Enkelstöten

EXKLUSIVT: Filmtopp på inspelningen av Enkelstöten säsong 2

Uppdaterad 06 januari 2020 kl. 11:40 | Publicerad 07 december 2018 kl. 16:00

Lotta Tejle, Emma Bucht och Sissela Kyle om "Enkelstöten".

Just nu pågår inspelningen av "Enkelstöten" säsong 2. Filmtopp har träffat regissören Emma Bucht och huvudrollsinnehavarna Sissela Kyle och Lotta Tejle för en exklusiv intervju.

Lotta Tejle, Emma Bucht och Sissela Kyle
Lotta Tejle (vänster), Emma Bucht (mitten) och Sissela Kyle (höger) på plats i Göteborg. Foto: Filmtopp Media.

Utanför inspelningsplatsen i Göteborg – en byggnad kamouflerad som polisstation – är det ödsligt. Vädret är rått och trots att jag pälsat på mig fryser jag. Inne i hallen möts jag av skyltar som signalerar att inspelning pågår och att besökare uppmanas vara så tysta som möjligt.

Den här byggnaden vid Partihallarna i Göteborg fungerar för tillfället som inspelningsplats för den andra säsongen av succéserien Enkelstöten, vars första säsong sändes förra hösten på TV 4. På plats är bland andra huvudrollsinnehavarna Lotta Tejle och Sissela Kyle samt regissören Emma Bucht. Innan det är dags för mig att intervjua dem ska Lotta och Sissela göra en livesändning i radio.

Medan jag väntar funderar jag på den charm som finns i Enkelstöten – serien som kretsar kring två medelålders kvinnor som drivs till att råna en bank för att säkra sin ekonomiska framtid. Lotta Tejle och Sissela Kyle går in i dessa roller med säkerhet och lyckas ge liv åt sina karaktärer på ett humoristiskt sätt. För regin står Emma Bucht och Felix Herngren.

Lotta, Sissela och Emma redo för min intervju, och vi slår oss ner i ett litet rum. Jag börjar med att fråga lite kring om varför så många uppskattade första säsongen av Enkelstöten, vars säsongsavslutning sågs av över en miljon tv-tittare landet över.

[Lotta]: Jag tror att det finns väldigt olika perspektiv på det. Det är ganska otippat att två åldrande kvinnor utan kriminellt förflutet plötsligt gör ett bankrån. Det tror jag är en bidragande orsak.

[Sissela]: Det är roligt med de här akademikerna som närmar sig en brottslig, möjlig lösning.

[Emma]: Jag tror också att det är hög igenkänning. Man känner sig missnöjd, och funderar över hur det ska bli med pensionen. Också i den generationen, där man har tagit mest hand om barnen och får minst ut.

När Tomas Arvidssons bok "Enkelstöten" från 1976 filmatiserades första gången, var det med två manliga huvudrollsinnehavare – Björn Gustafson och Frej Lindqvist. Men trion framför mig är inne på att det känns nytt och fräscht med två äldre kvinnor i den här typen av historia.

[Sissela]: Det var roligt förra gången med, när det var Björn Gustafson och Frej Lindqvist. Om man hade gjort det nu med två män så hade det ju varit mindre ’’hejsan svejsan’’ än när det är vi. Men då, i sin tid, var det ju toppen.

"Karaktärerna har inte längre något tvång"

Lotta Tejle och Sissela Kyle
Lotta Tejle och Sissela Kyle i rollerna som Jenny och Cecilia i Enkelstöten säsong 2. Foto: TV4.

I andra säsongen av "Enkelstöten" återser vi Sissela Kyle och Lotta Tejle i rollerna som läkaren Cecilia och matteläraren Jenny. Serien utspelas precis som förra gången i Kalmar. Den här gången bestämmer de sig för att genomföra en konstkupp mot stadens gubbmaffia, som återkommande samlas i en särskild herrklubb. Emma Bucht berättar om skillnaderna mellan de två säsongerna:

[Emma]: Framförallt har inte karaktärerna inte längre något tvång. I första säsongen hade de problem med pengar och bostad. Nu är det inte det, men ändå händer det något. Och varför?

[Sissela]: Det är verkligen den stora skillnaden.

På frågan om det har funnits några inspirationskällor, svarar Sissela Kyle att de i början av produktionen pratade mycket om "Breaking Bad" (2008-2013). I den serien fick vi följa en kemilärare som tog steget in i den kriminella världen och bevittna hur det påverkade honom. Men där Breaking Bad var mörk och tragisk är Enkelstöten istället en humoristiskt berättad historia. Vid flera tillfällen uppkommer det exempelvis diskussioner karaktärerna sinsemellan, där de resonerar om huruvida deras brottsliga handlingar är försvarbara eller inte.

[Emma]: Det är roligt och det ser man ju aldrig i någon form av kriminalare eller thriller, att folk pratar så här.

[Lotta]: Det spåret har vi velat fortsätta med. För på det sättet är de inte kriminella i vanlig bemärkelse, utan de har en etisk diskussion.

Utöver huvudrollsinnehavarna Sissela Kyle och Lotta Tejle, dyker det även upp andra välkända skådisar i serien. Bland andra Tomas von Brömssen, Ralph Carlsson, Kristin Andersson och David Wiberg har betydande roller i kommande säsongen.

Enkelstöten säsong 2 är en samproduktion mellan FLX och Film i Väst på uppdrag av TV 4. Inspelningen har pågått hela hösten, men är nu i slutstadiet. Säsong två förväntas ha premiär någon gång under nästa år på TV4. För de som inte har sett första säsongen finns den tillgänglig på C More.

Vi på Filmtopp tackar hjärtligt för att Emma Bucht, Sissela Kyle och Lotta Tejle tog sig tid att svara på våra frågor.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL