intervju cobie smulders

INTERVJU: Cobie Smulders – Jag tänkte "Tack och lov!"

Axel Diedrichs
Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 19 september 2017 kl. 22:09
ANNONS
ANNONS

Cobie Smulders om Avengers, How I Met Your Mother och vem som är drömregissören.

Comic Con i Stockholm fick finbesök signerat Cobie Smulders, mest känd för "How I Met Your Mother" och "Avengers".

Filmtopps redaktionschef Axel Diedrichs och skådespelerskan Cobie Smulders
Filmtopps Axel Diedrichs och skådespelerskan Cobie Smulders. Foto: Filmtopp Media.

När skådespelare gör en och samma roll över en längre tid tenderar de att hamna i ett fack och få svårt att knipa andra sorters roller. Att bli "typecastad" är säkerligen en mardröm för många aktörer, och i den farozonen befann sig Cobie Smulders. Hennes stora genombrott kom med rollen som Robin Sherbatsky i den världsberömda komediserien How I Met Your Mother, och nio säsonger kunde göra det svårt för filmskapare och fans att se Cobie porträttera någon annan.

I dag är det snart tre år sedan serien tog slut, men Cobies karriär lever vidare och formkurvan pekar uppåt. Nästa år är hon aktuell med Avengers: Infinity War, där hon återvänder i rollen som S.H.I.E.L.D.-agenten Maria Hill.

LÄS OCKSÅ: Iain Glen: "Så vill jag dö i "Game of Thrones"

Hur ser du på din karriär efter “How I Met Your Mother”?

– I den här industrin har man väldigt lite kontroll, så jag är nöjd över att bara fortfarande kunna arbeta med annorlunda och utmanande projekt. Jag kan nog säga att jag är lycklig.

Cobie har de senaste åren medverkat i flera filmer, stora som små. Men en av dem ligger henne närmst hjärtat. 

– Att spela in den första Avengers-filmen var riktigt coolt. Att få arbeta med Joss Whedon [filmens regissör] och starta igång en så stor franchise, och samtidigt få se hur alla skådespelare funderade ut vilka deras karaktärer var, kändes häftigt. 

Kan du dela med dig av något om resan Maria Hill har framför sig?

– Jag kan inte prata så mycket om det, men det är alltid intressant att fundera på. Jag tänker alltid på var Maria är på väg och vad hon gör just nu. Jag vill tro att hon är ute och gör något häftigt spionjobb vi inte känner till.

Cobie fyller på med att jämföra människorna med superhjältarna i Avengers...

– Själv har jag alltid gillat de mänskliga karaktärerna som Hawkeye, Black Widow och Maria Hill. De har inga superkrafter men har gjort valet att delta och slåss för sin sak, trots att de är mer sårbara. Det är synd att Maria bara är en liten del i detta gigantiska universum. Hon är kanske inte lika spännande som en superhjälte.

"Du får svära och vara mer vågad"

Just nu är Cobie aktuell med den nya Netflix-serien "Friends From College", som är ett utforskande av gamla vänskaper och trassliga relationer. Serien har en mörkare ton än "How I Met Your Mother", något som var viktigt för henne när hon tog rollen. 

– Det är spännande att jobba på en serie som går på Netflix, HBO eller Showtime. Främst eftersom de har mindre beställningar. Vi gör inte tjugotvå avsnitt, utan åtta. Det är alltid skönt när storyn är helt utbenad och att vi inte behöver leta efter idéer längs vägen. Det finns dessutom en frihet med att tv-bolag inte lägger sig i vårt arbete, och du får svära och vara mer vågad. Hur vi pratar känns mer naturligt. Det som lockade mig allra mest till att göra serien var att få arbeta med Nicholas Stoller, som skrev och skapade den tillsammans med sin fru Francesca [Delbanco]. Men även skådespelarensemblen, den är så bra att jag blev väldigt exalterad.

“Friends From College” blev nyligen förlängd för en andra säsong. Hur går tankarna kring din fortsättning på serien?

– Jag tänkte ‘tack och lov!'. Vi slutade säsongen riktigt mörkt och jag har ingen aning om vart vi är på väg. Jag borde prata med Nick om det, han skriver manuset just nu. Inspelningen börjar först i höst, det ska bli grymt.

Du som har koll på Netflix har säkert märkt att de lägger ned allt fler originalproduktioner. Det senaste året har bland annat "The Get Down", "Girlboss" och "Gypsy" dragit det kortaste strået. Vissa menar att Netflix numera satsar på kvantitet före kvalitet. Cobie ger oss sin syn på streamingjättens utveckling.

– Jag vet inte ifall det handlar om kvantitet före kvalitet, för jag har aldrig jobbat för ett bolag som tar så många risker. Jag tycker att det är underbart att de tar sig an spännande projekt många tv-bolag aldrig skulle göra. De skapar fler kreativa berättelser för publiken att uppleva. Att de stänger ned serier beror förmodligen på att de inte fungerar, men, jag menar, de vågade kasta tärningen. Det tycker jag är viktigt.

LÄS OCKSÅ: Filmtopp på Stockholm Comic Con

Det har länge spekulerats om en spinoff på "How I Met Your Mother" med den förmodade titeln “How I Met Your Dad”. Anledningen att arbetet med serien inte har påbörjats kan bero på att fans är delade i två läger kring en fortsättning på temat. Cobie delar med sig av sina tankar kring serien, som snart ser ut att bli verklighet. 

– Jag vet inte mycket om det. Jag tror att Craig [Thomas] och Carter [Bays] är involverade på något hörn, mer vet jag inte. Men jag tycker att serien låter fantastisk!

Har du fortfarande kontakt med dina kollegor från “How I Met Your Mother”?

– Ja, jag flyttade nyligen till Los Angeles. När jag bodde i New York var det bara jag och Neil. Vi håller fortfarande kontakten och vi gillar varandra.

Senare på mässan berättade Cobie att hon helst skulle dejta just Neil Patrick Harris, som spelar tjejtjusaren Barney Stinson, ifall hon fick välja mellan skådespelarna i serien.

Avslutningsvis ställer vi Cobie fem snabba frågor:

Vilket är ditt favoritavsnitt av “How I Met Your Mother”?

– Min favorit är förmodligen Robin Sparkles-avsnittet [Robin minns tillbaka på sin karriär som tonårsartist], det var speciellt för mig och jag fick bete mig som en knäppgök!

Vem är din favorit bland superhjältar?

– Den var svårare… Jag är väldigt exalterad över Aquaman, för jag har alltid velat bo under vatten, och jag vill se hur de filmatiserar det. Men får jag bara välja en blir det någon inom Avengers. Captain America eller Iron Man, men jag har alltid gillat Iron Man extra mycket, han har fler brister och är lite mer intressant. Det är svårt att välja, de är ju även mina vänner!

Vem är den roligaste skådespelaren du jobbat med?

– Vilken bra fråga. Inte för att namedroppa, men jag gjorde nyligen Jack Reacher med Tom Cruise. Han var rolig och vi tränade flitigt ihop och umgicks mycket. När du gör en film som Avengers träffar du inte dina medspelare så mycket eftersom du spelar in från olika håll, men här spenderade vi mycket tid ihop. Det var en fantastisk upplevelse.

Vem är din drömregissör att jobba med?

– Jag skulle älska att få jobba med Cameron Crowe, Wes Anderson eller Spike Jonze.

Kan du nämna tre svenska skådespelare och eller regissörer?

– Lasse Hallström, Stellan Skarsgård och Alexander Skarsgård.

Den sista frågan var lätt?

– Jag och Lasse pratade mycket om Sverige när vi jobbade ihop på "Safe Haven"!

2018 kommer vi att kunna se Cobie Smulders i "Avengers: Infinity War" och dramafilmen "Songbird".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL