Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Burn Gorman

Intervju: Burn Gorman om Pacific Rim: Uprising

David Lindahl | Intervju
06 augusti 2018
David Lindahl | Intervju
06 augusti 2018

Från "Game of Thrones" till "Pacific Rim". Burn Gorman är den mångsidige dramaskådespelaren.

Burn Gorman är dramaskådespelaren du kanske inte hört talas om men troligen sett. Med brittiskt och amerikanskt medborgarskap har han tagit sig an roller på båda sidorna Atlanten.

– Mina föräldrar flyttade till Los Angeles och jag råkade helt enkelt anlända till världen när vi bodde där. Vi flyttade sedan tillbaka till London när jag var liten så jag antar att jag är lite av varje.

Från TV-produktioner till mindre roller i storfilmer som The Dark Knight Rises har Burn Gorman nu i år varit aktuell med storfilmen Pacific Rim: Upprising.

– Det har gått tio år sedan förra filmen och mycket har förändrats. Min roll är större. Jag är chef för en undersökningsavdelning med mer ansvar och fler människor. Min karaktär är en man som också lever lite i en mardröm. Han är mycket påverkad av händelserna från förra filmen men samtidigt fast besluten att hitta en lösning på de problem som uppstår. En sådan karaktär är alltid spännande att spela.

Burn Gorman i Pacific Rim: Uprising.
Burn Gorman i Pacific Rim: Uprising.

Uppföljaren har bytt ut stora delar av rollistan mot nya unga namn som Scott Eastwood och John Boyega.

– Att arbeta tillsammans med dem var fantastiskt. Det får mig att känna mig som den äldre i rollistan när unga som Scott och John är med. Det är också en otrolig energi som även kommer med det.

Guillermo Del Toro regisserade den första filmen men valde inför uppföljaren att kliva tillbaka och producera. Men även John Boyega medverkade i beslut bakom kameran.

– John är en otroligt ung man, väldigt säker på vad han gör. Även som en producent. Inte så uppenbart när vi filmade men varje dag vi efter inspelningen gick han i väg och gjorde producentarbete.

Burn Gorman i tv-serien TURN.
Burn Gorman i serien TURN.

Du har också gjort många seriösa roller i framför allt TV-produktioner.

– Jag har ett speciellt ansikte som nog gör att jag får spela mycket skurkar. Det som intresserar mig mest är karaktärer som lever i gråzonen. Inte helt goda, men inte heller helt onda.

Vad tycker du är den stora skillnaden då mellan att spela drama och action?

– Historien skiljer sig ofta såklart men ur ett arbetsperspektiv är det inte så stor skillnad. Möjligtvis att du får en större trailer på stora filmproduktioner.

Burn Gorman är rutinerad och inte främmande för både små och stora produktioner. Från mindre projekt på BBC, till Game of Thrones och filmer som The Dark Knight Rises.

– Åh, vilka spektakel de var. Jag hade så kul. Jag gillar att bara vara tyst och se när någon som Christopher Nolan arbetar.

Burn Gorman i Game of Thrones.
Burn Gorman i Game of Thrones.

Mellan en större och mindre produktion, vilken föredrar du?

– De har båda olika känslor. Men som en skådespelare har du på en serie med flera avsnitt tid att utveckla en karaktär. I början spelar jag ofta den typiska skurken, men när den sedan utvecklas får du respons från tittarna och kan till slut skapa en mycket mer fullständig karaktär.

Hur skulle drömkaraktären vara?

– Bara mellan dig och mig, men jag skulle väldigt gärna vilja vara en del av Marvels eller DC Comics universum. Gärna som någon av DC Comics mörkare roller i en serie.

Serien "Jamestown" handlar om hur de första engelska kolonisterna seglade till Amerika under tidigt 1600-tal. Burn Gorman medverkar och arbetar just nu på den tredje säsongen.

– Det är ett svårt ämne. Hur de amerikanska urinvånarna stördes och början på slaveriet. Det är väldigt modigt av produktionsbolagen att utforska dessa historier och de har gjorts med en sådan respekt mot historien och alla involverade. Men det är också kul för att jag får bära fåniga hattar och glamorösa kläder från den tiden.

Slutligen måste jag fråga dig om detta, jag läste att du kunde beatboxa?

– Vi har alla skelett i vår garderob och jag har alltid älskat hiphop. Var involverad i flera projekt på 80- och 90-talet där jag beatboxade. Men jag gör det inte längre. Jag har barn nu som förmodligen skulle tycka att det var pinsamt. Det var kul när det varade.