Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jodie Turner.Smith och Michael B. Jordan i Without Remorse. Foto: Amazon Prime

Intervju med Michael B. Jordan och gänget bakom Without Remorse

Andreas Ziegler | Intervju
29 april 2021
Andreas Ziegler | Intervju
29 april 2021

Trossystemen drabbar samman och rämnar.

Den 30:e april har actionspäckade Without Remorse premiär på Amazon Prime. Skådespelarna och regissören utlovar en blytung kamp när en god mans värld rämnar och han drabbar samman med en obeveklig fiende.

"Without Remorse" är filmatiseringen av Tom Clancys bok med samma namn från 1993. Filmen handlar om John Kelly (Michael B. Jordan), en elitsoldat, som under sitt hämndtåg kommer en komplott på spåren. John Kelly kommer senare bli John Clarke, den mystiske och stenhårde agent som många gånger befinner sig i händelsernas mitt i Tom Clancys böcker om Jack Ryan. Without Remorse är alltså John Clarkes ursprungsberättelse.

– Han är en man som försöker göra gott. Sedan får vi se vad som händer när allt tas ifrån honom och vad han måste göra. Det är ett storslaget moraliskt dilemma i filmens kärna, säger Colman Domingo, som spelar en av rollerna i den nya actionrökaren.

Pojkdrömmar och kolliderande trossystem.

Hårding beväpnad till tänderna som kommer upp ur vattnet. En klassisk action-trop. Foto: Amazon Prime.
Hårding beväpnad till tänderna som kommer upp ur vattnet. En klassisk action-trop. Foto: Amazon Prime.

Huvudrollen spelas alltså av Michael B. Jordan, som även producerar filmen. Han berättar om hur det var att få vara med och bygga en actionfilm från grunden. Han är tacksam över att ha kunnat förlita sig på veteranproducenter, som Akiva Goldsman, som har mer än 20 års erfarenhet av branschen. Mycket av arbetet handlade om att planera ut de olika komplicerade stuntsekvenserna tillsammans med VFX-teamet och stuntkoordinatorerna. Som skådespelare var Without Remorse lite av en pojkdröm.

– Det var roligt. Jag är en actionfantast. Det är den här sortens filmer jag alltid har kollat på och alltid har velat vara med i, säger han.

Någon som håller med Jordan om att det en pojkdröm att vara med i "Without Remorse" är Brett Gelman, som spelar filmens skurk, Victor Rykov. Skurken är lite som en spegelbild av John Kelly. Båda har sina trossystem. Och när de drabbar samman utlovas explosiv action.

– Vi tar det till en helt nivå när det kommer till ondska. Samtidigt är det en vacker film med komplicerade människor. Han [Viktor] har en hederskodex och är villig att dö för den, säger Gelman.

En bundsförvant.

Jodie Turner-Smith spelar Karen Greer, John Kellys bundsförvant. Foto: Amazon Prime
Jodie Turner-Smith spelar Karen Greer, John Kellys bundsförvant. Foto: Amazon Prime

 

John Kelly är inte ensam på sitt hämndtåg. Han får hjälp av Karen Greer, spelad av Jodie Turner-Smith. De som har sett filmer om Jack Ryan eller läst böckerna, känner kanske igen namnet James Greer, som har spelats av bland andra James Earl Jones och Wendell Pierce. Karen Greer är denne mans systerdotter. Jodie Turner-Smith förklarar relationen mellan Greer och Kelly:

– Relationen bygger på tillit och respekt, vilket vi försökte ingjuta i varje scen vi har tillsammans. Det är en platonisk kärlek, men de är djupt sammanbundna.

En ”objektiv” synvinkel

John Kelly (Michael B. Jordan) förhör en man i en brinnande bil. Foto: Amazon Prime.
John Kelly (Michael B. Jordan) förhör en man i en brinnande bil. Foto: Amazon Prime.

Filmen är regisserad av italienaren Stefano Sellima, som tidigare har regisserat bland annat TV-serien "Gomorrah" och filmen "Sicario: Day of the Soldado". Han började sin karriär som krigsfotograf. När han filmade i krigszoner var han alltid väldigt mån om att filma på ett sanningsenligt och respektfullt vis, att inte döma, att inte ”smutsa ner” det han filmade med sina egna åsikter. När han nu gör spelfilmer använder han liknande principer för att ge oss åskådare en möjlighet att skapa vår egen uppfattning.

– Jag vill informera, inte döma. Jag lämnar det nöjet till publiken, säger han.

Tom Clancy, författaren bakom "Without Remorse", är mest känd för sina böcker om CIA-analytikern Jack Ryan, en nästan löjligt redig hjälte som konfronterades med väldigt elaka skurkar. Clancy var dock medveten om sin hjältes fyrkantiga syn på rätt och fel, vilket andra karaktärer till och med kommenterar på i böckerna och filmerna. Av döma av denna intervju verkar Without Remorse bli en av de mörkaste filmatiseringarna av Clancys verk, en film där hjälten är stenhård och skurken är riktigt elak, men där gränsen mellan rätt och fel ändå inte är vidare tydlig.

"Without Remorse" har premiär på Amazon Prime den 30:e april.   

NÄSTA ARTIKEL