Christian Brandin

Filmtopp i stor intervju med Christian Brandin

Edward Langert Wikström
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 11 november 2020 kl. 18:11

En osannolik sann livshistoria.

Vi känner honom alla som den råa gangstern Conny Lloyd från Johan Falk-filmerna, där publiken fick följa Polismyndighetens specialstyrka GSI i deras kamp mot den organiserade brottsligheten i Göteborg. Filmälskare, soldat, polis, modell, stuntman och skådespelare - Filmtopps Edward Langert har träffat Christian Brandin, som ger sin berättelse om Lindome, Johan Falk, bakslag, framgångarna och soliga minnen från Los Angeles.

Christian Brandin föds i Majorna 1978. Vid ett års ålder familjen till Lindome, en mindre ort i Mölndals kommun. Han har tre äldre bröder och en syster. Mamma arbetar som dagmamma och köksbiträde i bamba, trots att fadern i ung ålder varit målvakt i IFK Göteborg blir fotboll inget som intresserar Christian. Istället hittar han sig tidigt till kampsporten.

– Jag började i kampsport när jag gick i, vad kunde jag ha gått i… mellanstadiet. Någonstans där började jag träna judo. Så gick jag där ett tag, precis till gult bälte. Sedan började jag träna karate och graderade till gult bälte och sen var det ju thaiboxning. I samma veva började man ju styrketräna också.

Namn: Lars Christian Brandin
Ålder: 42 år
Bor: Alingsås
Yrke: Skådespelare, säljare
Familj: Flickvän, dotter och bonusson

Du styrketränar, går i kampsport, har tre äldre bröder... var du guds bästa barn?

– Nej det var jag väl inte, skrattar Christian. Visst var man lite busig och så, inget jätte allvarligt. Men ja, vi hade ett rykte om oss, de flesta vet vilka Brandin är när man kommer till Lindome.

Vid upprepade tillfällen kommer Christian och jag av oss i intervjun då vi gång på gång börjar prata om actionfilmer, en genre som förenar grabbarna i oss. "Terminator", "Commando" (Christians favorit), "Rambo", "The Running Man", "Total Recall" (min favorit), "Alien" och "Universal Soldier". Favoriter från tonåren, men också filmer som skulle komma att leda in Christian i skådespeleriet.

– Sen jag var liten grabb har jag alltid velat bli skådespelare. Jag växte ju upp med actionfilmerna, på väggarna hade jag planscher med Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jean-Claude van Damme.

– Just med Jean-Claude van Damme var det mycket kampsport, det var ju det som var grejen då. Bloodsport, Kickboxer. Det gick hand i hand med att man själv tränade kampsport. Sen dess var drömmen alltid att bli skådespelare, som barn tänkte jag ju; tänk att göra alla de här roliga sakerna och få betalt för det.

Bloodsport
Jean-Claude Van Damme, här i Bloodsport (1988), var en hjälte för tonåriga Christian. Foto: UGC.

Vilken var din första roll?

– Jag var 18 år när jag först fick en liten roll i Det nya landet, jag spelar livvakt åt kungen tillsammans med Torkel Pettersson. Så började det, efter det tänkte jag gå teaterskola uppe i Mölnlycke, jag hade planer på att åka till Stockholm, men så tänkte jag; en göteborgare i Stockholm? Nä, det vill jag inte vara. Sen så kom det ju lite andra grejer i mellan. Jag var med i lite TV, Wipeout, Pokerface, Villa Medusa, fick lite modellkontrakt, kände att det får bli som det blir.

"Autenticiteten bakom Johan Falk-filmerna kommer i hög grad från att mycket av det som sker är byggt på verkliga händelser"

Johan Falk
Christian Brandin, Anastasios Soulis och Joel Kinnaman i Johan Falk. Foto: Nordisk Film.

Hur fick du rollen som Conny Lloyd i Johan Falk?

– Jag provfilmade för Den Tredje Vågen 2003. Jag var on set i Trollhättan för rollen som upploppsledare, jag fick den men sen var att någon som känt igen mig från dokusåpan Villa Medusa och tyckte därför inte att jag var lämplig för rollen. Så jag blev av med den rollen helt enkelt. Tråkigt, jojo, men det lustiga är att om jag hade fått den rollen så hade jag aldrig kunnat vara med i de nya filmerna som Conny Lloyd.

– Ingången till Conny var via Filmcafé eller om det var statist.se  De behövde skådisar att spela poliser, så jag var på audition här i Göteborg. Väl där säger castingansvarig ”Du ser ju rätt cool ut och hård, dig ska vi provfilma för att vara med i gänget istället”.

