Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Inga Lindstrom

"Inga Lindström" äntligen på svensk mark!

Axel Diedrichs | Intervju
29 september 2015
Axel Diedrichs | Intervju
29 september 2015
P1050328
Foto: Axel Diedrichs

Filmserien Inga Lindström (2004-) är en av Tysklands mest populära. När serien slog sitt rekord i tittarsiffror lockade den till sig över tolv miljoner tittare. Produktionsbolaget heter Bavaria Fernsehproduktion och just nu pågår deras inspelning av den sextiofjärde filmen i serien. Filmen utspelar sig i Sverige på Öland och i Kalmar.

Speciellt med serien är att skådespelarna låtsas bryta på svenska och stilen har sina rötter i bokgenren skandinavisk noir. Trots produktionens kärlek till vårt berättande är det få Inga Lindström-filmer som har spelats in på svensk mark.

Jag fick nöjet att besöka inspelningsplatsen och prata med ett par av de ansvariga samt en statist. Teamet höll till på Fastighetsförmedlingen på Larmgatan och till min förvåning fick de jobba i lugn och ro utan stora folkmassor som surrade omkring dem.

Min första pratstund var vid fikabordet tillsammans med Charlotte Thomsen, statistansvarig för produktionen:

Hur blev du statistansvarig för produktionen?

- Jag blev inkastad i det här projektet när jag anmälde mitt intresse för att jobba åt Bavaria Ferneshproduktion som chaufför. Jag började skjutsa skådespelare och filmteam mellan Arlanda och Nyköping. De tyckte om mig så mycket att de tog in mig på kontoret och frågade om jag ville följa med dem till Kalmar och Öland som statistansvarig.

Charlotte menar att hon tillhör ett tajt gäng där de högre uppsatta personerna i projektet håller sig nere på jorden.

- De får alla att känna sig lika viktiga och jag har ett väldigt bra samarbete med regiassistenten, produktionsdesignern, produktionsassistenten och så vidare. Det blir aldrig jobbigt, bara nya utmaningar.

Steget från chaufför till statistansvarig är stort. Såg de någonting extra i dig som gjorde att du steg i ranking på så kort tid?

- Förhoppningsvis var det min personlighet som gjorde det, svarar Charlotte och brister ut i skratt. Jag ser mig som väldigt ambitiös, social och jag gillar att organisera. Jag tror också att de märkte att jag är pålitlig. När jag var chaufför kunde de ringa mig klockan elva på kvällen och meddela att någon som befinner sig fjorton mil bort behövde hämtas klockan åtta på morgonen dagen efter och jag fixade det. Sen är de flesta i produktionsteamet tyskar och eftersom vi spelar in i Sverige är det en klar fördel att jag pratar svenska.

Hur går du tillväga för att hitta statister?

- Mitt första uppdrag krävde att jag skulle hitta tjugo statister i blandade åldrar och jag visste inte hur jag skulle nå ut på rätt sätt. Jag satte ut lappar på universitetsbyggnader och kontaktade de som tidigare hade varit med i produktionen som statister, men det är främst genom sociala medier jag har hittat folk. När jag satte ut en annons på Kalmars facebooksida bombarderades jag av samtal och mail. Det var ett helt sjukt stort intresse!

Jag har fått några roliga samtal där den intresserade i princip har sagt: ”Hej, jag vill bli filmstjärna”. Då får jag tona ner personen och säga: ”Ja, filmstjärna kommer du nog inte att bli av det här men du får erfarenhet av en filminspelning”.

Charlotte vinkar till sig statisten Cajsa Bengtsson som väntar på att få göra sin insats framför kameran. Innan det är hennes tur hinner hon med ett par frågor:

Vad gör du för typ av roll?

- Jag är fotgängare och kommer att vara med i bakgrunden eller gå förbi huvudrollen för att det ska se naturligt ut.

Har du ambitionen att bli upptäckt?

- [Skratt] Kändis vill väl alla bli. Nej, det handlar mest om att få lite erfarenhet. Jag har gjort en del filmprojekt innan men det här är första gången jag gör det ”på riktigt”. Jag studerar för att bli medieproducent så det passar mig att testa på det här.

Innan jag tackar för mig utbyter jag några ord med filmseriens produktionsdesigner, Dieter Bächle. Hans uppgift är att tillsammans med regissören och producenten bestämma visuell stil och miljö.

How come you chose the setting of Kalmar?

- Sometimes I work with tourist boards but not this time. I’ve been working on the Inga Linström movies for thirteen years and I’m designing all of them. I've also been here many, many times before and since we are filming on Öland and are in need of some city life we chose Kalmar. It’s that simple.

Will you be returning to Kalmar soon?

- Yeah, we're making two movies here next year.

Med detta tackar Filmtopp.se statistansvarie Charlotte Thomsen, statist Cajsa Bengtsson och produktionsdesigner Dieter Bächle för en berikande insyn i deras yrkesroller.