Intervju: Jeremie Harris (Legion, The Get Down)

Intervju: Jeremie Harris (Legion, The Get Down)

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 13:12 | Publicerad 02 april 2017 kl. 20:04

Jeremie Harris är Sverigeaktuell med sin karaktär i Noah Hawleys hyllade Marvelsatsning, "Legion".

Det finns så mycket jag skulle vilja säga om "Legion" och dess skapare, Noah Hawley. Under året har jag redan hunnit med ett antal artiklar, men det känns som att det aldrig går att hylla herr Hawley tillräckligt. Med två säsonger av Fargo (en tredje med premiär i april) och nu Legion, är min kärlek starkare än någonsin. För er som ännu inte har stiftat bekantskap med Noahs verk, råder jag er alla att göra det – bums.

Legion rundade tidigare under veckan av sin första säsong med ett finalavsnitt, som lyckades med vad som på förhand ansågs vara fullkomligt omöjligt – att knyta ihop säcken på ett tillfredställande sätt. Ribban låg extremt högt, höjdhopparen Stefan Holm hade fått ordentlig svindel, men tack och lov sitter jag nu här och känner mig både nöjd och förväntansfull inför den bekräftade andra säsongen. I mina tidigare artiklar har jag beskrivit vad serien handlar om, men vi nöjer oss här med att konstatera att serien på olika sätt utforskar mentalsjukdom genom ögonen på mutanter i Marvels universum.

Filmtopp har haft nöjet att intervjua Jeremie Harris, skådespelaren bakom Ptonomy "minneskonstnärs-mutanten" Wallace!

Harris karaktär finns inte sedan tidigare med i Marvels universum, utan har skapats av Noah Hawley specifikt för Legion. Harris berättar att Noah ville att just Ptonomys mutantkraft skulle ha en psykiskt tung baksida, som påverkar hur han integrerar med människor. Ptonomys kraft består av att han kan läsa av en människas eller ett objekts minnen, men det som gör det hela en smula problematiskt är att han aldrig kan glömma något från sitt eget eller andras liv. Glömska är något vi vanliga människor tar för givet och aktivt kämpar emot, men uttrycket "tiden läker alla sår" vittnar om vilken tur vi har att våra värsta minnen långsamt tynar bort.

– Ptonomy minns fortfarande värmen från tiden inne i sin mammas växande mage, men han minns också varje ond sak som någonsin har hänt honom eller de personer vars minnen han har läst av. Det gör honom försiktig och cynisk när det kommer till användandet av sina krafter. De kan visserligen ge honom nödvändig kunskap men samtidigt men för livet. 

Om du själv hade Ptonomys krafter i verkligheten, vilken människa eller vilket objekt skulle du vilja läsa av om du fick välja helt fritt? 

– Det här kommer kanske låta konstigt, men jag skulle vilja läsa av Michael Jordan. Han verkar ha en oändligt stark arbetsmoral. Jag skulle älska att få uppleva känslan av att bära sitt lag till vinst i en NBA-final. Den obeskrivliga glädjen som måste upplevas för att förstås!

I min research inför intervjun framgick det att Harris länge drömde om att själv få spela basket på högsta nivå, men tyvärr ville inte hans kropp växa sig tillräckligt lång för det. Jag förklarade att jag själv hade velat läsa av skrivbordet som står i det Ovala rummet i Vita Huset och få reda på vilka hemligheter som har dolts där inne.

– Absolut, men det hade varit väldigt riskabelt. Tänk så många beslut som måste ha fattats där inne, som har vägt enormt tungt på psyket. Vilka som ska få hjälp och vilka som inte ska få det, samtal till föräldrar vars barn har stupat i krig och så mycket mer. Du hade kommit ihåg allt jobbigt därifrån i resten av ditt liv. Nej, jag hade velat vara med om något som bara var fantastiskt upplyftande och ständigt minnas det.

Harris har uppenbarligen spenderat mer tid i Ptonomy psyke än vad jag har. Tur är väl det. Han berättar att det hela började med att ett mejl damp ned i inkorgen med ämnesraden "Untitled Noah Hawley, Marvel & FX project", resten är som man brukar säga historia. Efter att ha gått igenom provfilmning och dylikt var rollen slutligen hans. Tack vare att Ptonomy är skriven särskilt för Legion, till skillnad från exempelvis Dan Stevens huvudkaraktär, David Haller, fick Harris relativt fria tyglar att skapa sin karaktär själv – endast baserat på Noahs instruktioner kring de psykiska påfrestningarna av att aldrig kunna glömma.

Noah använder sig av många olika kreativa tricks och lösningar. I några scener är serien som en regelrätt stumfilm med tillhörande talkort och i andra något som liknar en zombieapokalyps och en utspelar sig inuti en iskub. Legion är också inspelad på ett sätt som gör det omöjligt att veta vilken tidsperiod vi befinner oss i, vilket Harris också bekräftar för mig.

– Ingen av oss vet när serien egentligen utspelar sig, det råder en perfekt tvetydighet över hur det gamla och det nya blandas. Noah har skapat serien i ett slags parallellt universum där tidsperioder inte existerar. 

I april är Harris också aktuell i den andra delen av Bas Luhrmanns (Moulin Rouge) serie "The Get Down", som distribueras av Netflix. Harris berättar att till The Get Down fanns det mycket mer som han kunde läsa på om och förbereda sig med inför sin roll, eftersom flera av seriens karaktärer har funnits på riktigt. Här handlar det om övergången från disco till hiphop under slutet av 70-talets Manhattan, New York.

– Jag har fått ut extremt mycket av att få arbeta med så många duktiga skådespelare och filmskapare. Det viktigaste jag har lärt mig är att vara i nuet och låta den kreativa processen ha sin gång. Många av mina scener tillsammans med Jean Smart och Dan Stevens gav mig möjligheter att växa som skådespelare bara genom att observera. Att ha fått arbeta i två så olika projekt under Noah Hawley och Baz Luhrmann har varit väldigt lärorikt.

Även om Jeremie Harris fortfarande är i början av sin skådespelarkarriär, står det klart att han har en ljus framtid i branschen framför sig. Noah har en tendens att lyfta fram nya talanger och ta med sig dem in i nya projekt, Legion kommer som sagt tillbaka med en andra säsong i vilken Harris lär få fortsatt förtroende. Vi på Filmtopp önskar honom all lycka i kommande projekt och tackar för att han tog sig tid att svara på våra frågor.

I Sverige har du kunnat följa Legion via Fox Sverige och bör kunna se ikapp säsongen via repriser inom kort – under året kommer säsongen också att dyka upp hos Viaplay. Första delen av The Get Down finns redan tillgänglig på Netflix och den avslutande delen på den första säsongen dyker upp den sjunde april.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL