Warwick Davis om Willow och karriären: "Resten är historia"

Warwick Davis om Willow och karriären: "Resten är historia"

  • Disney+
Filmtopp
07 december 2022 kl. 07:12

Tjatade på George Lucas om en uppföljare – nu är den här

Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med Warwick Davis om den efterlängtade uppföljaren till 80-talsklasiskern "Willow", men också om dolda guldkorn i karriären.

Warwick Davis i "Willow" på Disney+
Warwick Davis i rollen som Willow. Foto: Disney+ 

För snart 25-år sedan landade George Lucas-producerade Willow på omvärldens biografer. Filmen, som regisserades av en ung Ron Howard, har sedan dess blivit en kultklassiker. Huvudrollen spelades av en 17-årig Warwick Davis – som tidigare spelat Ewok i Jedins återkomst (1983) – och bland hans motspelare såg vi stjärnor som Val Kilmer och Jean Marsh.

Efter mycket om och men finns nu en uppföljare på Disney+ i serieformat under namnet Willow skapad av Star Wars-författaren Johnathan Kasdan. Trots att titlarna är identiska och handlingen snarlik är det ingen remake, utan Warwick Davis är tillbaka i en äldre version av titelrollen tillsammans med en grupp yngre talanger och stjärnskott.

När jag pratar med Warwick är han, som vi brukar se honom i offentliga sammanhang, mycket välklädd. I decennier har han lobbat för att ge fansen en Willow-uppföljare och nu är det äntligen dags, att det betyder mycket för honom är tydligt. Jag frågar honom om det tidigare har varit på tal om att expandera den älskade fantasyberättelsen.

– Nej, sedan filmen har ingen närmat sig mig om en uppföljare. Det huvudsakliga pratet kom istället från fans världen över. De frågade mig ofta: "Vi vill se mer av Willow, kommer det att bli mera? Vill du göra rollen igen?" och jag svarade att jag självklart ville det, säger Warwick.

Willow blir serie på Disney+
En ung Warwick Davis. Foto: Disney+

Bad ofta George Lucas och Ron Howard om en uppföljare

Han berättar att han vid flera tillfällen tog frågan vidare till originalfilmens skapare:

– Jag sade ofta till George Lucas och Ron Howard: "Vet ni vilken enorm fanskara Willow har? Tror ni att vi kan göra mera?", men du måste kolla på dessa saker väldigt noggrant. Det är dyrt att göra långfilm och det finns ingen garanti för att man någonsin får tillbaka vad som förväntas, även om det finns många fans.

Enligt Warwick Davies var det först när Disney förslog att man skulle göra en uppföljare i TV-serieformat som hjulen började rulla.

– När det kommer till serien så fick jag aldrig något konkret samtal där de sade "Warwick, vill du göra detta? Vi ska göra detta." Det gick aldrig till på det sättet, det var var snarare en process som skedde under längre tid. När vi gjorde Solo: A Star Wars Story [Warwick spelade karaktären Weazel] var Johnathan Kasdan författare och Ron Howard regissör och då började de prata om att göra nåt mer av Willow, eftersom John var ett stort fan. Därefter började projektet gradvis få ben och utvecklas, som en snöbollseffekt. Sedan blev Kathleen Kennedy ett stöd, tog det till Disney+ och förslog det som en serie. Resten är historia.

Willow
Warwick Davis i rollen som Willow. Foto: Disney+

Warwick Davis lyfter fram guldkorn ur karriären

Under karriären har Warwick Davis medverkat i över 90 filmer och serier. När jag påpekar detta för honom, och frågar om några dolda guldkorn för hans fans, blir han förvånad.

– Wow, 90 projekt? Det är fantastiskt. Jag känner mig utmattad bara av att tänka på det. Jag antar att mina guldkorn skulle vara Life's Too Short-specialen vi gjorde med Val Kilmer, som handlar om en Willow-uppföljare. För mig är det en favorit eftersom det verkligen är ett exempel på när livet härmar konsten, vilket är roligt. Och att se Val i den rollen var fantastiskt. Vi hade så kul.

Han fortsätter:

– Några andra guldkorn… Det måste finnas några fler bland alla 90… Mitt avsnitt i Doctor Who är det mest spännande jag har gjort på flera år. Det är också kopplat till Willow eftersom Stephen Woolfenden, som regisserade avsnittet också regisserar vår serie. Den fantastiske Neil Gaiman skrev ett avsnitt med mig och en cyberman i, jag kommer inte ihåg vad avsnittet heter, herregud vad pinsamt… Men jag växte upp med Doctor Who och var livrädd för cyberman-varelserna och nu var jag tvungen att möta en ansikte mot ansikte. Det var en av de där stunderna när man tänker: "Wow, händer verkligen detta i min karriär?".

Det sista guldkornet är i ärlighetens namn inte något guldkorn alls med tanke på att ingen behöver vaska fram det. Warwick avrundade nämligen med att lyfta fram sin medverkan i Star Wars som något alldeles extra, och pekade specifikt på några av de senaste årens filmer som värdefulla upplevelser.

– Vilka fler guldkorn… Självklart allt mitt arbete i Star Wars och de senaste Star Wars-berättelserna, Rogue One och Solo. För mig som ett fan av Star Wars är det en enorm gåva varje gång jag får återvända till galaxen långt, långt borta, säger Warwick med ett leende.

Med det tackar vi Warwick Davis för pratstunden. De första avsnitten av "Willow" finns nu att streama på Disney+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL