Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jonas och Christian

Filmtopp på pressdagen för En del av mitt hjärta

Filmtopp
Filmtopp | Intervju
28 december 2019
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
28 december 2019

Sverige allra första musikalfilm, ”En del av mitt hjärta”, rullar nu på biograferna. Filmen bygger på Tomas Ledins musik och har en stjärnspäckad ensemble med storheter som Malin Åkerman, Johan Rheborg, Christian Hillborg, Marie Richardson, Johan Ulvesson och Jonas Karlsson.

Edward af Silléns film En del av mitt hjärta handlar om den framgångsrika finanskvinnan Isabella (Malin Åkerman) som vänder hem till bruksorten Glimmerby där hon återupptäcker sin stora kärlek för Simon, spelad av Christian Hillborg. Inför filmens premiär på juldagen var det stor pressdag på Grand Hotel i Stockholm. Filmtopps poddjournalist Gunnar Hamberg befann sig på plats för att träffa majoriteten av filmens huvudrollsinnehavare.

”Vi var ganska hårda mot varandra under repetitionerna”

En del av mitt hjärta beskrivs som Sveriges allra första riktiga musikalfilm och visst har man satsat på pampiga sång-och dansnummer. Jonas Karlsson och Christian Hillborg har båda två fått göra svängiga framträdanden i filmen.

– Vi sågs tidigt i processen av filmen för att repa in sång och dansnummer. Det skapade en bra stämning och ett gött gäng, säger Jonas. 

Christian förklarar vidare:

– Det var otroligt kul, men vi var ganska hårda mot varandra när det kom till dansen. Vi petade på detaljnivå, bland annat med specifika armrörelser. 

Christians och Jonas karaktärer är på något sätt varandras motpoler. Medan Simon är den utåtriktade sportkillen som trivs i Glimmerby, är Edvin mer tillbakadragen och har fått foga sig med att ha blivit kvar där hemma.

I filmen får vi, utan att avslöja för mycket, se när Edvin bemästrar en särskild konstform. Är det något du fått lära dig själv? 

– Nu ska vi inte avslöja vad det är, men ja, jag lärde mig det. Det var rätt knasigt, säger Jonas och skrattar.

– Man blir liksom fascinerad över hur duktig du är på det där, flikar Christian in.

Här hör du hela Gunnars intervju med Jonas Karlsson och Christian Hillborg:

”Man måste veta varför en person ställer sig upp för att dansa och sjunga”

Vi har nyligen sett henne i biofilmen Sune vs. Sune och fjolårets julkalender Storm på lugna gatan. I En del av mitt hjärta spelar Shima Niavarani småstadstjejen Molly, som står mer åt sidan än populära Isabella.

Hur stort utrymme fick du när det kom till att utveckla karaktären?

– Karaktärerna är skrivna på ett visst sätt och de säger vissa saker. Så jag hade det i åtanke, men samtidigt försökte jag hitta någonting som skaver eller gör ont hos Molly. Sedan ska det alltid motiveras varför en karaktär dansar och sjunger, och varför den gör just det där numret. Musikalstycken är pusselbitar till den man spelar, säger Shima.

”Jag blev så arg när jag hörde din version av min sång”

I samma rum som Shima Niavarani sitter Johan Rheborg, som spelar Isabellas chef, och artisten Tomas Ledin, vars låtskatt är central för filmen.

Hur gick det till när du förberedde dig inför all sång och dans?

– Den där scenen när alla dansar på kontoret, det tog väldigt lång tid att lära sig den där texten med alla tyska ord… tre veckor tog det… Jag läste den hela tiden, inte bara innan frukost utan hela tiden! Det var ju scener där de andra dansade och jag vill minnas att jag tänkte: jag väljer att bara vara betraktare! Jag såg hur de andra flög omkring på bordet och då tänkte jag ”Sitt bara still för fan”, säger Johan. 

När du hör dina låtar framföras såhär av andra, blir du själv sugen på att spela och sjunga?

– Absolut inte, säger Tomas. 

Han vänder sig till Shima:

– Jag kommer ihåg att jag blev så arg när jag hörde din version av min sång. Ja, för nu är det ju din sång!

Låten Tomas syftar på är Helt galen i dig som du kan få ett smakprov av här:

 

Här hör du hela intervjun med Johan Rheborg, Shima Niavarani och Tomas Ledin:

Vi önskar dessa begåvningar fortsatt lycka i karriären. Missa inte chansen att se ”En del av mitt hjärta” på bio.