– Så jag fick nya repliker, åkte hem och övade, kom tillbaka och provfilmade för en scen i Gruppen för Särskilda Insatser. Två dagar senare ringde Castingansvarig mig och sa att han visat scenen för Anders Nilsson som tyckte jag var jättebra och att jag skulle spela Conny Lloyd.

Johan Falk-filmerna blev inte bara framgångsrika utan fick även beröm av polisen för att ligga nära verkligheten. De första filmerna användes till och med som en del i polisutbildningen för att visa hur man inte ska hantera infiltratörer och informatörer. Jag frågar Christian om framgångsreceptet.

– Det som skiljer Johan Falk markant från andra polisfilmerna är att du har skurkarna på ena sidan och poliserna på den andra  du få följa båda två. Lite som i Game of Thrones, vilka håller du på? Det konceptet finns ju inte i någon annan svensk film eller serie, där du kan ha dina favoriter även bland skurkarna, du kan ha dina favoriter bland poliserna. Det är ju många kriminella som tittar på film också.

– Skaparna av Johan Falk tog även in rådgivare. Vi hade poliser som var med och visade, Joel Kinnaman fick träffa Peter Rätz och prata med honom. Autenticiteten bakom Johan Falk-filmerna kommer i hög grad från att mycket av det som sker är byggt på verkliga händelser, med vissa småändringar. Som scenen i Tallinn där estniska maffian misstänker att han arbetar för polisen och nästan dödar honom, den scenen var ju Peter Rätz själv utsatt för.

Tidningsutklipp
Sedan 2004 lever Peter Rätz utomlands och har bytt identitet flera gången. Han lever med en konstant
rädsla för att hans gamla kontakter ska hitta honom och söka upp honom. Foto: Expressen

Christian berättar mer om sin karaktär Conny och dennes dynamik med presidenten över gänget, Seth Rydell, spelad av Jens Hultén.

– Seth är ju lugnare, medan Conny Lloyd ju är en psykopat. Han skiter ju i allting, han tänker inte. Conny vill alltid överträffa och visa Seth att han är brutal och kan göra vad som helst, han blir ju Seths viktigaste man mot slutet.

Hur kan man bli så rå och skräckinjagande som Conny, är du en metodskådespelare?

– I Vapenbröder kallas han för Tok-Conny, det är ju ett smeknamn som alltid har levt med, det får man också höra när man träffar folk på stan ibland. Inför sista säsongen kände jag att jag inte helt fått visa varför Tok-Conny är Tok-Conny. Jag sa till regissören att, om jag nu är med i sista säsongen så vill jag få chans att visa hur han fick sitt smeknamn,  och det fick jag.

– Det var i scenen i Blodsdiamanter när Conny och Seth dödar Björkman inne på toaletten. Just i den scenen med mig, Jens Hultén (Seth Rydell) och Daniel Larsson (Björkman), så jobbade vi på riktigt bra. Det var en sån stämning när vi spelade in, det var så mycket aggression och testosteron där på toaletten. Mellan tagningarna hetsade vi varandra med ”Kom igen nu kör vi då! Ta i hårdare” och då är man ju inte sen med att svara upp mot det när jag tog tag i Daniel och smällde upp honom mot väggen. Vi ville ju att det skulle bli sådär rått och brutalt för få det att se verkligen ut.

"Nej tyvärr, du får tänka igenom ditt liv", var svaret jag fick efter två år på Polishögskolan.

Jakob Eklund
Jakob Eklund, som spelar Johan Falk i filmserien om polisen. Foto: Nordisk Film.

 

En fråga brinner inom mig. Ni lämnade tittarna i en särskilt skoningslös cliffhanger. Tror du att Johan Falk överlevde? Vet du? Kan vi förvänta oss fler filmer? Christian ler, dricker från sitt te och har överseende med mig.

– Jag vet inte, Edward. Det är öppet för tolkningar. Jag har ingen aning. Jag läste manuset men då fattades det sista, men jag tolkade det givetvis som att Seth räddar Johan och att han överlever.

Vårt samtal tar en vändning när Christian berättar för mig att han just börjat på Polishögskolan när han fick veta att han skulle spela Conny i Johan Falk-filmerna. Brorsan arbetar som polis och nu är det Christians tur.

– Jag sökte in på Polishögskolan i Växjö, och kom in. Det var när jag gick där som jag fick rollen som Conny Lloyd. Det var faktiskt en reporter som ringde mig efter filmerna hade släppts, han sa: ”Du som pluggar till polis, och spelar rå buse, hur går det ihop?”. Han ville ha en intervju men jag tackade nej. Jag kände mest, vad har det med saken att göra.

Så du började arbeta som polis?

– Nej.

Varför inte?

