Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bild på Rick, Summer och Morty i Adult Swims serien Rick and Morty.

Exklusiv intervju: Spencer Grammer från Rick and Morty

  • HBO
Rasmus Torstensson | Intervju
13 maj 2020
Rasmus Torstensson | Intervju
13 maj 2020

Spencer Grammer berättar om arbetet med Rick and Morty.

Sedan den första säsongen av Rick and Morty sändes år 2013 är det Spencer Grammer som gjort rösten till den minnesvärda karaktären Summer, det äldsta barnet i den skruvade familjen Smith. Under vår intervju med Spencer pratade vi givetvis om den senaste säsongen av den omåttligt populära tv-serien, men också om hennes förhållande till fansen, förväntningar, improvisation och bakom-kulisserna scenarion från inspelningarna.

Efter The Simpsons, Family Guy och South Park tidigare framgångar är det utan tvekan Rick and Morty som sitter i förarsätet bland dagens animerade serier. Den Adult Swims-producerade tv-serien har genom åren blivit omåttligt populär. Varför? Anledningen är många och varierar säkerligen beroende på vem man frågar. Personligen älskar jag Rick and Morty tack vare att skaparna Justin Roiland och Dan Harmon lyckats förena populärkulturella referenser med vetenskapliga teorier – för att sedan presentera det på ett både flamsigt, underhållande och satiriskt sylvasst sätt. 

Rick and Morty kretsar kring familjen Smith, som består av morfar Rick, föräldrarna Jerry och Beth samt barnen Morty och Summer. Den fjärde säsongen hade premiär på HBO Nordic den 10 maj och i samband med det bjöds Filmtopp in till en intervjustund med skådespelaren Spencer Grammer, som gör rösten till systern Summer Smith. Som karaktär försöker hon bara vara en vanlig tonåring men som trots det är avundsjuk på Rick and Mortys intergalaktiska äventyr. Under början av mitt samtal med Spencer berättade hon att Coronaviruset framfart påverkade inspelningen av den fjärde säsongen: 

– Pandemin har gjort att vi skådespelare varit tvungna att spela in mycket material hemifrån, bokstavligt talat inifrån våra garderober, med dator och allting därinne. Vilket givetvis har fungerat bra, förutom att jag var dum nog att uppdatera operativsystemet på min dator, vilket jag inte skulle ha gjort. Det var en onödigt strulig process som till slut löstes. 

Utöver den rådande situationen, fanns det några andra saker som gjorde att arbetet med den fjärde säsongen skiljde sig gentemot hur det såg ut när ni spelade in de första avsnittet 2013?

– Nej, annars har arbetet med säsong fyra i princip fungerat som det alltid ha gjort under de nio åren som vi arbetat med showen, i alla fall från skådespelarens synvinkel. Alla skådespelare spelar in sitt material separat förutom att Justin brukar vara där och ge oss direktiv. Dock är det utan tvekan så att arbetsgruppen blivit tajtare med åren. Vi har upplevt mycket tillsammans, där Comic Con alltid är en årlig höjdpunkt.Vi har även vuxit professionellt i takt med varandra. Jag tror också att Justin och Dan vågar ta ut svängarna mer nu, både storymässigt och komiskt, än i början eftersom fansen visat seriens ton och inramning en sådan otrolig uppskattning. 

På nätet har det länge funnits en "Meme" bland Rick and Morty-fans gällande varför det tar lång tid att färdigställa en ny säsong. Mängder av spekulationer har cirkulerat, vissa mer vrickade än andra. Spencer skrattar till när jag påpekar detta och utvecklar: 

– Jag har också sett många av skämten. När man gör en tv-serie som inte bara är rotad i komedi, utan också i vetenskap, är det naturligt att det tar tid att färdigställa den. I mitt tycke är Rick and Morty den smartaste showen på tv just nu. Därtill har vi otroligt roligt när vi gör den. Det är ett sant privilegium att jobba med material som är unikt och har mängder av fans världen över. 

Varför tror du att serien blivit framgångsrik? 

 Jag tror att desto mer specifik en berättelse är, desto mer potential har den att bli universell. Justin och Dan har ett väldigt exakt förhållande till karaktärerna och deras upptåg, vilket de skildrar genom sina egna synsätt på samtiden. De är inte rädda för att berätta deras sanningar som de tror på, vilket i sin tur gör det lätt att relatera till. De visar också stor tilltro till tittarens intelligens och förmåga att förstå. Det, tillsammans med den absurda humor som genomsyrar varje avsnitt, tror jag är den mest avgörande faktorn. 

Foto: HBO Nordic

Teamet bakom Rick and Morty har via Youtube delat med sig av flera "bakom-kulisserna"-klipp som skildrar arbetet med showen. Flera av dem har blivit virala, speciellt klippet Pickle Rick där skaparen och röstskådespelaren Justin Roiland bryter ihop av skratt när han ska leverera en viss replik. Spencer medger att även hon då och då under tappar fattningen under inspelningarna:

– Jag känner igen mig i Justins reaktion i det klippet. När jag spelar in mina repliker känner jag ibland att jag är otrolig dålig och vill ta om det igen och igen och igen. Och om man då säger saker som antingen är helt galna eller helt och hållet sanna och ärliga samtidigt som man i fantasin måste leva ut seriens alternativa verkligheter och intergalaktiska världar är det lätt att gå ur rollen och bryta ihop. Men det är samtidigt en av anledningarna till att det är kul att spela in serien. 

Improviserar du mycket eller finns all dialog i manus? 

– I det stora hela finns allt på manus. Dock är avsnitten där den "Interdimensionella kabeln" är en del av handlingen delvis improviserade tillsammans med Justin och Dan vilket gör att de känns organiska och unika. Men vi får inte många tillfällen att improvisera utan det mesta är bundet till manus. Med all rätt, för de gör verkligen ett fantastiskt jobb med både storys och dialog till oss skådespelare.

Vidare pratade vi om Spencers karaktär Summer Smith. Vilket är egentligen hennes favoritavsnitt där Summer har en framträdande roll?

– Det är svårt, det finns många. Men avsnittet Something Ricked This Way Comes i den första säsongen (avsnitt 9) där Alfred Molina gör rösten till djävulen och Summer och Rick tampas med honom är en personlig favorit. Även avsnittet The Ricks Must Be Crazy i säsong 2 (avsnitt 6), där Summer är instängd i den tungt vapenrustade rymdbilen vars främst uppgift är att hålla henne säker, är otroligt kul. Det avsnittet var en fröjd att spela in. När jag läste manuset för avsnittet skrattade jag otroligt mycket. Jag gillar också det första avsnittet i säsong 4. Mixen mellan genrer och blandningen av komik och en smart handling lyser igenom. Man måste tänka efter samtidigt som man inte kan sluta skratta. Samt alla referenser – jag har sett det en gång men måste se om det igen för jag vet att det finns mycket som jag missade. 

Ser ni skådespelare avsnittet före oss tittare? 

– Ärligt talat se vi dem samtidigt som tittarna gör, såvida Justin och Dan inte stött på ett problem som vi i efterhand måste gå tillbaka och göra om. Det kan vara om mina repliker förändrats en aning eller liknande. Det brukar hända ett par gånger per säsong. Ibland har det hänt att vi har fester där vi kollat på skrivbordsversionen av den färdiga produkten, där animatörerna endast gjort klart rörliga skisser med våra röster dit lagda. Men vanligtvis ser jag showen samtidigt som tittarna. 

Vi på Filmtopp tackar en glad, positiv och pratglad Spencer för ett trevligt samtal och önskar all lycka till i framtiden, förhoppningsvis i fler säsongen av serien! Säsong fyra av Rick and Morty hade premiär på HBO Nordic den 10 maj.

NÄSTA ARTIKEL