Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Gunnar Schäfer

Exklusivt möte med "Bondmannen" Gunnar Bond James Schäfer

Axel Diedrichs | Intervju
28 oktober 2015
Axel Diedrichs | Intervju
28 oktober 2015

Inför vår Bondvecka besökte Filmtopp.se ägaren till det världsberömda 007-museet i Nybro, Gunnar Bond James Schäfer.

Gunnar Schäfer

2002 öppnade Gunnar Schäfer sitt Bondmuseum där han visar de agent 007-objekt han samlat på sedan 80-talet. Orsaken till att han öppnade museet var att han tyckte det fanns ett behov av ett Bond-museum och med höga förväntningar började han söka online. Men när han till sin förvåning inte kunde hitta en enda permanent utställning bestämde han sig för att starta sin egen. Schäfer har också givit ut boken "James Bond - En fadersgestalt", där han berättar om sin starka relation till James Bond. Schäfer är det levande beviset på hur stor inverkan en fiktiv karaktär kan ha på en människa.

Schäfer berättar om hur det var att som liten pojke förlora sin far, som försvann under en semesterresa och aldrig återvände hem. Att förlora någon är svårt och som liten pojke sökte Schäfer därför en fadersfigur, vilken han senare fann i Fleming och hans böcker om James Bond.

- Min pappa slogs i andra världskriget och det gjorde också Fleming. När jag läste böckerna föreställde jag mig att min pappa kunde leva  samma liv som Bond, att han också var agent med samma livsstil.

Schäfer är känd från TV-programmet 100 höjdare med Filip och Fredrik och 2016 kommer Schäfer att vara med i Matthew Bowyers dokumentärfilm The Other Fellow, som handlar om människor runt om i världen som av olika anledningar heter James Bond.

Var det en slump att du bytte namn till Gunnar Bond James Schäfer, år 2007?

- Att byta namn var något jag hade funderat på länge, men sen när det började närma sig 2007 kändes det väldigt angeläget. Det blir ju bara år 007 en gång per millennium.

Imponerade av Gunnars stora samling var vi nyfikna på hur han går tillväga för att införskaffa alla prylar.

- Så fort jag får veta att en ny Bondfilm är under arbete kontaktar jag filmbolaget och frågar om de har någonting till försäljning, berättar Gunnar entusiastiskt. Nu senast från Spectre-inseplningen har jag fått tag på den nya Bondklockan och en av ringarna med organisationen S.P.E.C.T.R.E.s bläckfisksymbol på.

Tiden går och Gunnars emotionella band till Fleming blir bara starkare med åren.

- När Matthew frågade om jag ville komma tillbaka till England för att filma en ny scen för The Other Fellow vid Flemings grav kändes det nästan overkligt. Det var på sätt och vis som om att cirkeln är sluten. Att lämna en blomma vid Flemings grav vore som att lämna en blomma vid min egen pappas grav.

Gunnar har under åren fått träffa flera av skådespelarna som har medverkat i Bondfilmerna, bland annat "engångs-James-Bondaren" George Lazenby och Richard Kiel som porträtterade den välkände bondskurken "Hajen".

- "Hajen" var nog den bästa Bondskurken eftersom han utvecklas så mycket under filmernas gång. Vi hade mycket att prata om när vi träffades och han var väldigt trevlig. Han avslöjade några hemligheter bakom filmerna, som att den där tjocka stålkabeln som han tuggar sönder i Moonraker var gjord av lakrits!

Gunnars topp 5 Bondfilmer (vår egen lista över de bästa Bondfilmerna kan du läsa här)

  • GoldenEye (1995)
  • Casino Royale (2006)
  • Goldfinger (1964)
  • I hennes majestäts hemliga tjänst (1969)
  • Iskallt uppdrag (1987)

Nedanför är ett kort videosammandrag från vårt möte med Schäfer som ger dig en insikt i hans liv och verksamhet.

Axel och Eric Diedrichs