– Allt var klart, jag skulle jobba i yttre tjänst på Hisingen, jag hade några månader kvar inför examen på Polishögskolan i Växjö. Sen får jag ett brev hem där det står att jag inte får någon aspirantplats. Så jag ringer den ansvarige på myndigheten i Västra Götaland.

– Jag ville ju veta varför, för jag hade läst juridik under utbildningen, ingen skall dömas ohörd och alla ska kunna tala sin del. Jag hade inget brottsregister eller något sånt där. När jag ringer svarar han ”Ah, det är du ja”. Jag svarar ”Vad menar du?”. Mannen i telefonen säger bara som svar att det är hemligstämplade uppgifter och att han inte kan berätta varför jag inte fått någon aspirantplats för då hade han begått tjänstefel. ”Men så kan du ju inte säga”, svarar jag. ”Jag måste få en chans att försvara mig till anklagelser eller vad det nu är”.  ”Nej tyvärr, du får tänka igenom ditt liv”, var svaret jag fick efter två år på polishögskolan.

– Jag överklagade till Kammarrätten, jag gick till Polisförbundet, jag fick ut handlingarna men på dem stod det ju bara ”Sekretessbelagt”. Det korta svaret på frågan är att jag inte vet varför jag aldrig kommer att få arbeta som polis.

Hur blir man inte helt knäckt av ett sådant besked, att lägga två år på Polishögskolan, för att sedan inte få arbeta som polis? För att inte nämna att du inte ens får veta varför?

– Jag trodde att jag hade hela yrkeslivet klart för mig, inställd på att arbeta som polis livet ut. Det jag var mest besviken över var att jag var 30 år gammal och visste inte vad jag skulle göra. Men jag kunde inte grotta ner mig i det.

Laws of Attraction är inte Christians filosofi, istället menar han att allt händer av en anledning - när en dörr stängs öppnas en annan. Under en semester i Los Angeles träffar han en amerikansk kvinna och relationen leder till att Christian flyttar till USA

Hälsningar från Kalifornien
Christian Brandin
Nytt land innebär nya möjligheter, för det är i Hollywood som allt händer.

– Skådespelarbranschen är ju enormt svårare i USA men jag fick hjälp från erfarenheten av Johan Falk. Jag har jobbat lite som modell innan, så jag hade lite modellbilder som jag tryckte på vykort och postade till några agenter i Hollywood.

– Jag fick en agent, en kvinna som satt på HBO huset vid Sunset boulevard i Hollywood. Hon ordnade lite smågrejer till mig, reklam och auditions. Vilket jag tyckte var jättekul. Träningen upphörde ju inte heller bara för att man var i USA, tvärtom. Jag tränade på Gold’s Gym, på Muscle Beach i Santa Monica. Min flickvän var instruktör i Krav Maga, så jag var ofta med på hennes seminarier.

Christian berättar att han tog MC-kort i Los Angeles, att vardagslivet innebar träning samt hårt arbete som skådespelare och stuntman. Men inte heller nekar Christian att tillvaron i San Fernando Valley var något av en dröm som gick i uppfyllelse.

– Just när jag åkte där längst Hollywood Boulevard påväg till en audition, såg jag Hollyood-skylten, då fick man nypa sig i armen. Man är ju en grabb från Lindome för guds skull. Jag stannade upp där med hojen, och tänkte, nu lever jag min dröm.

– Jag gjorde audition för en TV-serie som hette Ironside där skulle jag spela en rysk gangster. Efteråt fick jag komma tillbaka på en Call-back med regissören för spelade jag upp mina scener, senare ringde min agent och berättade att jag fått rollen. Det var inspelning mitt i natten i Universal Studios och jag hade min egna lilla trailer, med en liten soffa och spegel. ”C. BRANDIN” stod det på dörren. Det var kul. Efter den rollen blev kvalificerad för att bli medlem i Screen Actors Guild – skådespelarnas fackförbund – vilket öppnade många dörrar.

Efter inträdet i Screen Actors Guild hamnade mer avancerade roller på Christians bord, däribland "NCIS", "The Mentalist" och "Agents of S.H.I.E.L.D".

Christian Brandin och Sean Bean
Christian tillsammans med Sean Bean under inspelningen av "Legends" 2014.

– Det var 2014, jag visste inte vad det var för film, det var någon trailer som ska visas på ABC, men jag visste att det var en roll där man skulle springa med vapen, vapenväxla från maskingevär till pistol, gå mellan olika skydd. Där hade ju jag mycket hjälp från min militärtjänst som Lapplandsjägare i Kiruna och från Polisutbildningen. Efter den provfilmningen kände jag att den satt som en smäck, då ringer min agent och säger ”du fick rollen”.

