Dirigenten av Mikael Håfström

Intervju: Mikael Håfström (Dirigenten)

Axel Diedrichs
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:03 | Publicerad 05 januari 2019 kl. 15:01

"Serien är en finans-thriller och ett äventyr, men främst ett karaktärsdrivet drama."

Filmtopp har gjort en exklusiv intervju med Mikael Håfström – Hollywoodregissören som arbetat på C Mores serie "Dirigenten".

Filmtopp har pratat med den prisbelönte svenska regissören och manusförfattaren Mikael Håfström. Hans karriär tog vid för trettio år sedan, och han har gjort flera berömda filmer, inte minst "Ondskan" och Stephen King-filmatiseringen "1408". Nu är han tillbaka på svensk mark med serien "Dirigenten" – C Mores nya satsning, med Adam Pålsson i huvudrollen. 

Mikael Håfström är en av Sveriges mest meriterade filmskapare. Han har varit aktiv sedan slutet på 80-talet och slog genom med Ondskan, som vann tre Guldbaggar och Oscarsnominerades för Bästa utländska film. Efter succén i Sverige fortsatte hans kreativa äventyr i Hollywood där han regisserade filmer med några av de största filmstjärnorna; Derailed med Clive Owen och Jennifer Aniston, 1408 med John Cusack och Samuel L. Jackson, Shanghai (även den med Cusack), Ritualen med Anthony Hopkins, Escape Plan med Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone. Håfström har även regisserat flera avsnitt till den hyllade Netflix-serien Bloodline.

Idag är Mikael Håfström tillbaka på svensk marknad med finansthrillern Dirigenten, som sänds på C More. Berättelsen är baserad på en bokserie av Paul Leander-Engström och Camilla Grebe. Adam Pålsson, känd för Torka aldrig tårar utan handskar och Ted, frontar serien.

– Vi följer Tom Blixen, en ung finansman på ett riskkapitalbolag i 90-talets Moskva, som försöker få genom en stor affär. Under sin research upptäcker han en mörk härva och dras in i en smutsig värld med kriminella affärsmän.

Vad lockade dig till att återvända till den svenska marknaden?

– Det var bra förutsättningar för att göra Dirigenten. Jag hade en lucka och arbetet var med en producent jag känt i många år. Och så var det ett roligt manus som lockade mig. Det kändes kul. Serien är en finans-thriller och ett äventyr, men främst ett karaktärsdrivet drama. 

Trots dina meriter måste det varit utmanande att utveckla den här typen av serie?

– Min goda vän Piodor Gustafsson hade läst Paul och Camillas böcker och börjat skriva, så det fanns ett första manusutkast när jag kom in. Därefter började jag arbeta på mina regibearbetningar av manuskriptet, och castingprocessen började omgående. Adam Pålsson kom in snabbt vilket var viktigt, han skulle lära sig en del ryska. Det var full rulle, men vi fick ihop ett bra team. Det var bara att köra.

Är det något särskilt som lockar dig med finansvärlden?

– Jag tror att man som regissör lockas till att upptäcka nya världar och införskaffa sig massa kunskap. Vi hade mycket hjälp av Paul, som var en väldigt bra källa. Han bodde i Moskva under de åren. Han var på något sätt vår huvudperson, även om berättelsen inte alls är självbiografisk. 

Kom du nära din vision med “Dirigenten”?

– Man tittar på massa olika saker när man tar sig an ett projekt. Men det är en arena som känns spännande, 90-talets Ryssland innan Putin tog över, mellan kommunismen och kapitalismen. Många lycksökare tog sig dit. Visionen var att försöka återgestalta en tid i historien inte alltför långt borta, tidsmässigt och geografiskt.

Vad gör Adam Pålsson till Tom Blixen för dig? Hur gick det till när ni rollbesatte honom?

– Jag har inte jobbat i Sverige på femton år, och på något sätt missat en generation skådespelare. Adam hade en liten roll i Ondskan, och vi behövde en ung begåvad manlig huvudroll. Adam tyckte själv att Tom var en kul karaktär och ville också in i den världen. Vi kom överens snabbt.

Sett till allt som finns tillgängligt att streama, varför tycker du att publiken ska se “Dirigenten”?

– Den är exotisk och bjuder in tittaren till en spännande värld, med en mix av svenska och internationella skådisar. Att serien är flerspråkig skiljer den från flera andra svenska serier. Det är en komplex finansthriller, som behöver att man är med på noterna. Jag tycker att Tom leder oss in bra i den här världen, någon vi gillar att följa.

Finns det planer på en fortsättning?

– Det får utvärderas så småningom. Det finns ett par böcker till, så det är ingen omöjlighet, men såna beslut ligger inte i mina händer.

Alla avsnitt av “Dirigenten” finns just nu tillgängliga på C More. Läs vår recension av serien här

Snart släpper vi en fortsättning på intervjun med Mikael Håfström där vi pratar om hans filmkarriär i Hollywood; Om hur det var att regissera världsstjärnor, göra Stephen King-filmatisering, anekdot från Oscarsgalan och mycket mer. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL