Nu på bio

Det senaste på biofronten!

9/11: One Day in America.

EXKLUSIVT: Överlevaren Kathy berättar om 9/11

Filmtopp
Filmtopp | Intervju
11 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
11 september 2021

"Om jag inte då hade gått ned för trapporna vet jag inte om jag hade levt i dag."

För exakt 20 år sedan stannade världen upp i chock, skräck och sorg. Bilderna från New York City den där fruktansvärda dagen den 11 september 2001 är för evigt fast med oss alla. Terrorattentatet mot tvillingtornen World Trade Center visade det absolut värsta av mänskligheten. Men ur den fruktansvärda misär och fasa fanns också gärningar som visade det bästa.

"9/11: One Day in America" är en dokumentärserie om mänsklighet. En berättelse om människorna som var där i tornet och på marken omkring. Människor som kämpade, överlevde och dog.

Filmtopp fick en pratstund med dokumentärskaparen och regissören Daniel Bogado, som ligger bakom den hyllade serien. Vi fick också den stora äran att tala med överlevaren Kathy Comerford som delar med sig av den otroliga historien om hur hon lyckades ta sig ut ur tornet innan det var försent.

Kathy: Det var en av de absolut värsta dagarna i vår historia. Men jag kan inte bara låta misären överskugga alltihopa. Mänskligheten som fanns den där dagen var inte bara människor som tog hand om sig själva. Det var människor som sprang upp och ned i trapporna och peppade varandra medan byggnaden började gå sönder. Vi skrek ut vilka våningar vi var på. Tio, nio! Bara för att alla ovanför oss skulle veta hur nära de var att komma ut.

"9/11: One Day in America" är en dokumentärserie från National Geographic Channel regisserad av Daniel Bogado. Producenten David Glover tog kontakt med honom och hade en idé om att göra en berättelse om terrorattentat med fokus på överlevare och människor.

Daniel: Vi gjorde hela dokumentären med arkivbilder och intervjuer med riktiga människor som Kathy. Du ska känna som att du får historien direkt från verkligheten och inte några skådespelare. Denna dokumentär ska visa det absolut värsta av mänskligheten, men samtidigt också det absolut bästa.

Kathy, varför kände du att det var så viktigt att berätta din historia i denna dokumentärserie?

Kathy: 20 år har passerat och det finns fortfarande så många historier att berätta, så många läxor att lära. Denna dokumentär är gjord på ett sådant kraftfullt vis och visar verkligen människorna som var där och deras sanning utan massa avbrott, vilket ger alla en möjlighet att nästan kliva rakt in i den där dagen, tillsammans med människorna som upplevde det.

Du säger i dokumentären att du och många andra inte hade levt i dag om det inte vore för Rick som var säkerhetschef i World Trade Center?

Kathy: Rick var en otrolig man som ända sedan bomben i World Trade Center 1993 var säker på att byggnaderna skulle attackeras igen. Han tvingade oss göra övningar varje år som alla suckade och klagade över. Vi gick ned 70 trappor säkert fyra gånger om året. Hans personal var så vältränade och under den fruktansvärda dagen var han som en militär. Han gav ut kommandon, talade om för folk var de skulle gå och vad de skulle göra. Om jag inte då hade gått ned för trapporna vet jag inte om jag hade levt i dag. Rick var fast besluten att inte bara rädda oss utan han gick upp igen för att se till att ingen mer var kvar i byggnaden. Tyvärr överlevde han inte den dagen, men han var verkligen en sann hjälte.

Sanna hjältedåd av verklighetens hjältar

Kathy Comerford.
Kathy Comerford i intervju med Filmtopp.

Det har genom åren gjorts många dokumentärer om terrorattentatet mot World Trade Center. Vad hoppas ni båda att folk ska ta med sig när de ser denna?

Daniel: Många underskattar hur mycket hemskheter som hände den där dagen och det var viktigt för oss att vara direkta och inte polera sanningen. Men många underskattar också mänskligheten. Där finns så många historier av så många hjältar som visas i denna dokumentär, och tillsammans är de representativt för något som hände överallt i tornen den där dagen. Människor som tar hand om varandra. Den typen av medmänsklighet och solidaritet är vad vi verkligen ville få fram.

Kathy: 20 år är en lång tid och vi har en hel generation i dag som inte levde när terrorattentatet utfördes. Jag hoppas att alla se ser detta och ser ondskan, och aldrig glömmer den fruktansvärda tragedi och det fasansfulla dåd som utfördes den dagen. Men det är också så viktigt att inte glömma allt det goda och vänliga. Varje person som var där den dagen är en hjälte i någon form. Oavsett om de dog eller om de som jag var bland de överlevande. Att för mig bara vara vid liv och varje dag vara tacksam för att jag var en av de lyckligt lottade som överlevde är något som jag aldrig kommer att glömma.

Vi tackar Daniel Bogado för pratstund och överlevaren Kathy Comerford för att hon delade med sig av sin historia. 9/11: One Day in America finns just nu att streama på Viaplay. Serien planeras sedan komma till Disney+.

NÄSTA ARTIKEL