Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Maisie Williams som Arya Stark

Intervju: Maisie Williams om slutet på Game of Thrones

  • HBO
David Lindahl | Intervju
13 december 2019
David Lindahl | Intervju
13 december 2019

Maisie Williams berättar om de sista inspelningsdagarna på Game of Thrones.

Nästan ett decennium efter Maisie Williams första framträdande som Arya Stark i första avsnittet av Game of Thrones har hon till slut sagt farväl till serien som definierat hennes unga liv. Att spela in se sista scenerna efter åtta säsonger var väldigt känslosamt.

Maisie Williams
Maisie Williams i Game of Thrones. Foto: HBO

Maisie Williams föddes i Bristol i England och började redan som barn ett liv som skådespelerska. På tv har hon spelat roller som Casey i det kända drama Cyberbully och Ashildr i Doctor Who. Hennes filmer inkluderar Heartstroke, Gold, The Falling, iBoy, A Storm in the Stars, The Book of Love, Mary Shelley och Early Man and Then Came You.

Med hyllade tv-serien Game of Thrones fick Maisie Williams sitt stora genombrott och blev ett namn inom tv-världen. Nu berättar hon mer om slutet på Game of Thrones och hur det var att lämna en serie som hon vuxit upp i – både som professionellt och privat.

Kommer du ihåg din allra första inspelningsdag på Game of Thrones?

– Ja, vi skulle spela in en fest i första avsnittet. Jag minns att jag hade en liten klänning på mig och en av pojkarna, jag tror att det var Richard Madden (Robb Stark), hade en läderkostym på sig som han råkade få ett brännmärke på när han lutade sig mot ett element. Han var så nervös över det. Jag kommer också ihåg att jag var på inspelningen i flera timmar och kastade paj på Sophie (Sansa Stark) eftersom det stod i manuset.

Kommer du ihåg vilka förväntningar du hade då på serien?

– Jag hade ingen aning om vad som skulle hända eller att det skulle bli så stort. Vem kunde veta det? Jag tror att just den naiva känslan hjälpte mig i första säsongen och jag kände att jag kunde ha roligt. Senare när allt blev större så växte också pressen på oss.

Det är svårt att föreställa sig en karaktär i serien som har förändrats så mycket. Från en naiv tjej till en farlig krigare. Håller du med?

– Jag tror att jag alltid förstod att Arya skulle bli mycket mörkare. Därför tror jag att samtidigt som jag växte upp och samtidigt som min förståelse för omvärlden växte, blev jag bättre på att spela Arya. Speciellt när hon vuxit upp och blivit mycket mer tuff. Jag kunde göra det mer trovärdigt då än mitt yngre jag hade klarat av.

Det är inte många som kan se sig själv växa upp på tv på det viset.

– Det var så mycket av mig själv och så mycket av mitt liv som jag fick ut genom Arya. Jag tror att för oss alla är ett decennium en lång tid. Men att förändras från 12 till 22 är en väldigt stor förändring för oss alla, och att göra det offentligt lärde mig många märkliga läxor på många märkliga vis.

Maisie Williams
Joe Dempsie och Maisie Williams i Game of Thrones. Foto: HBO

Kände du ångest inför den sista inspelningsdagen?

– Jag hade sett andra filma sina sista scener och jag var med under många tårar och tal. Det gick väldigt bra fram tills att jag själv skulle göra det. Jag hade väldigt stora saker att spela in under mina sista dagar. Men jag kunde inte låta mina känslor styra när jag skulle vara Arya. När allt sedan var över höll jag ett litet tal och sedan gick jag tillbaka till min trailer, tog av alla Aryas kläder för sista gången, duschade och skrapade bort allt smuts och blod från mitt hår för sista gången. Det var väldigt känslosamt.

Det var mycket förväntningar på hur Game of Thrones skulle sluta. Vad tycker du om slutet?

– Jag var riktigt nöjd med slutet och riktningen som serien tog. Det intressanta är att slutet som du får på manus är slutet som du ska göra för din karaktär och det måste du rättfärdiga. Även om jag kunde ha andra idéer om hur det skulle sluta var det inget jag kunde tänka på eller påverka, tvärtom var jag tvungen att omfamna det.

Game of Thrones har självklart varit en stor del av din karriär men också gett dig mycket vänner genom åren?

– Definitivt.

Kommer du att fortsätta den vänskapen?

– Absolut. Vänner som jag har fått och människor som jag ser upp till kommer alltid att vara från denna serie. Jag kommer alltid att se fram emot nästa gång vi kan sätta oss ned och umgås. Det är verkligen underbart att få kalla alla för vänner. Vi delar en unik erfarenhet med Game of Thrones och vi var alla i samma båt innan. Sophie, Lena, Kit, Richard, Alfie, Joe och Jacob. Vi är alla riktigt, riktigt nära och vi har träffat varandra många gånger. Vi vet för mycket nu om varandra.

 Och nu är det dags att blicka framåt.

– Ja, definitivt. De sista månaderna har varit mycket intressanta. Jag har varit utan ett kontrakterat jobb för första gången sedan jag var 12 år gammal och jag har verkligen kunnat fundera på vad jag vill göra i framtiden. Jag har startat mitt eget produktions, arbetat i ett kontor och ansvarat för kollegor, vilket i sig har varit en stor utmaning. Det är riktigt härligt att själv ha den kreativa kontrollen över saker som filmas eller beslut som fattas.

Kommer du att se det sista avsnittet med dina vänner?

– Jag tror det. Min rumskompis är ett stort fan av serien och han brukade se den varje vecka. Men jag har inte varit hemma på länge eftersom jag har alltid jobbat eller haft något annat på gång. Men den här gången vore det kul att faktiskt vara hemma och fira alla dessa år som jag har haft med serien.

Vi tackar för intervjun med Maisie Williams och önskar henne lycka till i framtiden. Missa inte vår krönikörs tankar om varför sista avsnittet av Game of Thrones är ett värdigt slut.

NÄSTA ARTIKEL