Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Q&A med Niina Brandt ("My Secret Forest")

Q&A med Niina Brandt ("My Secret Forest")

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
24 september 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
24 september 2017

Efter visningen av dokumentärfilmen ”My Secret Forest” på Nordisk Panorama Film Festival i Malmö, svarade regissören Niina Brandt, på några frågor under ett Q&A.

I Niina Brandts dokumentär My Secret Forest får vi följa med den autistiska pojken Lauri. Han berättar om sin vardag och sin syn på livet med autism. Filmtopp närvarade på den första visningen av filmen på Nordisk Panorama Film Festival i Malmö och fullständigt golvades av upplevelsen. I vår recension belönade vi filmen med högsta betyg, vilket gör att filmen kvalar in på toppen bland De bästa filmerna 2017.

Under frågestunden pratade Niina Brandt om produktionen och hur hon fick idén att göra My Secret Forest. Hon berättade att när hon träffade Lauri för första gången såg hon i hans ögon att där fanns en historia att berätta. Hon mailade honom för att höra om han var intresserad av att spela in en dokumentärfilm om sitt liv som autistisk, där han skulle få berätta om sin vardag och sina tankar och drömmar. Det var han.

Hela produktionen tog totalt sju år. Under tiden vi följer Lauri hinner han bland annat ta examen, något som Niina berättar hon gärna ville få med i filmen. Inspelningen krävde även en del omtagningar av vissa sekvenser vilket också påverkade produktionstiden.

Hon berättade vidare att när Lauri såg filmen för första gången sa han det kändes som att den speglade hans själ. Inget dåligt omdöme av filmens huvudkaraktär.

I slutet av My Secret Forest börjar Lauri skriva på en bok om sitt liv, som han hoppas kan upplysa flera om hur det är att leva med autism. Det kommer dock att dröja innan boken kommer ut, eftersom Lauri bara kan skriva med hjälp av tolken Pirjo, och de träffas bara två timmar i veckan. Lauri berättar i dokumentären att Pirjo är den enda han känner sig tillräckligt lugn och trygg tillsammans med för att kunna skriva.

"My Secret Forest" har ytterligare en visningstid under filmfestivalen, tisdagen den 26:e september 09:00 på Biograf Spegeln. Om du har möjlighet borde du definitivt ta och se den. 

NÄSTA ARTIKEL