– När jag kommer fram till den gamla lagerlokalen och vi börjar filma så säger regissören till mig att ”Sean Bean kommer senare. Du är ju utbildad polis Christian, soldat i armén, kan inte du stanna kvar efter att du är klar och instruera Sean hur han ska hålla sitt vapen och så?”. Jag tänkte bara ’detta är ju för fräckt, Jag älskar ju Sagan om Ringen’. ”Inga problem”, sa jag.

– Det var jävligt fräckt. Så efter att vi spelade in min scen, så hör jag i radion ”Christian Brandin to the director”, så jag går dit och där står Sean Bean med regissören. Han introducerar mig som filmteamets expert, Sean Bean och jag hälsar. Vi fick pistoler som jag visade lite hur han skulle hålla men även hur han skulle röra sig.

– Så stod jag tillsammans med regissören när de väl filmade scenen, så tittar han på mig efteråt och frågar om det ser bra ut. Jag svarar nej och säger ”Let’s do it one more time”. Så gick jag ut och korrigerade hur Sean Bean skulle göra det bättre, så gjorde vi scenen en gång till. Det såg mycket bättre ut, vi sa ”detta kör vi på”. Mitt under detta blir det en paus, och då frågar jag Sean om vi kunde ta en bild och han sa ”självklart”. Det var häftigt, det var grymt, han var hur trevlig som helst.

Så underligt livet kan gå. Du går polisutbildningen – blir inte polis. Sedan står du i Hollywood för att instruera Sean Bean hur han vapenväxlar.

– Hade jag blivit polis så hade jag aldrig gjort det här, då hade jag aldrig åkt till USA, aldrig gått på auditions, aldrig gått skådespelarutbildningarna som jag gick - jag hade aldrig fått uppleva det liv jag hade i Los Angeles.

– Senare i USA träffade jag Joakim Hansson, som var producenten till Johan Falk – han var i USA för att hjälpa till med något manus någonstans. Då berättade han för mig att det skulle bli en till säsong av Johan Falk och att de ville att jag skulle vara med igen som Conny.

Johan Falk
Från vänster: Jens Hultén, Christian och Anders Gustavsson. Foto: Nordisk Film

Var det därför som du återvände till Sverige?

– Inte enbart. Jag och min flickvän hade börjat glida isär. Jag saknade alltid familjen här hemma, mina föräldrar och mina syskon. Efter att jag kom hem  efter att vi spelade in de sista fem filmerna med Johan Falk så åkte jag inte tillbaka till USA.

– Efter inspelningen med Sean Bean så kom högsta hönset från ABC fram och sa ”Du har en grym look, som Jason Stathem, du kommer få hur många roller som helst jag lovar dig”. Jag var överväldigad och tacksam för Los Angeles, men kunde ändå inte skaka av mig känslan av att vara nöjd. Jag hade levt min dröm, nu kände jag att jag ville prioritera andra saker. Jag ville ha familj och barn.

Christian bor idag i Alingsås med dottern Freja, flickvän och bonusson. Han arbetar som säljande rådgivare för Solkraft Sverige. Han trivs på jobbet, med kollegorna och säger att det är spännande att få arbeta med något som bidrar till en bättre miljö och en omställning till förnyelsebar energi. Jag förundras över Christians erfarenheter samtidigt som han förblir ödmjuk inför framtiden.

– Planer för framtiden är att vara lycklig och få vara frisk. Även att få mitt actionmanus som jag skrivit filmat samt att fortsätta skriva mer manus och skådespela om det dyker upp något attraktivt eller utmanade.

Edward och Christian
Edward Langert Wikström och Christian. Foto: Filmtopp Media.

Christian svarar:

1. Sopranos eller Game of Thrones?

Game of Thrones.

2. Nutella eller Kalles Kaviar?

Kalles Kaviar.

3. Arbeta som livvakt åt kungen eller livvakt åt Julia Roberts?

Julia Roberts.

4. Champagne eller en stor stark?

En stor stark.

5. Daniel Craig eller Pierce Brosnan som James Bond?

Daniel Craig.

6. Nirvana eller KISS?

KISS.

7. Gladiator eller Dirty Dancing?

Svår! Gladiator.

8. Stefan Löfven eller Ulf Kristersson?

Ulf Kristersson.

9. Jul hemma i Sverige eller Jul på playan i Costa Del Sol?

Jul hemma i Sverige.

10. Brysselkål eller Köttbullar?

Köttbullar!

11. Al Pacino eller Robert de Niro?

Robert de Niro.

Filmtopp tackar Christian för pratstunden och önskar honom fortsatt lycka.

För fler intervjuer --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL