EXKLUSIVT: Niklas Engdahl och Nanna Blondell om "Den inre cirkeln"

EXKLUSIVT: Niklas Engdahl och Nanna Blondell om "Den inre cirkeln"

Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 19:07 | Publicerad 29 april 2019 kl. 18:00

Är "Den inre cirkeln" Sveriges svar på "House of Cards"?

Viaplays originalserie "Den inre cirkeln" handlar om det politiska och mediala spelet bakom kulisserna under Almedalsveckan. Filmtopp har i en exklusiv intervju med huvudrollsinnehavarna Niklas Engdahl (som spelar den svenske näringsministern David Ehrling) och Nanna Blondell (Ehrlings presschef, Lena Nilsdotter) diskuterat vad vi egentligen bör förvänta oss av våra politiker.

Nanna Blondell och Niklas Engdahl i "Den inre cirkeln".
Nanna Blondell och Niklas Engdahl i "Den inre cirkeln". Foto: Viaplay

Det är många som har försökt få Den inre cirkeln att framstå som en svensk motsvarighet till "House of Cards". Men det är inte en liknelse som går hem hos seriens båda huvudrollsinnehavare.

– Förutom att de båda serierna råkar utspela sig inom politiken finns det väldigt lite gemensamt. Men även politiskt är det stora skillnader och svårt att jämföra. Svensk politik har inte samma storslagenhet och fart som den amerikanska. Vår serie är snarare ett relationsdrama som råkar utspela sig i en politisk miljö, förklarar Niklas.

– Det går inte riktigt att föreställa sig en motsvarighet till Almedalsveckan i Washington D.C. heller, fyller Nanna i. Det är helt unikt att ett lands hela maktelit, både politiskt och ekonomiskt, samlas på ett och samma ställe under en vecka. Vilket gjorde det särskilt intressant för oss att få dyka in i den väldigt specifika världen.

"Han kan förändra världen till det bättre"

Niklas Engdahl i "Den inre cirkeln".
Niklas Engdahl i "Den inre cirkeln". Foto: Viaplay

Enligt Viaplays egen beskrivning av Den inre cirkeln, är näringsminister David Ehrling (Engdahl) villig att göra vad som helst för att bli statsminister i Sverige. Vilket troligtvis är varför serien, lite slarvigt, har parats ihop med Kevin Spaceys hänsynslösa House of Cards-karaktär Frank Underwood, som efter ett helt liv i politiken till och med är villig att döda för att bli USA:s nästa president. När Niklas beskriver sin karaktär i serien, framstår näringsministern avsevärt mer godhjärtad, men också en aning naiv.

– Ehrling kommer från näringslivet och inser nog inte riktigt vidden av hur hårt han kommer att granskas i den politiska maktens absoluta centrum. Han vill verkligen bli Sveriges nästa statsminister, eftersom att han är säker på att han kan förändra världen till det bättre. Men har nog inte förstått exakt vad det kommer att innebära och kosta för hans familj. När pressen väl får nys om att allt kanske inte är helt fläckfritt i hans förflutna, ställs plötsligt många av Ehrlings värderingar på sin spets.

"Det måste vara en mardröm att vara politiker"

"Den inre cirkeln".
"Den inre cirkeln". Foto: Viaplay

Efter att ha spenderat tid inom fiktiv politik är både Niklas och Nanna överens om att de inte skulle vilja ha en ministerpost i någon verklig regering. Skådespelare är ju känsliga individer får jag förklarat för mig, och det behövs både teflonhud och ordentligt med skinn på näsan för att klara av ett ministeruppdrag.

– Det måste vara en mardröm att vara politiker på högsta nivå idag. Det är så mycket av ens jobb som handlar om att man blir granskad på ett privat plan, som inte alls har med ens politik eller yrke att göra, säger Nanna. Samtidigt tycker jag att makthavare måste tåla att bli granskade, men det gör också att jag själv faller bort. Jag är alldeles för känslostyrd för att klara av den typen av bevakning dag ut och dag in [skratt].

Med skandalavgångar och nya politiska avslöjanden och debatter varje vecka, antingen här i Sverige, i Storbritannien, borta i "fejk-news"-landet USA eller någon helt annan stans, tycks det alltid hända något. Händelserna vi får följa i Den inre cirkeln må vara påhittade och bitvis extrema, men om det är något vi har lärt oss av de senaste årens politiska skandaler så är det tur att granskningarna fortsätter.

På fredag, den 3 maj, är det dags för finalavsnittet av Den inre cirkeln hos Viaplay. Niklas kan du även se i SVT-serien "Bonusfamiljen" och Nanna dyker senare i år upp i den intressanta nya serien "TWIN", från "Game of Thrones"- och "Beck"-skådisen Kristofer Hivju.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL