och Doktor Snuggles. Oscar frågade mig om jag visste att han var tekniker på sin farfars sista dub-session innan han dog och jag svarade: "jag vill höra allt du har att berätta!".

– Ett av de sista avsnitten jag gjorde med Röstskådespelarna var en intervju med Bert-Åke Varg. Vi är en hel generations kids som växte upp med hans röst, hans historier är fantastiska och de kommer att försvinna. Det är därför vi vill göra det här!

I podcasten kan vi se fram emot gäster som Magnus Ehrner (röst till Byggare Bob, Kermit) Joakim Jennefors (Disneys Ringaren i Notre Dame) Charlotte Ardai Jennefors (flertalet röster My Little Pony, Batgirl i Batman: The Animated Series) för att nämna några! Mer information vilka gäster Christian och Linn vill prata med står i länken nedan.

Läs mer om deras Kickstarter här!

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL