Nu på bio

Det senaste på biofronten!

goran bogdan intervju

Intervju: Goran Bogdan (All Inclusive)

Axel Diedrichs | Intervju
11 november 2017
Axel Diedrichs | Intervju
11 november 2017

"Jag gillar att jobba med udden av min personlighet"

Goran Bogdan i intervju om "All Inclusive"
Foto: Kevin Lindén/Filmtopp Media

Goran Bogdan är minst sagt en stigande skådespelare. Han är född och uppvuxen i Kroatien där han först arbetade i en videobutik, för att sedan själv göra film. Främst har han arbetat med thriller- och actionfilmer. Just nu kan vi se honom i säsong 3 av Fargo där han spelar Yuri Gurka, en av skurkarnas underhuggare. Med sin roll som servitören och målaren Antonio i familjekomedin All Inclusive breddar han sitt skådespelarregister.

– Jag älskar att skådespela och vill bli så bra jag kan. Ibland lyckas jag, ibland inte.

I Karin Fahléns bioaktuella nittiominutare följer vi en dysfunktionell familj, som åker på chartersemester i Kroatien. På flyget dit berättar 60-årige mamma Inger (Suzanne Reuter) för dottern Tove (Liv Mjönes) att hennes man har lämnat henne. För att få Inger att må bra över sig själv igen, betalar Tove den betydligt yngre servitören på deras hotell, Antonio (Goran Bogdan), att flörta med hennes mor. Det som skulle bli ett kort möte mellan Inger och Antonio utvecklas till något mycket större.

Lyckades du med ditt porträtt av Antonio?

– Jag tror det, vi jobbade mycket med honom. I början kändes Antonio skriven som en funktion. Han var dessutom mycket äldre. Vi var modiga och gjorde honom ung, vilket ger tillför en "edge" till storyn. Vi försökte även ge honom mer djup och göra honom mänsklig. Nu är han en väldigt intressant karaktär, som påminner mig om Fellinis filmer.

Både Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm, som spelar Toves syster Malin, blev väldigt sugna på att göra filmen när de läste manuset. Goran håller med.

– Det är väldigt enkelt att gilla ett sånt här manus. Vanligtvis gör jag mörkare och hårdare filmer, men det här var en fin upplevelse. Inte minst att få arbeta med tjejerna, de är fantastiska.

Hur fick du rollen som Antonio?

– Jag har verkligen ingen aning. Han som var med och rollbesatte filmen sa att de hade testat ett gäng äldre skådespelare, som de inte var nöjda med. De testade mig och då väcktes något.

Suzanne, Liv och Jennie beskrev upplevelsen av att spela in filmen som lyxig, tack vare miljön och det skickliga inspelningsteamet. Goran jämför med Fargo

– Alla filmer har sina utmaningar. Men här är miljön tacksam, den kroatiska kusten är så vacker. När vi gjorde Fargo filmade vi i minsus trettio grader, så att ligga på tjugo plus kändes riktigt skönt.

"Jag gör allting från mig själv"

Du nämnde utmaningar.

– Jag älskar att repa, men då jag träffade tjejerna rätt sent hade vi inte så många repetitionstillfällen som jag hade önskat. De första dagarna var svåra, men lyckligtvis klickade vi med varandra snabbt.

Många skådespelare använder mycket av sig själva i sina karaktärer, andra mindre. Hur mycket av Goran ser vi i Antonio?

– Jag gör allting från mig själv. Jag gillar att vara sann mot karaktärerna och är inte så mycket av en "method actor". Jag gillar att jobba med udden av min personlighet.

Är inte "Fargo" en serie med väldigt upphöjda karaktärer?

– Ja, det finns ingen normal karaktär i Fargo, men det finns likheter mellan Antonio och Yuri Gurka. De har sin grund i normalitet och en tvist. Jag gillar att experimentera med mina karaktärer, att ha roligt med dem. Jag kan vara som en galen vetenskapsman med mina karaktärer.

Om du gillar Gorans prestation som Antonio och vill se mer av honom i liknande filmer kan du vara lugn, åtminstone ifall det är upp Goran själv. 

– Även om jag föredrar ruffigare filmer, gillar jag också komedier. Woody Allen och Pedro Almodóvar är två favoriter. Jag är en stor filmnörd, mitt första jobb var i en videobutik. Jag gör inte mina skådespelarval efter genrer. Jag vill göra allt.

All Inclusive går just nu på bio.