Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (2018)

Intervju: Skådespelaren David Sakurai om Grindelwalds brott

Uppdaterad 14 juli 2021 kl. 11:07 | Publicerad 30 mars 2019 kl. 18:03
ANNONS
ANNONS

"Jag hade en audition på Skype med regissören David Yates."

Den danske skådespelaren David Sakurai har medverkat i filmer över hela världen och bott i Japan under en period. Numera är han bosatt i Los Angeles och i höstas var han aktuell med "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott". Vi fick en pratstund med honom där han berättade om sin internationella karriär och chansen att få arbeta med sin barndomsidol Johnny Depp.

David Sakurai föddes 1979 i Köpenhamn och växte upp i Frederiksværk norr om huvudstaden. Hans mamma är dansk och hans pappa japan. Mot slutet av 90-talet efter gymnasiet bestämde han sig för att resa till Japan.

– Från början var det bara för att få reda på mer om min bakgrund och min japanska familj. Jag hade inte planerat att stanna så länge men det slutade med att jag bodde åtta år i Tokyo.

I Tokyo började David Sakurai på teaterskola och utforskade filmmediet. Drömmen om en karriär som skådespelare fanns med sedan barndomen men i Danmark var filmbranschen fortfarande begränsad.

– Jag märkte ju sen att när jag bott i Tokyo ett tag hade Skandinavisk film en riktig bom och gick starkt framåt. Jag följde allt från Dogme-film i Danmark till regissörer som Josef Fares i Sverige.

Men du arbetade på en del mindre filmproduktioner i Japan?

– Som barn älskade jag Bruce Lee och tränade martial arts. I Japan trodde jag till en början att det skulle bli min fot in i branschen och ett tag arbetade jag med stuntmän.

Men trots att David Sakurai arbetade och bodde i Japan i många år kände han sig ändå aldrig riktigt hemma.

– Jag kunde språket flytande men det var ändå tufft att vara delvis japan och delvis skandinav. De såg mig aldrig fullt ut som en japan utan fortfarande mer som en dansk. Jag hade väl en dialekt med när jag pratade. Så jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Danmark för att fortsätta med skådespeleriet hemma igen.

I början av 2000-talet var marknaden fortfarande begränsa i Danmark. David Sakurai är glad att hans nuvarande manager såg potential i honom och ville pröva honom utanför Skandinaviens gränser

– Det var så saker långsamt började öppnas upp för mig. Jag fick en roll i den norska filmen Kraftidioten mot Stellan Skarsgård och i en ungersk film som hette Liza the Fox-Fairy. Efter ett tag började även den amerikanska filmbranschen att visa intresse för mig så jag bestämde mig för att flytta min bas hit till Los Angeles. Jag har bott här i ungefär fem år men jag åker fortfarande mycket fram och tillbaka.

"Jag kan inte säga nog fina saker om Johnny Depp"

Johnny Depp och David Sakurai i "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott".
Johnny Depp och David Sakurai i "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott". Foto: Warner Bros

Förra året var David Sakurai med i storfilmen "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott" och spelade karaktären "Krall" som var en medhjälpare till den onde trollkarlen Grindelwald.

– Ironiskt nog kom jag in på den filmen via Danmark och inte i USA. Jag hade en Skype-audition med regissören David Yates.

Det låter ju riktigt läskigt att göra en audition på Skype?

– Det är det, men för skådespelare i dag blir branschen mindre och det är inte ovanligt för mig att göra en Skype-audition. Det hade dock inte riktigt gått tidigare men den här gången såg David Yates något i mig. Han är bra på det. Han satt i London och regisserade mig genom Skype. "Prova detta", eller "gör såhär i stället". Efter jag gjort som han ville sa han bara "ser bra ut", och jag tänkte nej nu brände jag detta. Men uppenbarligen gick det bra.

Hur är han som regissör då?

– Auditionen gick så bra som den gick mycket tack vare honom. Han är verkligen en stöttande regissör. Självklart har han gjorde det här i många år och har jobbat med så mycket människor. Men han är verkligen en fantastisk guide in i detta universum.

På "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott" fick David Sakurai också chansen att arbeta med en av sin stora barndomsidoler Johnny Depp.

– När jag växte upp som barn hade jag Bruce Lee på ena vägen och Johnny Depp som Edward Scissorhand på den andra. Han hade en stor påverkan på mig som ung. Hur han gick från tv-serien 21 Jump Street och in i filmbranschen. Det var något som var så "off" med vad han gjorde, Edward Scissorhand, Cry-Baby och alla filmerna som följde. Du kunde inte riktigt placera honom som skådespelare.

Hur var det att jobba med honom då?

– Jag tror Johnny vet vilken påverkan han haft på vissa generationer av skådespelare men han var otroligt stöttande och jordnära. Jag kan inte säga nog fina saker om honom. De säger att du aldrig ska möta dina idoler men jag protesterar helt klart mot det för han levde verkligen upp till det och mycket därtill.

"Jag är ett stort fan av serien Bron och Johan Falk"

David Sakurai i "Liza, the Fox-Fairy".
David Sakurai i "Liza, the Fox-Fairy". Foto: Hungarian National Film Fund - HNFF World Sales

David Sakurai har nyligen filmat klart den fjärde säsongen av serien "The Man in the High Castle", en Amazon serie som handlar om ett dystopiskt USA som kontrolleras av Nazisttyskland och den Kejsarliga japanska armén.

– Det har varit fantastiskt att få vara en del av den serien. Den är nu på den fjärde säsongen och jag har försökt vara med ända sedan från första. Min främsta fokus är lite projekt jag har vid sidan om. Jag älskar att producera och håller på att försöka sätta ihop lite olika projekt som vi får se vad de blir av. Annars är jag väl som alla andra här just nu, mellan två jobb.

Du kanske kunde spela en skandinavisk detektiv?

– Det skulle jag älska. Jag är ett stort fan av serien Bron och Johan Falk. Jag älskar också män som Joel Kinnaman eller Alexander Skarsgård som har kunnat ha en karriär både hemma i Skandinavien och i USA. Det har varit en inspiration för mig.

Slutligen då, vilken är din främsta favoritfilm?

– Jag har fått den frågan förut och för mig handlar det alltid om humöret och hur jag känner. Men jag har fem filmer som jag ser frekvent. Inte för att de är bäst men för mig är de bekväma filmer som ger mig inspiration. Japanska filmen Harakiri på grund av min idol Tatsuya Nakadai. The Crow och Gudfadern såklart. Höstlegender efter som jag kan relatera till syskonkärleken som bröderna har. Och tills slut Point Break med Patrick Swayze och Keanue Reeves.

Vi tackar David Sakurai för pratstunden och ser fram emot hans framtida produktioner.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL