Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Elias Palin & Victoria Dyrstad (Flykten till framtiden)

Intervju: Elias Palin & Victoria Dyrstad (Flykten till framtiden)

Axel Diedrichs | Intervju
12 november 2016
Axel Diedrichs | Intervju
12 november 2016

Pratstund med de unga stjärnorna i Ulf Malmros komedi "Flykten till framtiden".

Filmtopp har träffat Elias Palin och Victoria Dyrstad, huvudrollsinnehavarna i Ulf Malmros & Jaana Fomins nya film "Flykten till framtiden".

 

eliasvictoria
Foto: Filmtopp Media.

Om filmens handling: Året är 1973 och Svante (Elias Palin) jobbar på en skivbutik tillsammans med ”Bengan” (Henrik Dorsin), som strävar efter att slå genom som artist. Svante har sedan länge ett hjärtfel och när han besöker doktorn får han besked om att hans liv förmodligen snart kommer att vara slut.

I en önskan om att få fortsätta leva utbrister Svante ett rop på hjälp och som svar stannar en annorlunda tunnelbanevagn vid hans väg. Den tar honom hela vägen till 2016, då medicinsk forskning har kommit tillräckligt långt för att hjälpa honom. Men i framtiden har han varken ett hem, familj eller personnummer. Plötsligt träffar han Elsa (Victoria Dyrstad), som väljer att hjälpa honom med att få tillstånd till en hjärtoperation. Men snart kommer de dock få veta är att resa i tiden, kan innebära ödesdigra konsekvenser.

Att kunna resa i tiden är ett tema som flera gånger gjorts på film, men inom svensk film tillhör det inte vanligheterna. Ulf Malmros twist i manuset var något de både huvudrollsinnehavarna snabbt fattade tycke för.

[V] – Karaktärsbeskrivningarna var himla intressanta och roliga, det gick inte att sluta läsa manuset. Själva idén med tidsresande var speciellt lockande.

[E] – Dessutom var premissen med min karaktärs hjärtfel intressant. Jag ville inte bara ta det med en klackspark, utan verkligen förstå och försöka tänka hur jag själv skulle leva med ett sådant besked. 

Elias eller Victoria, som själva aldrig har upplevt 70-talet, berättar om sina relationer till årtiondet. 

[V] – Jag tänker mest på mina föräldrar och alla de bilder jag har sett på hur de hade det då. Min största utmaning med rollen var att inte göra någon research om sjuttiotalet, vilket jag var sugen på, just för att fånga den där chocken som min karaktär Elsa upplever när hon reser tillbaka i tiden. 

[E] – Jag tänker på kläderna och musiken. Sjuttiotalet är väldigt ikonisk och spännande. Idag känns musik mer som bakgrundsljud, något man bara sätter på i hörlurarna. På 70-talet var det mer av en ritual att lägga skivan i LP-spelaren och verkligen lyssna. Jag tror att man var mer med i musiken då.

[V] – Håller med! Kommer ihåg i sommars när vi var på landet och pappa hade köpt en LP och satte sig solstolen. Bara för att koppla av och lyssna, det var roligt att se.

"Flykten till framtiden" markerar startskottet för både Victorias och Elias intåg på bioduken. Hur var det varit att få jobba med meriterade Malmros?

[V] – Att få jobba med en prisad och guldbaggebelönad manusförfattare och regissör var verkligen givande. Ulf, som skriver, regisserar och klipper, vet exakt vad han vill ha.

lE] – Det var uppenbart att Ulf och Jaana hade en vision med filmen. De var tydliga med allt och kompletterade varandra utmärkt.

LÄS OCKSÅ: Recensionen Flykten till framtiden

Gav den här tydligheten ni pratar om något utrymme för improvisation?

[E] – Hade man något bra att kasta in så fick det vara kvar, det var Ulf öppen med. Fast han och Jaana hade en tydlig idé om filmen och det fanns inga frågetecken om något direkt. Vi visste vad vi skulle göra.

Jag berättar att jag slogs av filmens härliga tempo och att det var länge sedan en svensk film skapade ett sådant engagemang hos mig.

[V] – Vad kul att höra! Det var så jag kände när jag läste manuset, att det grep tag i en. Slutprodukten blev bra av flera anledningar. Dels genom musiken, men framför allt eftersom Ulf skötte klippningen själv.

Elias och Victoria berättar att de båda två är spända inför biopremiären och att de längtar efter att få höra vad allmänheten tycker om filmen. När det kommer till hur viktig responsen är för deras egen skull, är de inte speciellt nervösa över vad kritikerkåren ska tycka. Istället är de hoppfulla om att Flykten till framtiden ska leda dem till flera projekt.

Avslutningsvis berättar de båda varför våra läsare ska se just deras film.

[E] – Tillbaka till framtiden är både spännande och rolig. En feelgood-film, som inte påminner om någon annan svensk film jag har sett.

[V] –  Det är en film som hela familjen kan uppskatta!

Med det tackar vi på Filmtopp Elias Palin och Victoria Dyrstad. Det ska bli spännande att följa deras fortsatta karriär.