Då har Snabba Cash säsong 2 världspremiär

EXKLUSIVT: Evin Ahmad om krisen: "Tvivlade på min yrkesroll"

Filmtopp
18 februari 2023 kl. 18:02

Lars Mikkelsen hjälpte henne tillbaka

I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar Evin Ahmad om att hon tagit sig ur en tuff period i karriären och att den danske stjärnan Lars Mikkelsen var en hjälpande hand.

Jag befinner mig Studio Indio och pratar med Evin Ahmad, som är aktuell med den tredje säsongen av Viaplays intensiva drama Förhöret. Det är en serie som präglas av långa scener och där varje avsnitt, mer eller mindre, endast innehåller två skådespelare. Mycket dialog och tvära kast. Den nya säsongen fokuserar på Lars Mikkelsens karaktär Holger Lang, som börjar konfrontera bekanta kors och tvärs. Evin är en av de som får möta den huffande och puffande Mikkelsen. Hon berättar om hur det var att ha honom som sparringpartner.

– Vi hade trettio sidor manus på två personer. Jag var på middagar med Lars och var hemma hos honom och träffade hans familj och katt. Umgicks med hans kompisar. Han var jätteinbjudande och vi jobbade jättemycket inför inspelningen, tog långa promenader.

Evin Ahmad
Evin Ahmad. Foto: Axel Diedrichs

"Alla fick jobba extremt hårt"

Det krävdes noggranna förberedelser för att kunna spela in de långa tagningarna. Evin guidar mig igenom arbetet.

– Första dagen repeterar man och går igenom scenerierna. Alltså var alla ska stå, var man ska lägga sin jacka, hur man ska röra sig vid olika repliker. Andra dagen så filmar vi halva delen av manuset om och om igen. Lars bild, min bild, helbild, halvbild. Tredje dagen gör vi samma sak med andra halvan av manuset och sista dagen gör vi alltihop i ett flöde.

Men om man har trettio sidor dialog, blir man inte rädd för att fucka upp någonstans på vägen? Tänker när man är på sida tolv och har arton sidor kvar.

– Nej, det är som teatern liksom. Jag tyckte att det var kul. Vi körde trettiominuterstagningar, först med Lars bild, sedan min bild och sedan kunde vi plocka bitar om det var något tekniskt fel, typ någon skugga som låg konstigt. Alla fick jobba extremt hårt. Det var väldigt coolt.

– Den största nackdelen för mig var att jag hade det största munsåret under inspelningen. Det gick typ inte att dölja. Jag ser det när jag tittar på avsnittet, men det ser mer ut som att jag har gjort fillers. Jag tänkte, äh, jag bjuder på lite herpes. Sånt händer ju också [skrattar].

Evin Ahmad, Eric Diedrichs
Evin Ahmad och Eric Diedrichs. Foto: Filmtopp Int.

"Jag är en väldigt känslig människa"

Sett till den självklara naturkraft Evin Ahmad är på skärmen blir jag förvånad när hon berättar att hon nyligen "tvivlade på sin yrkesroll".

– När jag gick scenskolan var allt vi drömde om att få jobb på Dramaten. Så såg skådespelarens dröm ut. Då får du tänka att detta var innan streamingen börjar slå igenom. Nu är det hur mycket som helst som produceras. Jag kommer från en grund utan kulturell bakgrund och har inte haft något kulturellt kapital, så min resa in i skådespeleriet kom från stark vilja att berätta någonting, att uttrycka mig. Med alla grejer jag har gjort på sistone så blev det liksom bara "shit, vad vill jag berätta nu?". Sen har också världen ändrats väldigt mycket. Vad vill jag vara en del av, vad vill jag inte vara en del av? Det är lätt att bli lite förvirrad.

– Jag är en väldigt känslig människa som behöver tid till att få vara hemma och fungera. Jag tror att jag hade tvivlat på vilket jobb jag än hade haft.

Förhöret
Lars Mikkelsen och Evin Ahmad i "Förhöret". Foto: Viaplay

Att få arbeta med Lars Mikkelsen under en längre tid och inte bara stressa fram de nya scenerna var viktigt.

– Han grundade mig. Det var väldigt skönt att få träffa honom och inte bara stressa fram allting. Det är så snabba processer i streamingvärlden. Så det här var väldigt skönt, berättar Evin.

Hur kommer det sig att det här tvivlet kommer efter den andra säsongen av Snabba Cash? Den blev ju väldigt hyllad.

– Jag ska säga det att jag inte inte tvivlar på min förmåga, utan mer på… alltså… det är så jävla skört. Skådespelarens lycka ska alltid ligga i massa andra människors händer hela tiden. Det kan vara jobbigt och det är så svårt. Jag identifierar mig så starkt med detta yrka eftersom jag började som så ung och det är kanske inte alltid så hälsosamt att göra det. Det blir så smärtsamt.

Har du någonsin tänkt på att jobba med någonting annat? Det här känns ju ändå så självklart för dig.

– Nej, alltså det är absolut den självklara vägen, men jag tror att jag behöver stanna upp lite. Direkt efter andra säsongen av Snabba Cash gjorde jag Förhöret och från den gjorde jag min första internationella roll i Palomino, som höll på i sju månader. Och det var väldigt tufft, men också kul.

– I den här seriern [Palomino] är det liksom en huvudroll och jag trodde aldrig att de skulle välja mig. Jag är ju okänd utomlands, men de hade sett Snabba Cash. Snabba Cash är liksom ett bevis på att om du gör din grej som du verkligen tror på så kanske du kan slå.

Med det tackar jag Evin Ahmad för pratstunden. "Förhöret" har premiär den 26 februari på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL