Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Utvandrarna

Intervju: Bengt Forslund (Filmproducent, författare, regissör)

Eric Diedrichs | Intervju
03 april 2018
Eric Diedrichs | Intervju
03 april 2018

Bengt Forslund om arbetet med Troell, Bergman och dagens svenska film.

I en exklusiv och omfattande intervju berättar Bengt Forslund öppenhjärtligt om sitt betydande arbete i den svenska filmsfären. Om sina roller som grundare av filmtidningen Chaplin, producent, manusförfattare och regissör.

Bengt Forslund i en stor och tom lokal.
BILD: Bengt Forslund

Om du slår upp Bengt Forslund i nationalencyklopedin får du beskrivningen "filmman", en titel få kan bära upp i samma vida utsträckning. Forslund är kanske inte det första namnet som kommer till minne när du tänker svensk filmhistoria, men under cirka 40 år, från slutet av 50-talet fram till milleniumskiftet var han en av de viktigaste spindlarna i nätet.

1959 grundade Forslund den legendariska filmtidningen Chaplin där han blev en inflytelserik skribent och redaktör. När tidningen sedan köptes upp av Svenska Filminstitutet 1964 rekryterades Bengt som producent. Tidigt började han jobba med parhästen Jan Troell. Tillsammans skulle de göra klassiker som: Här har du ditt liv, Ole dole doff, Utvandrarna och Nybyggarna. Tillsammans skrev de filmernas manus. Sedan följde Forslund med som producent medan Troell agerade regissör.

I vår intervju med Jan Troell berättade han vilket inflytande Bengt Forslund hade på hans karriär. Hur han lyckades få Max von Sydow, som precis hade spelat Jesus i en storfilm i Hollywood, att åka hem till Sverige och spela in kortfilmen Uppehåll i myrlandet av en helt okänd regissör och ett betydligt lägre gage än vad det glamorösa Hollywoodlivet erbjöd.

Det är med stor värme Bengt Forslund delar med sig av sina upptåg med Troell under inspelningen av filmen de båda skulle Oscarsnomineras för "Utvandrarna"

Intervju del 1 av 3

De andra delarna upp inom kort.