Intervju: Scarlett Johansson om "Ghost in the Shell"

Intervju: Pilou Asbaek (Game of Thrones, Ghost in the Shell, Borgen)

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 13:12 | Publicerad 15 augusti 2017 kl. 17:08
ANNONS
ANNONS

Pilou Asbaek slog igenom som rådgivare till statsministern i danska TV-succén ”Borgen”

Pilou Asbaek och Scarlett Johansson i " Ghost in the Shell".

Tack vare seriens internationella framgångar har Pilou Asbaek nu blivit en skådespelare med en framgångsrik internationell karriär. Han spelar Euron Greyjoy i HBO-serien ”Game of Thrones” och har den manliga huvudrollen i nu DVD-aktuella science fiction-filmen ”Ghost in the Shell”.

– Jag hade aldrig en tanke på en karriär utanför Danmark, säger han.

I ”Ghost in the Shell” spelar han Batou, närmaste man till Major (Scarlett Johansson). Major är en cyborg med en mänsklig hjärna inplanterad. I en nära, dystopisk, framtid leder hon och Batou en styrka som jagar terrorister som kommit på ett sätt att hacka sig in i människors medvetande för kunna kontrollera dem. Samtidigt får Major veta att det som sagts till henne om hennes bakgrund varit en lögn. Hon vill nu hitta de skyldiga.

Från början är ”Ghost in the Shell” en klassisk japansk manga, dvs en grafisk serieroman. Den skrevs av Shirow Masamune och kom 1989. Den följdes av en serie fortsättningar, som blandade action med Masamunes funderingar kring filosofi och politik.

Pilou Asbaek spelar karaktären Batou i filmen.

En filmversion hade länge diskuterats när till slut regissören Rupert Sanders fick jobbet. Scarlett Johanson blev Major och Pilou Asbaek blev Batou. Man hoppas på en fortsättning och Asbaek både vill göra den och tvekar inför en sådan.

– Mitt hjärta säger ja till att göra en fortsättning, men mina ögon säger nej.

Och detta, det handlar om att hans karaktär Batou ofta har gröna, gnistrande ögon. Och att få dit dom var en pina.

– Det tog fyra timmar i make upen varje morgon. Och dom gjorde att jag i princip blev blind och fick känna mig fram. Så en fortsättning vore kul, men dom där ögonen är inget jag ser fram mot. Att jobba med specialeffekter är kul, samtidigt som jag tror det är mindre dataanimering i ”Ghost in the Shell” än i de flesta andra amerikanska filmer i samma genre.

Pilou Asbaek är 35 år gammal. Han föddes i Köpenhamn, föräldrarna var galleriägare. Den unge Pilou kände först att han ville bli författare.

– Jag gick på en skola där man också sysslade med skådespeleri. Mitt under en lektion stoppade en lärare mig och sa ”du kommer att bli skådespelare”. Jag sa ”absolut inte, jag ska bli författare”. Ett och ett halvt år senare började jag på en teaterskola.

Han tog examen 2008. Året efter hade han en roll i den andra säsongen av den internationella succén ”Förbrydelsen”, och året därefter kom det stora genombrottet – ”Borgen”.

I seriens tre säsonger spelade Pilou Kaspar Juul, spin doctor till statsministern, spelad av Sidse Babett Knudsen. Serien gav honom inte bara ära och berömmelse, utan också en vän och medarbetare för livet i manusförfattaren Tobias Lindholm.

Redan 2011 gav denne Pilou en av rollerna i den hårdföra fängelsefilmen ”R”, som han också regisserade. Lindholm skrev och regisserade även filmerna ”Kapningen” och ”Kriget”, som båda hade Pilou Asbaek i huvudrollen och som båda hade sina världspremiärer på filmfestivalen i Venedig. Och samarbetet fortsätter:

– Vi jobbar med nya idéer, men det tar sin tid. Nu ska ju Tobias också över och jobba i USA.

Pilou Asbaek i HBO-serien Game of Thrones
Pilou Asbaek i HBO-serien Game of Thrones.

Att ”Borgen” skulle bli en internationell succé blev för alla inblandade en stor överraskning. En TV-serie om dansk politik som såldes till 70 länder – Pilou säger:

– Det var verkligen oväntat. Jag hade aldrig en tanke på en internationell karriär, men nu vill jag gärna göra så mycket jag kan av det, få arbeta med kreativa människor som kommer med goda idéer. Och det största är att få arbeta med samma personer flera gånger och känna att de också vill arbeta med mig. Det är då jag känner att jag lyckats som skådespelare. Stor budget eller liten budget, det gör detsamma. Det viktiga är historien, inte ekonomin. Det är väl därför jag är gift med en författarinna, och mina bästa vänner är författare, säger han.

LÄS OCKSÅ: EXKLUSIVT: Intervju med Stephen King om "The Dark Tower"

De internationella rollerna blir större och större. Han spelade mot ”Ghost in the Shell”-kompisen Scarlett Johanson för första gången i Luc Bessons ”Lucy” och har sedan dess bland annat varit med i nyinspelningen av ”Ben Hur”. Och så har vi ju detta med rollen som Euron Greyjoy i ”Game of Thrones” – och liksom alla som har roller där tiger han om vad som kommer att hända.

– Det är sunt att undvika spoilers. Det är bra att inte veta någonting, det blir mer impakt då. Och det är ingen som frågar mig om vad som kommer att hända, dom vet att jag privat inte talar om mitt arbete.

Basen för Pilou är och förblir Köpenhamn, där hustrun Anna och dottern Agnes finns. Han säger:

– Jag tycker om att vara med familjen, jag vill läsa, jag vill se på TV. Under de senaste tre åren har jag varit med i elva amerikanska filmer. En enda av dom gjordes i USA. Så Köpenhamn är perfekt som bas att resa från. Dessutom är det världens bästa stad.

Pilou Asbaek har en karriär som pekar rakt uppåt. Men vad skulle han göra om karriären tog slut?

– Jag skulle vara lycklig och göra någonting annat. Detta är inte mitt öde, detta är inte mitt uppdrag i livet, det är ett jobb jag älskar. Kanske skulle jag bli författare.


I samband med att det actionfylld äventyret ”Ghost in the Shell” nu har släppts på DVD, Blu-ray, 3D Blu-ray och UHD anordnar vi på Filmtopp med Twentieth Century Fox Home Entertainment en tävling.

I potten ligger hela 6 stycken snygga SteelBook-exemplar av Ghost in the Shell.

KLICKA HÄR FÖR ATT TÄVLA

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL