Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nikolaj Coster-Waldau och Gwendoline Christie

Nikolaj Coster-Waldau och Gwendoline Christie

  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
18 december 2019
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
18 december 2019

För skådespelarna Nikolaj Coster-Waldau och Gwendoline Christie blev slutet på en mycket omtyckt serie efter åtta säsonger väldigt känslosamt.

Nikolaj Coster-Waldau har spelat Jamie Lannister sedan den allra första säsongen av Game of Thrones. Gwendoline Christie har i sin tur spelat Brienne of Tarth från den andra säsongen. När de kastades ihop under den tredje säsongen blev deras relation en evig underhållning för fansen. En speciell duo bildades.

Inspelningarna på den sista säsongen blev känslosamt för båda och speciellt efter att alla fått varsin inramad storyboard som visade karaktärernas viktigaste scener. En farvälpresent.

Gwendoline Christie (GC) och Nikolas Coster-Waladu (NCW).

Kommer ni ihåg era första inspelningsdagar på Game of Thrones?

GC: Ja, det var för min del under en orkan. Jag var fast i Belfast och spelade in en scen när Brienne besegrar Ser Rolas Tyrell med Margaery Tyrell. Jag hade inte agerat så mycket framför en kamera förut och jag tänkte hur tusan ska jag klara av att bära denna tunga rustning i flera år? En stridsscen kunde vi inte göra färdigt eftersom det började bli farligt när scenografin blåste i väg. I stället blev i strandade på ett hotell där vi alla lärde känna varandra. Vilket sätt att börja nya jobbet, en orkan på min första inspelningsdag.

Och du Nikolaj, minns du din första dag?

NCW: Nej, jag minns inte den (skratt). Det är nästan tio år sedan. Jag kommer dock ihåg att jag högläste manuset till pilotavsnittet, vilket var rätt skrämmande. Vi satt i ett rum och blev filmade. Jag minns att jag tänkte att detta är konstigt och undrade om detta var en audition, vilket det inte var. Jag minns att jag mest satt och försökte komma igenom det och det är verkligen något med en högläsning som är så läskigt. Dessutom med kameror där. Det visade sig sedan att karaktärer togs bort och två skådespelare fick gå.

Verkligen?

NCW: Ja, det är så jag minns den dagen. Eftersom det var en HBO-serie fick den ju också respekt. Annars om du sa att du gjorde en serie om drakar och fantasi tyckte många att det var löjligt.

Nu alla år senare då, hur var den sista inspelningsdagen?

GC: Fantastisk. Jag hade väldigt lite att göra min sista dag vilket såklart gav mig mycket tid att tänka. Många pratade hela tiden om att detta är slutet, men jag kände mig ganska pragmatisk hela tiden och glad över att jag lyckats överleva så länge som jag gjorde. Det var ofta inte självklart att jag skulle få komma tillbaka året efter. Det var helt enkelt så att i serien var det absolut inte omöjligt att dö och inte komma tillbaka. Producenterna för serien brukade säga att den värsta döden i Game of Thrones var att dö utanför serien. Det kunde ha hänt mig.

NCW: Och då sa de ju att nu var det sista scenerna för Gwendoline Christie.

GC: Sluta, jag börjar gråta bara för det.

NCW: Och sedan höll producenterna ett tal och sa att ”Gwendoline, du har verkligen varit fantastisk.”

GC: Inför slutet trodde jag att jag var förberedd men mitt hjärta slog verkligen hela tiden för att jag var så nervös. Jag hade varit väldigt lugn trots att jag är en känslosam människa, men plötsligt var jag överöst av känslor. Jag sa till mig själv att jag skulle klara detta, men så fort de började tala så brast de för mig, jag kunde inte sluta gråta på flera timmar.

NCW: Jag hade en fantastisk sista dag och jag var mycket lyckligt lottat att det var en fantastisk scen och ett perfekt sätt för mig att avsluta Game of Thrones på. Vi var ute på kusten i Nordirland i juni. Dagarna var helt fantastiska och alla var glada. Vissa var redan klara i februari när vädret. På sista dagen fick jag min egna storyboard och för mig var det när Jamies hand huggs av. HBO har alltid velat dokumentera allting. Men där och då kände jag att jag inte ville bli fotograferad, så jag fick lite tid för mig själv.

George RR Martin beskrev slutet som bitterljuvt, hur skulle ni beskriva det?

GC: Jag tycker att det slutade väldigt bra. Visst var jag överraskad över visa delar i manuset. Men jag tror att för publiken kommer det att vara överraskande och jag tror inte heller att det går att tillfredsställa alla.

NWC: Jag tycker också att de gjorde ett fantastiskt jobb och självklart kommer det att vara diskussioner efter sista avsnittet eftersom att där är en hel del överraskningar. Men jag tycker att de lyckades med att hålla sig trogna till världen Westeros, och kom ihåg att det var många lösa knutar som var tvungna att redas ut. Jag tror inte de kunde ha gjort ett bättre jobb.

Att vara en del av Game of Thrones har ändrat era liv. Vad tar ni med er från denna långa erfarenhet?

NWC: Jag tror att det är en fråga som jag kommer att kunna besvara om ungefär fem år när jag har har ett annat perspektiv på det. Just nu är min naturliga instinkt att motarbeta allt som har ”ändrat mitt liv”.

GC: Jag tror att vi har det gemensamt.

NCW: Tiden förändrar dig. Om jag inte hade varit med i Game of Thrones hade jag självkalrt gjort andra saker med mitt liv och det är det som är min poäng med att livet förändrar dig. Har Game of Thrones påverkat mig? Absolut, men hade jag gjort något annat hade det också påverkat mig. Och jag har även gjort 12 filmer under tiden jag spelat in serien, och jag har även en familj som påverkat mitt liv. Men kanske om en fem eller tio år kan jag titta tillbaka och se på allt igen.

GC: Jag har alltid sett Game of Thrones som arbete och något som verkligen betyder mycket för mig. Men jag har samtidigt också alltid haft ett starkt och rikt liv utanför Game of Thrones.

Och kanske känns det fortfarande som att Game of Thrones pågår eftersom det fortfarande är premiärer och press som pågår?

NCW: Precis.

GC: Det är först när sista avsnittet har sänts och serien är slut som det blir intressant.

Vi tackar Gwendoline Christie och Nikolaj Coster-Waldau för intervjun och önskar de lycka till framöver. Säsong 8 av ”Game of Thrones” finns nu på DVD och blu-ray, samt en samlingsbox med hela serien. 

NÄSTA ARTIKEL