Shaun Murphy (Freddie Highmore) och hans son i The Good Doctor. Foto: Viaplay.

Freddie Highmore tar farväl av The Good Doctor: “kommer sakna människorna”

Andreas Ziegler
19 mars 2024 kl. 18:03

Stor intervju med stjärnan från The Good Doctor

Under våren sänds sista säsongen av "The Good Doctor", serien om den autistiske unge kirurgen. Vi har pratat med seriens stjärna, Freddie Highmore, om de gångna åren och finalsäsongen.

"The Good Doctor" handlar om den autistiske kirurgen Shaun Murphy, som är genialisk, men har lite svårare för de sociala aspekterna av arbetet som läkare. Han har kommit långt sedan den där första säsongen. Med premiär i dag på Viaplay, sänds nu den sista säsongen av den hyllade serien. Seriens stjärna, Freddie Highmore, tittar tillbaka på åren som varit tillsammans med Filmtopp och ger oss även en inblick i den sista säsongen.

Shaun Murphy (Freddie Highmore) förbereder sig för att byta blöja så snabbt och effektivt som möjligt. Foto: Viaplay.
Shaun Murphy (Freddie Highmore) förbereder sig för att byta blöja så snabbt och effektivt som möjligt. Foto: Viaplay.

Autentisk representation

Freddie Highmore är en neurotypisk engelsk skådespelare som spelar en amerikansk kirurg med autism. Det är en minst sagt utmanande roll.

– Det känns lite galet att titta tillbaka till skapandet av karaktären i säsong ett nu när vi håller på att avsluta säsong sju. Jag tror att den mest utmanande aspekten, som vi alla ville få till mest rätt, är att representera autism så autentiskt som möjligt. Det var något som jag och David Shore (seriens showrunner) diskuterade redan i början tillsammans med vår konsult. Och jag tror att det inte bara handlar om manér och de externa fysiska yttringarna, utan också om att förstå honom som person på ett djupare plan, att kunna följa honom från början av serien till där han är nu och försäkra oss om att den resan och transformationen berättades så autentiskt som möjligt, berättar Freddie. 

Detta leder till följdfrågan huruvida människor med autism har haft positiva reaktioner på seriens porträtterande av Shaun.

– Deras reaktioner har alltid varit mest betydelsefulla för mig, oavsett om det är från någon som är på spektrumet och ser lite av sig själv i Shaun, eller från familjemedlemmar [till människor med autism]. David Shore och jag har alltid sagt att vi hoppas att detta är lite mer än en TV-serie. Om serien, på något litet sätt, har lyckats utmana stereotyper eller höja medvetenheten, så är det vad jag är mest stolt över när vi nu avslutar The Good Doctor, säger Freddie.

Detta är uppenbarligen något som Highmore, seriens showrunner, David Shore och många andra inblandade i serien har lagt mycket energi på. Highmore fortsätter med att belysa att det är viktigt att komma ihåg att Shaun Murphy är en individ, inte någon som ska representera alla människor med autism.

– Det är värt att nämna att vi alltid har varit medvetna om att Shaun är en individ som aldrig kommer att representera alla på spektrumet. På samma sätt som andra roller jag har spelat, neurotypiska personer, aldrig kommer att representera alla som är neurotypiska. Vi har alltid fokuserat på att berätta hans [Shauns] individuella berättelse på ett sätt som är vettigt. På ett sätt är det som en liten startpunkt för människor att förstå autism, säger Freddie.

Shaun (Freddie Highmore), Lea (Paige Spara) och deras son i The Good Doctor. Foto: Viaplay.
Shaun (Freddie Highmore), Lea (Paige Spara) och deras son i The Good Doctor. Foto: Viaplay.

Fin personkemi med Paige Spara (Lea)

I den sista säsongen är Shaun gift med Lea (Paige Spara), som presenterades som Shauns granne i första säsongen. I början kändes hon mest som en tillfällig bikaraktär som, med sin stora emotionella värme, var Shauns motpool. En stor fråga i sammanhanget var om tanken hela tiden var att Lea och Shaun skulle bli ett par, eller om det är något som har vuxit fram tack vare den fina kemin mellan Highmore och Spara.

– Nej, det var inget som var planerat från början. Jag tror att Paige var med i en handfull avsnitt i säsong ett. Det var bara en eller två scener när hon dök upp i första avsnittet och skulle låna batterier. Det är roligt att tänka tillbaka på dem nu, när det är så många år sedan. Och nu är Paige och Lea en nyckeldel av serien. Kemin fanns där. Därifrån kändes det naturligt och önskvärt att bygga ut relationenen och berättelsen.

– Det finns ett antal berättelser i sådana här serier som berättas och förstås efter hand, avsnitt efter avsnitt, säsong efter säsong, medan saker förändras och vrids, men jag tror att det, från ett tidigt stadium, var uppenbart att Sahun och Lea var ett riktigt intressant par och att vi ville spendera åratal med att titta på dem och undersöka dem, säger Freddie som har ett leende på läpparna när han tänker tillbaka på hur parets historia har utvecklats.

Freddie Highmore och Richard Schiff i första säsongen av The Good Doctor. Foto: Viaplay.
Freddie Highmore och Richard Schiff i första säsongen av The Good Doctor. Foto: Viaplay.

Freddie Highmore blickar tillbaka

Filmtopp har fått bekräftat från Sony att den sjunde säsongen av "The Good Doctor" är den sista. Därför passade vi på att fråga Highmore vilka hans käraste minnen från serien är.

– När det kommer till scener och avsnitt, från Shauns synpunkt, är det alltid de stora emotionella scenerna med höga insatser. Som när Shaun kramade Glassman i slutet av säsong ett och mer nyligen när Shaun fick barn. De sakerna känns monumentala och gigantiska på ett sätt som alltid kommer att vara minnesvärda.

Han fortsätter att med att säga att han kommer sakna själva arbetet och arbetsplatsen.

– Jag tror att det jag kommer att sakna mest är människorna och det dagliga, att vara på inspelningsplatserna och produktionskontoret där jag sitter nu. Det är svårt att tänka sig att detta inte kommer att vara här längre, att den lilla bubblan som man har skapat inte längre kommer att vara densamma.

Chuku Modu (t.h.) medverkade i första säsongen av The Good Doctor och återvände i sjätte säsongen. Foto: Viaplay.
Chuku Modu (t.h.) medverkade i första säsongen av The Good Doctor och återvände i sjätte säsongen. Foto: Viaplay.

Sista säsongen

 

Shaun har överkommit många utmaningar genom åren. Han har räddat många liv tack vare sin genialiska förmåga som kirurg. De största utmaningarna har dock varit sociala. Han har behövt kämpa för att bli accepterad av de andra läkarna och prata med patienter på rätt sätt. I slutet av sjätte säsongen blev Shaun och Lea föräldrar till lille Steve, döpt efter Shauns avlidna bror. En av de största utmaningarna för Shaun är att balansera livet som kirurg och nybliven pappa. Alla som har sett serien vet att Shaun inte tar förändring med en klackspark direkt.

– Slutet av säsong sex var stort och jag är nu en far själv. Det kommer sannerligen vara livsförändrande för Shaun. Det kommer att handla en del om det lite mer ytliga, men sannerligen genuina kämpandet, när Shaun jonglerar sitt jobb och att vara en far och att få de två sakerna att fungera. Men jag tror också att serien kommer gå lite djupare än så och utforska hur den här nya personen, den här babyn, påverkar hans förhållande med Lea och deras förmåga att interagera. Och så har vi, så klart, Dr. Glassman. Shaun och Glassman lämnade inte saker och ting under de bästa av omständigheter i slutet av säsong sex. Förhoppningsvis kommer det här barnet få dem att omvärdera hur de betett sig mot varandra. Man kan bara hoppas, säger Freddie och ler hoppfullt.

I sista säsongen sluts cirkeln på sätt och vis när två läkarstudenter (spelade av Kayla Cromer och Wavyy Jonez) anländer till sjukhuset.

– För mig är det alltid spännande att se Shaun röra sig mer och mer mot rollen som lärare. Han började som en naiv kille som aldrig hade bott i en stor stad som anlände till sin första dag på jobbet och gjorde många fel, även om han på många sätt var ett läkargeni. Det har varit roligt att vara med om att två yngre människor anländer med den entusiasm och det ungdomliga sprudlandet som Shaun hade i början och se har han hanterar det. Jag tror att båda [läkarstudenterna] har olika saker som påminner Shaun om honom själv, även om han inte är medveten om det.

– Jag tycker att det är intressant att se honom fortsätta växa och utvecklas som överläkare och som någon som har högre rang på sjukhuset. Men det är också utmanande att vara kapabel att ha tålamod och lyssna på andras idéer för att få ut det mesta av sitt team, säger Freddie.

Den sjunde säsongen av "The Good Doctor" har premiär på Viaplay den 19 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL