Nu på bio

Det senaste på biofronten!

EXKLUSIVT: Ett möte med Oscarsnominerade Jennifer Tilly

EXKLUSIVT: Ett möte med Oscarsnominerade Jennifer Tilly

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
07 oktober 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
07 oktober 2017

Jennifer Tilly om vägen från Woody Allen till "Chucky"

Foto: Photofest

Filmtopp har haft nöjet att träffa Oscarsnominerade Jennifer Tilly. En skådespelerska som har jobbat med flera av vår tids största filmskapare, däribland Terry Gilliam, Oliver Stone, syskonen Wachowski och Woody Allen. Under åren har hon poppat upp i fyra filmer om den onda dockan "Chucky". Men att medverka i Don Mancinis franchise var inget hon först var särskilt intresserad av.

Vägen till toppen var krokig men 1994 chockade hon sin manager morgonen efter att Oscarsnomineringarna hade klargjorts och skrek att hon hade blivit nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för "Kulregn över Broadway" – en galen komedi om en kämpande manusförfattare som tvingas sätta upp en pjäs åt en gangsters talanglösa hustru. I rollen som den talanglösa såg vi Jennifer själv. Filmbolaget hade inte jobbat särskilt hårt för att få henne nominerad och hon fick själv dra kampanjens stora lass.

Efter Oscarssuccén blev Jennifer Tilly ett namn på allas läppar. Nu dök hon upp i filmer som systrarna Wachowskis Bound – en fantastisk thriller som var queer på ett sätt före sin tid, Jim Carrey-komedin Liar Liar och Peter Bogdanovich Hollywoods Hemligheter – om ett mord som påstod ha ägts rum på William Randolph Hearsts privata Yacht och involverade storheter som Marion Davies och Charlie Chaplin.

Mitt i detta virrvarr gjorde Jennifer Tilly det märkliga valet att börja figurera i Chucky-filmerna. Det var först i Bride of Chucky (1998) som hon gjorde entré och under åren har hon återvänt i rollen som Chuckys "brud" Tiffany fyra gånger. Jag är personligen svag för begåvade skådespelare som väljer att ansluta sig till skräckfilmsgenren, drar direkta associationer till Boris Karloff och Bela Lugosi. Det är som Tilly själv säger, "Det är de här filmerna jag kommer att bli ihågkommen för".

Även om rollerna har varierats har Jennifer Tilly alltid bjudit på en unik skådespelarpersona. Så fort hon är med i en scen bidrar hon med något speciellt som inte riktigt går att sätta fingret på. Hon har en helt egen touch.

Nåväl, luta dig tillbaka och njut av hur Jennifer själv berättar om sin karriärs vändningar, att jobba med Woody Allen och sin kärlek till Chucky.

I samband med att vi intervjuade Jennifer Tilly mötte vi också Don Mancini och Fiona Dourif ("Dirk Gently's"). Vi kommer så småningom att publicera filmade intervjuer med dessa med. Håll dig uppdaterad på Filmtopp.se!

NÄSTA ARTIKEL