Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (2018)

EXKLUSIVT: Eddie Redmayne om Newt, påstridiga fans och Johnny Depp

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Intervju
31 mars 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Intervju
31 mars 2019

Eddie Redmayne gör inget annat än "slåss, springer och jagar".

I Filmtopps möte med Oscarsvinnande stjärnskådisen, Eddie Redmayne, diskuteras "Fantastiska vidunder", de fysiska utmaningarna han ställs inför, samt en hel del annat smått och gott.

Eddie Redmayne som Newt i Fantastiska Vidunder.
Eddie Redmayne som Newt Scamander i Fantastiska Vidunder. Foto: Warner Bros.

Det kan vara svårt att känna igen Eddie Redmayne från film till film. Den 37-åriga engelsmannen är en kamelont, en skicklig skådespelare som har förmågan att porträttera helt olika slags roller i helt skilda genrer. I filmversionen av musikaldramat "Les Misérables" sjöng han som en gud, han hyllades för rollen som transikonen Lili Elbe i "The Danish Girl" och han belönades med en Oscar för huvudrollen som vetenskapsmannen Stephen Hawking i "The Theory of Everything".

– Jag gillar utmaningar, det är roligt att prova på olika slags roller och känna att man utvecklas, säger Eddie Redmayne när vi möter upp på lyxhotellet Rosewood Hotell i centrala London.

Eddies mest kända rollfigur hittills är äventyraren Newt Scamander i Fantastiska vidunder-filmerna. Den andra filmen i serien, "Fantastiska vidunder : Grindelwalds brott", är aktuell nu på DVD och Blu-ray.

– Jag älskar att spela Newt! säger Eddie och fyrar av ett brett leende. Newt är en underbar karaktär att spela och jag trivs väldigt bra på filminspelningarna. Det är långa arbetsdagar men hela teamet, både skådespelare och filmmakare, är supertrevliga och vi har otroligt roligt tillsammans.

Eddie säger vidare att rollen som Newt kräver att han är i fysisk toppform.

– Man gör inget annat än slåss, springer, jagar, blir jagad och fäktas med trollstavar. Det är fysiskt krävande. Ibland fajtas man mot 'ingenting' framför en green screen, så då gäller det att använda fantasin för att spela förvånad, förfärad, glad, arg, rätt eller vad nu scenen kräver. Det är alltid lika spännande att se sådana scener i den färdiga filmen, för det ser sällan ut som jag föreställt mig.

I "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott" hamnar Scamander i nya, hårresande äventyr. När den ondskefulle trollkarlen Grindelwald (Johnny Depp) smider illvilliga och världshotande planer tar Albus Dumbledore (Jude Law) hjälp av sin tidigare elev Newt, som går med på att hjälpa honom. Men Newt har ingen aning om vilka faror som väntar. Kärlek, vänskap och lojalitet men vänner och familj sätts på spel.

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott utspelar sig i Paris. Hur var det att arbeta där?

– Jag var inte i Paris! Haha! Man skulle ju kunna tro det när man ser filmen, men sanningen är att det var bara kameramannen och ett litet team som fick åka till Paris och filma lite grann. Vi andra fick vara i en filmstudio i Watford, några mil norr om London - och Watford är inte det minsta glamouröst. Haha!

Hur var det att arbeta med Jude Law?

– Fantastiskt roligt. Jag har känt Jude i många år och när jag hörde att han fått rollen som Dumbledore mejlade jag honom och gratulerade. Han är en härlig kille och duktig skådespelare.

"Grindewald är en av filmhistoriens bästa skurkar."

Johnny Depp som Grindewald och Jude Law som en ung Albus Dumbledore.
Johnny Depp som Grindewald och Jude Law som en ung Albus Dumbledore. Foto: Warner Bros.

Eddie berättar att han är ett fan av Johnny Depp och beskriver honom som en fantastisk skådespelare helt rätt för rollen som Grindewald.

– Det var spännande att studera hur han arbetade. Johnny filmade bland annat en stor scen där han med övertygelse och passion talade inför hundratals åskådare. Han gjorde det med charm och otäckt trovärdigt skurkaktigt beteende. Scenen gjordes om flera gånger och Johnny lika övertygande varje gång. Han är en fantastisk skådespelare och lysande rätt för rollen som Grindelwald. J.K. Rowling har med den här karaktären skapat en av filmhistoriens bästa skurkar.

