Intervju: Idris Elba (The Dark Tower)

Intervju: Idris Elba (The Dark Tower)

Axel Diedrichs
Uppdaterad 09 december 2019 kl. 13:07 | Publicerad 14 augusti 2017 kl. 19:05

Idris Elba är Roland Deschan/Revolvermannen i "The Dark Tower"

Foto: Marco Grob, Columbia Pictures

På onsdag är det premiär för ”The Dark Tower”Filmtopp har fått tre exklusiva intervjuer med filmens stjärnor: Matthew McConaughey & Idris Elba, samt upphovsmannen Stephen King. Först ut var McConaughey, sedan Stephen King. Idag tar vi oss an Idris Elba. 

När Idris Elba först blev erbjuden den ikoniska rollen som Roland Deschain, "Revolvermannen", i det efterlängtade actionäventyret "The Dark Tower" erkände han att han blev lite överraskad. Typiskt blygsam, poängterar han att det finns många andra skådespelare som också hade kunnat vara tänkta för rollen. "Om jag ska vara ärlig kände jag inte till 'The Dark Tower'-böckerna när jag först blev förfrågad", säger han.

"Jag hade gjort några filmer med Sony Screen Gems och när Sony kom fram till mig tänkte jag 'wow' eftersom många, många begåvade, bra skådespelare hade kunnat få den här rollen. Självklart var jag väldigt nöjd med att jag fick den", säger han och skrattar.

Och även om det är sant att Hollywood är välsignat med många fina skådespelare som hade kunnat kliva in i Revolvermannens skor, fanns det för regissören Nikolaj Arcel (A Royal Affair) bara ett val när det kom till vem som skulle spela honom. "Jag har varit ett fan av honom sedan 'The Wire', säger regissören. "Han är en magnifik skådespelare. Jag undrade 'kan Idris ha samma vision?' och när vi diskuterade Rolands karaktär, hans resa och psykologi, visade det sig att han hade det. Det klickade direkt och han var formidabel."

Baserad på romansviten av mästarberättaren Stephen King, är "The Dark Tower" en episk saga om gott mot ont. Roland Deschain är den sista riddaren att vara fast i en evig kamp mot Walter O'Dim, även känd som "Mannen i svart" (Matthew McConaughey), i syfte att förhindra honom för att förstöra Det mörka tornet — en högresande byggnad som håller samman universum.

Matthew McConaughey och Idris Elba i "Det mörka tornet"

Om tornet kollapsar kommer miljontals liv att gå till spillo, men för Roland är det dessutom personligt. Mannen i svart har dödat hans familj. När vi först träffar honom är han sliten, desillusionerad och håller på att förlora sin kämparglöd, tills han träffar fjortonårige Jake Chambers (Tom Taylor), som träder över från nutida New York till "Mid-World", ett parallellt jordklot.

"Att säga att Roland är hemsökt är lite av en kliché, men han är det", säger Idris, "Han har ett förflutet som han inte kan skaka av sig, inte kan släppa, förrän han träffar Tom Taylors karaktär, Jake, och hittar ett sätt att konfrontera sitt förflutna — att verkligen konfrontera det. Han har förlorat allt och är på jakt efter hämnd — det har blivit en del av honom och hans medvetande."

LÄS OCKSÅ: De 7 bästa Stephen King-filmatiseringarna

Att spela Roland/Revolvermannen var olikt allt han tidigare har tagit sig an. "Jag kände att rollen hade en hel del djup", säger Idris. "Jag känner att som skådespelare får du några roller som är utmanande på ett sätt som kräver att du förnyar dig. Med Roland fick jag arbeta från insidan ut. Jag försökte att jämföra vem jag och vem han var, och bygga honom därefter."

Idris erkänner att utmaningen i att göra mastodontfilm som utspelas i sammanknutna världar var enorm — de filmade "Mid-World" i utbredda, surrealistiska och vackra landskap i Sydafrika. Och det är precis så som han vill ha det. "Det krävdes en hel del hårt arbete, särskilt när vi var i Sydafrika, vårt Mid-World. Det var långa dagar och fysiskt påfrestande. Att spela en superhjälte är olikt allt annat jag har gjort. Karaktären har ett stort djup, men han får också göra flera actionscener, vilket var väldigt roligt att spela in. Jag har lärt mig nya saker, så som pistolhantering. Och utmaningen var att göra något coolt och få det att se bra ut. Det var också härligt att jobba med Tom Taylor. Han är fantastisk."

Idris har uppenbarligen burit stora roller i blockbusters tidigare - han har exempelvis spelat Helmdall i Marvel-filmerna "Thor", "Thor: The Dark World"och "Avengers: Age of Ultron" - men "The Dark Tower" var annorlunda. "Jag har varit i stora produktioner förut, men inte som huvudroll och inte så här", säger han. "Det är en stor blockbusterfilm och det är en annan energi när du står längst fram i det tåget. Det är full fart och väldigt intressant."

Han var, däremot, i säkra händer. Regissör Nikolaj Arcel, som var med och skrev manuset, har älskar Kings böcker sedan hans uppväxt i Danmark. "Han är ett fan av böckerna och har översatt dem på ett sätt som gör sig perfekt som film, vilket är riktigt utmanande eftersom böckerna inte är lika linjära som vår berättelse. Han har klurat ut en röd tråd som gör berättelsen rättvisa och känns fullkomligt vettig. Det var en enorm produktion för honom och han hanterade det riktigt väl. Han är en jättebra regissör."

King själv har varit väldigt inblandad i filmen och är en av producenterna. Idris träffade författaren när han besökte inspelningsplatsen. "Det var riktigt häftigt när Stephen kom till inspelningen. Han är en bakåtlutad snubbe och riktigt trevlig. Jag tror att han var stolt och glad över att se filmen bli gjord. Du vet, plötsligt fanns 'The Dark Tower' och karaktärerna han skapat rakt framför honom! Vi pratade inte mycket eftersom vi spelade in men han var väldigt berömmande kring det vi gjorde och önskade oss lycka till. I grund och botten är det en berättelse om gott mot ont och det är ofta kruxet med många fantastiska berättelser. Jag tror att Stephen har packat in en god mot ond-berättelse i en fantastisk och riktigt intressant värld."

"Jag är mycket för slagsmålssekvenserna"

Idris jobbade, tillsammans med regissören och kostymören Trish Summerville, för att skapa Revolvermannens outfit, som består av en superhäftig lång läderrock och, självklart, hans pistoler. "Det var verkligen en gemensam process", säger han. "Revolvermannen är väldigt noga beskriven i böckerna och det finns många bilder på honom men jag själv, regissören och kostymören tog med oss det viktiga som beskrevs i böckerna och på bilderna för att sedan göra något eget och något jag tycker är häftigt och innovativt. Så fort jag tog på mig rocken kunde jag förstå hur den här mannen rör sig och klädseln hjälper verkligen. Du spänner fast pistolen och kliver fram. Det är intressant eftersom du hittar själva karaktären, åtminstone delar av den, i dräkten."

Filmen innehåller slående actionsekvenser, som var fysiskt krävande men belönande också. "Jag gillar all action och att befinna mig i det", säger han. "Jag är riktigt mycket för slagsmålssekvenserna. Jag älskar dess koreografi. Att lyckas framföra dessa riktigt komplicera rörelser och sen lära sig det och göra det igen och igen. Jag älskar verkligen det! Det var en tuff film att göra men nu när allt är klart, är jag väldigt glad att jag gjorde den."

LÄS OCKSÅ: "Det mörka tornet" - Stephen Kings ultimata knytpunkt

Idris föddes i London och efter att ha medverkat i flera brittiska TV-serier spelade han den karismatiska knarklangaren Stringer Bell i den högaktade HBO-serien "The Wire". Han vann en Golden Globe för sitt porträtt av den besvärade London-snuten i BBC:s TV-serie "Luther" och 2016 blev han den enda skådespelaren att under samma år vinna två SAG-priser (Bästa Biroll för "Beasts of No Nation" och Bästa Huvudroll i en TV-film eller miniserie för "Luther").

Hans filmregister inkluderar "Beasts of No Nation", "Pacific Rim", "Mandela: Long Walk to Freedom", "Thor: Dark World", "Zootopia", "Jungle Book" och de kommande filmerna "Mountains Between Us" och "Molly's Game". Just nu regisserar han sin första långfilm "Yardie".

Onsdag 16 augusti har "The Dark Tower" Sverigepremiär

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL