Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Svartvit bild på piloten Anders Rogberg och ett flygplan. Foto: Lightray productions.

Intervju med regissören till Stamflygförare Rogberg (2021)

Andreas Ziegler | Intervju
12 augusti 2021
Andreas Ziegler | Intervju
12 augusti 2021

”Det är ett fantastiskt liv han har haft.”

Anders Rogberg (f. 1928) var en av de första svenska stridspiloterna. Stamflygförare Rogberg är filmen om hans liv i luften. Vi har pratat med filmens regissör, Charles A. Lundin.

Charles A. Lundin är en filmare från Bohus, ett par mil utanför Göteborg. Han har tidigare gjort bland annat I Alexander Samuelssons fotspår, som handlar om svensken som utformade den klassiska Coca Cola-flaskan. Till vardags jobbar Charles bland annat med att göra filmer åt företag, vilket är det som ger hans produktionsbolag, Lightray Productions, mest inkomst. Han har dock alltid minst en dokumentär på gång. Många av dokumentärerna har sin utgångspunkt i Göteborgsområdet.

– Historia tilltalar mig. Det är spännande. Sedan är det ju alltid enklast att gräva där man står, säger Charles om sina dokumentärfilmer.

En av Sveriges första stridspiloter

Anders Rogberg var 18 år gammal när han ingick i Sveriges första flygvapenkull. Foto: Lightray Productions.
Anders Rogberg var 18 år gammal när han ingick i Sveriges första flygvapenkull. Foto: Lightray Productions.

Charles var hobbypilot ett tag och var då medlem i Aeroklubben. För ungefär tio år sedan hade Anders Rogberg föreläsning på Aeroklubben. Anders, som fyllde 93 i år, var en av de första svenska stridspiloterna. Han ingick i första flygvapenkullen 1946. Han levde sedan ett fantastiskt liv som pilot. Han bodde i Indonesien, där han och hans fru blev beskjutna. Han var piloten som flög cheferna på Volvo till olika möten när de började göra det. Han flög nästan vilse mitt ute på Atlanten och var tvungen att nödlanda två gånger. Anders rådfrågades även om vad som kan ha lett till flygplanskraschen som tog Dag Hammarskjölds liv 1961. För ungefär fyra år sedan började Charles A. Lundin arbeta på filmen Stamflygförare Rogberg, filmen om Anders liv. Det blev snart ett passionsprojekt om en sann svensk äventyrare.

– Det är ett fantastiskt liv han har haft. Världen var stor på den tiden. Det var ett riktigt äventyr, säger Charles.

En flitig fotograf

Anders Rogberg var tidig med att ta selfies. Här ser vi honom i cockpiten. Foto: Lighray Productions.
Anders Rogberg var tidig med att ta selfies. Här ser vi honom i cockpiten. Foto: Lightray Productions.

Utöver sitt intresse för att flyga och flygplan i allmänhet, har Anders Rogberg alltid varit intresserad av fotografi, att dokumentera händelser med bilder, både fotografier och filmer. Han var till exempel plutonfotograf när han låg i flygvapnet och började filma för privat bruk redan på 50-talet när han bodde i Indonesien. Detta gjorde att Charles hade tillgång till väldigt mycket arkivbilder när han skulle göra filmen. Detta var av stor vikt när han skulle sälja in filmen till SVT.

– De har som policy att det ska finnas en anledning till att man gör en film. Det ska vara filmiskt, förklarar Charles.

Filmer om varv och häxbränningar

Filmaren Charles A. Lundin är baserad i Bohus. Han brinner för att göra filmer om Göteborgsområdets historia.
Filmaren Charles A. Lundin är baserad i Bohus. Han brinner för att göra filmer om Göteborgsområdets historia.

"Stamflygförare Rogberg" är ett passionsprojekt för Charles, som finansierade filmen själv. Han har själv valt att göra detta, eftersom det kan vara svårt att hitta investerare till dokumentärer som av många anses som ”smala”. Men ibland går det. Lightray productions har precis färdigställt en dokumentär om Lödöse varv, som de gjort på beställning, vilket gör att Charles kunde kombinera nytta med nöje. Han jobbar även på en dokumentär om Bohus fästning.

– Det är en större satsning med Herman Lindqvist och Dick Harrison, som berättar om den här tiden. Det handlar om när Kungälv låg på fästningsholmen. Det hände massa saker under den här tiden, som häxbränningar, säger Charles om projektet.

"Stamflygförare Rogberg" har redan gått på SVT ett par gånger och kommer troligtvis att sändas igen i höst. Filmen ligger även på SVT Play och går att se fram till juni 2023.      

VIDARE LÄSNING:

Alla intervjuer på Filmtopp

NÄSTA ARTIKEL