Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Danny McBride om komedin Arizona och Alien

Intervju: Danny McBride om komedin Arizona och Alien

David Lindahl | Intervju
02 april 2019
David Lindahl | Intervju
02 april 2019

"Arizona är en rätt vild film"

Danny McBride är skådespelaren som etablerat sig som ett säkert komiskt kort inom amerikansk film och tv. Från serier som "Vice Principals" till filmer som "Pineapple Express" och "This is the End". Nu är hans mörka komedi "Arizona" Blu-Ray-aktuell och Danny McBride pratade med oss om hur det är att göra både komedi och drama samt hur det var att jobba med Ridley Scott på "Alien: Covenant".

Danny McBride i "Arizona".
Danny McBride i "Arizona". Foto: RLJE Films

2003 gjorde Danny McBride sin filmdebut i David Gordon Greens film All the Real Girls. De båda har sedan dess blivit goda samarbetspartners och genom åren producerat både serier och film tillsammans. Nu är Danny McBride aktuell med den mörka komedin Arizona där han spelar mot bland andra Rosemarie DeWitt och Luke Wilson.

– Arizona är rätt vild. Jag fick manuset för några år sedan och tyckte det var en riktigt rolig läsning. Jag visste aldrig riktigt vart handlingen var på väg och jag antar att det är vad jag letar efter i ett filmmanus. Något som håller en på tårna.

I "Arizona" spela Danny McBride karaktären Sonny som är helt skuldbelagd och bor i ett övergivet miljonprogramsområde i Arizona mitt under den finansiella bostadskrisen. Efter att han råkar ha ihjäl sin mäklare mitt framför ögonen på kvinnan Cassie, som spelas av Rosemarie DeWitt, tappar han fullständigt fattningen och börjar döda varenda vittne han stöter på.

– Sonny är rätt ond. Men vad som också var så smart med hela handlingen var hur den placerades mitt under finanskrisen som en ondskefull thriller

Hur går du från att spela en komiskt karaktär till fullständigt galen och kall mördare?

– På samma sätt som jag gör med andra karaktärer. Jag försöker göra det så trovärdigt som möjligt. Ofta försöker jag skapa igenkänning och ändå behålla en mänsklighet som gör att karaktärerna varken är helt goda eller onda. Men Sonny däremot är inte särskilt igenkännbar utan han är snarare en man som begår ett stort misstag och vägrar ta ansvar för det. Sedan tappar han fullständigt kontrollen.

"Komedi är helt klart svårast."

Danny McBride och Ridley Scott i "Alien: Covenant".
Danny McBride och Ridley Scott i "Alien: Covenant". Foto: 20th Century Fox

Danny McBride har varit upptagen de senaste två åren med flera stora projekt. Bland annat medverkade han i Ridley Scotts Alien: Covenant som en av astronauterna på koloniskeppet som stötte på de skräckinjagande utomjordingarna.

– Vad som var så fantastiskt med Alien: Covenant var att se Ridley Sott arbeta. Han har en otrolig energi. Han plöjer igenom scenerna lika fort som många lågbudget filmer jag jobbat på vilket är kul och mycket spännande. Jag har aldrig varit på en inspelning än som är deprimerande. Däremot är det rätt galet att gå från en film som Alien med otrolig scenografi, till Vice Principals eller Halloween där folk blir mördade. De ger alla annorlunda och unika erfarenheter.

Du skrev och producerade den nya Halloween-filmen?

David Gordon Green blev involverad i Halloween och visste att jag var ett stort fan av originalet. Vi gillar att arbeta tillsammans. Det var spännande att försöka fundera ut hur vi skulle gjuta nytt liv i gamla spännande karaktärer som Laurie Strode och Michael Myers.

Är det svårare att skriva seriösa filmer än komedi?

– Komedi är helt klart svårast. En bra komedi måste leverera bra karaktärer, en bra handling och vara rolig. Jag tycker skräck är lättare, och det var riktigt kul att skriva. Komedi måste också ha rätt tempo, ton och framför allt fungerande skämt. Det är så mycket tekniska saker som måste fungera. Det var helt enkelt ett annat typ av tempo med skräck.

"Jag vill spela den elakaste och tuffaste superhjälten som finns."

Har du någon favoritroll eller film som du har spelat genom åren?

– Svårt att välja. Serien Vice Principals som jag skrev med vänner var riktigt rolig. Men det är också kul att jobba med skådespelare som Seth Rogen, Will Ferrell och Ben Stiller. Jag upplever dock att jag är mest känd som Kenny Powers från Eastbound & Down. Ibland saknar jag den rackaren.

Vad vore drömmen att få spela då?

– En superhjälte. Det känns som att det är dags.

En komisk?

– Nej den elakaste och tuffaste superhjälten som finns.

Vi tackar Danny McBride för pratstunden och ser fram emot hans framtida projekt.

NÄSTA ARTIKEL