Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Rojda Sekersöz (Dröm vidare)

Intervju: Rojda Sekersöz (Dröm vidare)

Rasmus Torstensson | Intervju
15 mars 2017
Rasmus Torstensson | Intervju
15 mars 2017

Exklusiv pratstund med Rojda Sekersöz, regissören bakom den hyllade filmen "Dröm vidare".

Rojda Sekersöz är ett namn som är värt att lägga på minnet. Den 27-årige regissören, som också har gjort sig ett namn på Dramaten som spoken word preformer, är just nu aktuell med långfilmsdebuten Dröm vidare (2017), en underhållande coming of age-historia om en ung kvinnas kamp med att hitta sig själv och sin rätta plats i samhället. Filmen hade världspremiär under årets upplaga av Göteborg Film Festival och mottog fin kritik. Bland annat tilldelades filmen Angelopriset, den Svenska Kyrkans filmpris, på 50 000 kr. Undertecknad såg och recenserade Dröm vidare på plats, helt klart en debut som lovar gott inför framtiden.

LÄS MER: Recension av Dröm Vidare (2017)

Filmtopp hade en exklusiv intervju med Rojda Sekersöz i samband med filmens premiär, där hon bland annat berättade om hur det är att slå igenom som regissör vid en ung ålder.

– 27 år kan tyckas vara är en relativt ung ålder, men det är viktigt att ha tidsspektrumet i åtanke. Jag har sysslat med film på olika sätt sedan jag var femton år, alltså är detta resultatet av mer än tio års träning. Sedan har jag också utbildat mig inom film och teater, vilket givetvis hjälpt mycket även om vägen har varit krokig. Det var flera personer i branschen som tyckte att jag borde ha närvarat på fler långfilmsinspelningar och gjort fler novellfilmer innan jag regisserade en egen långfilm. Jag har gått min egen väg.

LÄS MER: Intervju med Marie Göranzon

Quentin Tarantino är ett levande exempel på en regissör som har hämtat mycket inspiration från andra filmmakares verk. När jag tittade på Dröm vidare kom jag att tänka på Andrea Arnolds filmer "Fish Tank" (2009) och "American Honey" (2016). Båda filmerna skildrar en sorts diskbänksrealism och en kvinnlig frigörelse, teman som jag även kan se i Rojdas film

– Det är klart att man kan få inspiration genom att ta del av andra konstnärers konst. Jag vet vem Arnold är och har sett några av hennes filmer, men har faktiskt inte tänkt speciellt mycket på det under skapandet av Dröm vidare. När en film har färgstarka kvinnor i ledande roller blir det lätt att man gör den typen av kopplingar. Däremot har Medan vi faller (franskt kriminaldrama från 1995) varit en stor konstnärlig inspirationskälla. Historien filmen berättar är, precis som vår, ganska könsneutral. Dröm Vidare centreras ju kring en kvinnlig vänskapskrets, men det hade lika gärna kunnat handla om män.

"det är otroligt viktigt med det personliga uttrycket…"

Som filmälskare har jag ofta dagdrömt om att vara en framgångsrik regissör, och det finns säkerligen ytterligare tusentals svenskar som drömmer om att var där Rojda Sekersöz är just nu. Har du några tips till aspirerande regissörer? 

– Det är otroligt viktigt med det personliga uttrycket. Att sätta din egen prägel på saker och ting. Samtidigt är detta ett yrke som kräver samarbete. Du har ett helt team med skådespelare, tekniker, fotograf och statister som du måste ta hänsyn till. Under produktionen av filmen har jag samarbetat väldigt nära med manusförfattaren Johanna Emanuelsson och hela skådespelarteamet. Jag och Johanna utvecklade storyn tillsammans, men redan i ett tidigt stadie involverade vi skådespelarna. Faktum är att filmens dialog till och med korrigerades under inspelningsdagarna.

LÄS MER: Bästa filmerna 2017

Dröm vidare är en härlig film för hela familjen. Jag ber Rojda att övertyga våra läsare till att gå och se filmen.

– Du ska se vår film om du villa ha en riktigt bra filmupplevelse helt enkelt. Man får skratta, man får gråta och det är verkligen inte pretentiöst. Framför allt är Dröm vidare väldigt underhållande och ett riktigt skönt tidsfördriv.

Jag tackar Rojda Sekersöz för pratstunden och avslutar med att fråga om hon har någonting nytt på gång. 

– Jag har skrivit en radioteater tillsammans med Gunnar Nilsson, som kommer att ha premiär hösten 2017 på SR-Radio. Det är en komedi som heter Dejtingguiden. Dessutom vill jag fortsätta att syssla med poesi vid sidan av film. Jag finner det givande för min kreativitet att fortsätta med båda två, det ena utesluter inte det andra. När det gäller film har jag några projekt på gång som jag tyvärr inte kan beskriva mer om i dagsläget.

Filmtopp tackar Rojda för ett trevligt samtal och önskar henne all lycka i framtiden. Håll även utkik efter "Dröm vidare" i biotablån, den går upp på bio den 17 Mars!