Intervju: Johan och Linnea – Grundarna av Nordic Film Festival i New York

Intervju: Johan och Linnea – Grundarna av Nordic Film Festival i New York

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 31 oktober 2018 kl. 15:10

Johan och Linnea berättar om hur det hela började.

Nordic International Film Festival är en festival som sedan fyra år tillbaka hålls årligen i New York. Fokus ligger på nordiska filmer och att få omvärlden att få upp ögonen för filmskapande från vår del av världen.

Nordic International Film Festival.
Nordic International Film Festivals logga. Foto: NIFF

Svenska Johan Matton och Linnea Larsdotter är grundarna bakom filmfestivalen som numera har över 2 000 besökare. Den 31 oktober går årets filmfestival av stapeln och varar i fem dagar.

[Linnea]: Det började med att vi besökte många filmfestivaler här i New York och tyckte att de flesta var dåligt organiserade och undermåliga. Filmerna förtjänar bättre och vi kände att vi skulle kunna skapa något som gav dem det.

[Johan]: Kommer man inte in på Tribeca eller New York Film Festival som tar bättre hand om sina filmskapare, då är det mer stängda dörrar till bra distribution och press, trots att man jobbat hårt. Det måste finnas en möjlighet att öppna dörrar och skapa samarbete mellan länder.

Johan och Linnea är båda själva filmskapare och arbetar under året med egna projekt. Men när månaderna innan festivalen börjar läggs all energi på planering och administration.

[Linnea]: Hela den nordiska regionen är het här nu, New York är fascinerad över Norden. Här är mycket mat från Norden och det är många turister där härifrån. Det ligger bra i tiden att pusha för nordisk film.

Var filmfestivalen en omedelbar succé eller tog det tid att nå över 2 000 besökare?

[Linnea]: Det tog fart någonstans mellan år två och tre.

[Johan]: Sen har vi ju också fått en enorm ökning av folk som skickar filmer till oss och vill vara med på festivalen. Många filmskapare i Norden vill vara med här och få press och så vidare.

Nordic International Film Festival lägger också fokus på jämställdhet. I år är det nästan helt jämnt mellan manliga och kvinnliga filmskapare.

[Linnea]: Som kvinnlig filmskapare kan man uppleva många stängda dörrar och Norden är väldigt fantastisk vad gäller jämställdhet. Vi är långt före andra länder och det finns ingen anledning att det inte också ska speglas inom film och på festivaler. Vi gör ingen kvotering men vi håller koll på procenten.

[Johan]: Vi har en jury som bedömer filmerna och när det ligger jämnt i kvalité börjar man titta på andra faktorer när det är svårt att bestämma vilken man ska få plats med i programmet. Sen pratar vi mycket på festivalen om jämställdhet i paneler. Industrisnack och annat.

[Linnea]: Det handlar om en balans. Inte att det ska vara mer kvinnor utan om kvinnor och män som jobbar tillsammans. Det har man sett i studios att kvinnliga filmskapare oftare anställer en mer jämlik crew.

Hur ser det ut framöver nu då, några större mål som ska nås?

[Linnea]: Vi firar fem år nästa år så vi måste pusha lite högre. Vi håller på och ansöker om att bli en Oscar-kvalificerande festival och då kommer alla våra filmer ses av Oscarsakademin vilket är riktigt roligt.

[Johan]: Det kulturella samarbete vi har mellan Norden och USA är att vi ska skapa en nordisk marknad för film. För investerare och andra, och vi hoppas kunna få amerikanska filmskapare att filma i Norden. Och sen vill vi också hjälpa nordiska och skandinaviska producenter att få distribution i USA.

Om man då vill besöka filmfestivalen i New York, är det bara att gå dit så släpps man in?

Linnea: Ja, det är det.

För mer information om festivalen och program över filmvisningar, besök Nordic International Film Festivals hemsida.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL