Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Slenderman

Intervju: Javier Botet – Mannen som skrämmer slag på dig

David Lindahl | Intervju
02 november 2018
David Lindahl | Intervju
02 november 2018

Spelar monster i "Rec", "Conjuring" och "Det".

Monster på film har skrämt människan sedan mediets begynnelse. Än i dag fortsätter otäcka varelser att dominera skräckfilmens värld. Men hur är det egentligen att spela dessa ting? Hur blir du skådespelaren som skrämmer slag på din publik? Filmtopp har intervjuat Javier Botet, mannen bakom monstret.

För 13 år sedan i Spanien började Javier Botet sin karriär som filmmonster. I dag är han en av Hollywoods mest eftertraktade monsterskådespelare. Han har spelat otäcka varelser i kända produktioner som "Rec", "The Conjuring", "Crimson Peak", "Det" och nu senast i "Slender Man".

– Jag tyckte alltid att jag var perfekt för att spela monster. Som ung ritade jag mycket och formade saker med lera. Jag älskade varelser. När jag gav mig in i filmbranschen tyckte jag det var en bra möjlighet att göra något jag alltid älskat. Redan första dagen när jag kom i kontakt med filmsmink kände jag direkt att detta är vad jag ska göra. Spela monster på film.

I sommar har Javier Botet varit aktuell med skräckfilmen "Slender Man" där han spelar den långa och skräckinjagande Slender Man titelpersonen. Varelsen Slender Man skapades som en internetmyt och växte sig sedan större.

– Rollen som Slender Man var väldigt speciell eftersom det var lite som att inte agera alls. Han är som ett vitt papper, en plats där du inte behöver göra så mycket men du måste samtidigt ge publiken fritt utrymme att känna sin egen rädsla. Och därför var denna karaktär en utmaning för mig.

Hur förbereder du dig för att spela dessa monster?

– Jag försöker alltid att göra något speciellt med varje monster. Jag läser manuset, talar med regissören. Ibland är karaktären en ny skapelse och ibland är det något som funnits med länge. Allt du läser och lär om karaktären hjälper dig att skapa rollen. Men jag försöker också att tillföra min bit som skådespelare. Göra min egen grej.

Max Schreck i F.W. Murnaus Nosferatu från 1922.
Max Schreck i F.W. Murnaus Nosferatu från 1922.

Javier Botet har även gjort mycket teater och bland annat spelat Frankensteins monster på scen.

– Jag älskar Frankenstein. Den historien har en lång bakgrund och jag investerade mycket tid på teatern och var med honom väldigt länge.

Är han ditt favoritmonster?

– Det finns många monster som jag tycker om. Men den mest ikoniska varelsen som jag verkligen älskar är Nosferatu.

Från F.W Murnaus stumfilm Nosferatu?

– Ja, men jag älskar också allting som Klaus Kinski gjorde med Werner Herzog och hans tolkning av Nosferatu.

Javier Botet i filmen "Det".
Javier Botet i filmen "Det". Foto: Warner Bros.

En av de senaste storfilmer Javier Botet medverkat i är nyinspelningen av Stephen Kings roman "Det". Där spelade han bland annat den otäcka karaktären "Hobo" som jagar ett av barnen. Nu ska han också medverka i uppföljaren "Det: Kapitel två".

– Jag blev klar med min inspelning nyligen. Den kommer att vara roligare än första, vilket är svårt för den är en så pass komplett film. Men detta kapitlet är mörkare och lite mer av allt. Allting fansen vill ha. En ny succé.

Framöver har Javier Botet pågående projekt som han inte vill säga för mycket om. Han kanske ska medverka i "Conjuring 3" eftersom han i tvåan spelade karaktären "The Crooked Man" som också ska få en egen film.

– Jag vet att de håller på med ett manus och att de vill göra filmen, men mer än så kan jag inte säga.

Om du fick välja, vilket skulle ditt drömmonster vara att få spela?

– Då måste jag säga att jag skulle vilja spela huvudrollen i en Nosferatu-film. Det är en av mina drömmar. Men det vore också kul att få spela en varelse i Star Wars eller något sådant.

Det vore kul att se dig i en Star Wars-film.

– Ja, som ett monster eller en alien.

Slutligen måste jag säga att jag är ett fan av din medverkan i filmen Rec. En väldigt läskig film.

– Tack. Och jag håller med, väldigt läskig.

Javier Botet som monster från filmerna "Rec" och "Mara".
Javier Botet som monster i filmerna "Rec" och "Mara".

Gillar du att bli rädd ska du spana in vår lista över skräckfilmer från 2018.