När kom du i kontakt med Harry Potters värld första gången?

– Jag älskade böckerna när de kom ut och jag har sett alla filmerna. Man dras in i J.K. Rowlings magiska värld på ett underbart sätt. Jag älskade magi när jag var liten. Jag kunde några trollkarlstrick och brukade uppträda för mina syskon.

Vilken magisk förmåga skulle du helst vilja besitta?

– Jag är en nyfiken typ så jag skulle nog helst vilja kunna göra mig osynlig. Då skulle jag kunna spionera på folk och lyssna på allt de säger.

Med de framgångar Eddie har haft, inte minst med Fantastiska vidunder, händer det att han stöter på en del nyfikna fans med järnkoll på Harry Potter-världen.

– De som kann sitt Harry Potter-universum har länge vetat vem Newt är, långt innan första Fantastiska vidunder-filmen kom ut. När jag besöker film- och seriefestivaler, som till exempel Comic Con, träffar jag på en massa fans som klätt ut sig till Newt Scamander. Det är superroligt och smickrande, men samtidigt lite märkligt.

Berätta om ditt mest minnesvärda möte med en beundrare.

– Den mest besynnerliga plats jag blivit igenkänd på var på en bergstopp, mitt i ingenstans utanför Florens i Italien, två minuter efter att jag friat till min hustru. Jag och min blivande hustru njöt av en romantisk stund på tu man hand. Vi befann på en vacker, avskild plats med en enastående utsikt. När vi stod där och kärleksfullt höll om varandra hörde jag en bräkig amerikansk röst ropa 'Oh my God, Eddie, can I have a selfie with you?!'

Vad gjorde du?

– Jag är väluppfostrad, så jag suckade tungt, log så gott jag kunde och ställde upp på en selfie. Men det tog död på romantiken.

Som tur var blev det giftermål ändå! Och ni har två barn. Hur är livet som pappa?

– Jag älskar det, men man får ju inte sova särskilt mycket. Jag och min hustru är ständigt trötta, men samtidigt är det så otroligt roligt att jag inte skulle vilja byta ut det mot någonting i hela världen. Mina barn har lärt mig massor, framför allt att vara metodisk och tålmodig.

"Jag tyckte synd om prins William."

Eddie Redmayne som Newt Scamander i Fantastiska vidunder.
Eddie Redmayne som Newt Scamander i Fantastiska vidunder: Grindewalds brott. Foto: Warner Bros.

Eddie studerade på Eton i samma årskull som prins William. Eddie berättar om deras relation:

– Vi spelade rugby tillsammans, men vi var inte direkt kompisar. Jag tyckte synd om honom, för alla i motståndarlaget ville tackla honom så att de kunde skryta om det efteråt. Jag träffade på prins William på en välgörenhetsgala för ett tag sedan och då småpratade vi lite om våra barn och sånt.

Du är alltid väldigt snyggt klädd på galor och premiärer. Kan du beskriva din personliga stil?

– Jag köper dyra halsdukar och har stor kärlek för Omega-klockor, men jag kan inte påstå att jag har någon särskilt exklusiv stil. Jag modellade för en kampanj för Burberry för några år sedan och när de sydde in kostymerna insåg jag vilken stor skillnad det gör att ha välsittande, figursydda kläder. Till vardags går jag mest klädd i jeans men jag har en del kostymer och andra märkesplagg från designers som Prada, Gucci, McQueen och Hardy Amies.

Du bor i London. Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag bor nära Borough Market, som är en underbar matmarknad i centrala London. Där handlar jag och min fru olika delikatesser. Jag älskar att gå på långpromenerad längs Themsen och jag gillar att titta in på Tate Modern, som är ett fantastiskt konstmueum. När jag hinner går jag gärna på teater. Young Vic är min favoritteater i London. Jag har sett många bra pjäser där.

Blir det fler Fantastiska vidunder-filmer?

– Ja. Nästa film ska delvis utspela sig i Rio, och filmmakarna har lovat att vi ska filma där. Det ska bli roligt. Llite mer glamouröst än Watford!

Med det tackar vi Eddie Redmayne för intervjun. Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott släpps på DVD, Blu-ray, 3D Blu-ray, Blu-ray Extended Cut och 4K UHD den 1 april

Monika Agorelius

NÄSTA ARTIKEL