Nu på bio

Det senaste på biofronten!

En blivande presidents dagbok-gänget om nya säsongen

En blivande presidents dagbok-gänget om nya säsongen

  • Disney+
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
18 augusti 2021
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
18 augusti 2021

Dags för nya skolbekymmer för framtidens president

Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med gänget bakom Disneys ungdomsserie "En blivande presidents dagbok". Utöver seriens huvudrollsinnehavare Tess Romano och Charlie Bushnell svarade Michael Weaver, Selenis Leyva och seriens skapare Ilana Peña på våra frågor.

Det är dags att runda av sommaren och låta skolklockorna ljuda, båda i verkliga livet och i Disneys ungdomsserie En blivande presidents dagbok. I dag har den andra säsongen premiär och USA:s framtida president Elena (Tess Romano) gör sig redo för första dagen i högstadiet, men INGET är sig likt! Hennes bästisar har skaffat pojkvänner och plötsligt finns det ny, cool kille på skolan. Dessutom förbereder sig hennes brorsa Bobby (Charlie Bushnell) på att komma ut ur garderoben samtidigt som deras mammas nya pojkvän Sam förbereder sig på att flytta in i deras hem.

Att det är mycket som händer i den nya säsongen av En blivande presidents dagbok säger sig självt, men vi som har fått smygtitta på de kommande tio avsnitten kan lugna fansen med att det är minst lika trevligt som förra gången. Även om familjen Cañero-Reeds bekymmer ser lite annorlunda ut.

När jag tillsammans med en grupp internationella journalister möter upp seriens huvudrollsinnehavare och skapare över ett videosamtal är det tydligt att de alla är nöjda med den nya säsongens avsnitt.

– Jag och Charlie har några riktigt fina stunder tillsammans, säger Tess Romano som spelar Elena, det är riktigt schysst eftersom man får se hur dynamiken i Bobbys och Elenas syskonrelation förändras. De kommer varann närmare medan de blir äldre och inser att de kan stödja varandra mer. Särskilt i avsnitt fem.

– Ja, inflikar Charlie, en av mina favoritscener i säsong ett är den efter dansen när Bobby och Elena tröstar varandra. Man får verkligen se mer av det i säsong två, det känns som att de är förbi stadiet med att försöka irritera varandra hela tiden.

– De är fortfarande irriterande mot varandra, skrattar Tess.

– Ja, de är fortfarande syskon, svarar Charlie.

På frågan om vilka likheter Tess Romano främst har med sin karaktär Elena svarar hon snabbt:

– Jag och Elena ser exakt likadana ut. Sen kan jag också relatera till att hon verkligen bryr sig om sin familj och att hon beredd att gå riktigt långt för att få sin vilja igenom.

Charlie får samma fråga:

– Både jag och Bobby är riktigt chill. Vi kommer båda från kärleksfulla familjer och har fantastiska vänner. Jag tror att alla tonåringar kan relatera till Bobby för även om du inte ifrågasätter din sexualitet eller din identitet försöker vi alla klura ut vilka vi egentligen är.

I serien får vi alltså följa Elena som en dag kommer att bli president över ett av världens mäktigaste länder. Men vad skulle skådespelarna Tess och Charlie ändra på om de fick vara president på riktigt under en dag?

– Om jag kunde vara president för en dag så skulle jag förbjuda matsvinnet på restauranger. Det är sådant enormt slöseri som skulle kunna användas till människor i nöd. Jag tror att 40 procent av maten i stora länder som USA slängs och det påverkar även miljön, säger Charlie.

– Jag skulle också göra reformer för att främja klimatet. Vi har inte lång tid kvar till att vända på utvecklingen så om jag var president skulle det vara en av mina främsta prioriteter, säger Tess.

Om skämtaren Sam och omtänksamma Gabi

Selenis Leyva och Michael Weaver
Selenis Leyva och Michael Weaver. 

 

Selenis Leyva har tidigare medverkar i titlar som "Spider-Man: Homecoming" och "Orange Is the New Black". I "En blivande presidents dagbok" spelar hon Elena och Bobbys mamma Gabi. Hon berättar om sin roll:

– Jag älskar allt med den. Det är en så pass uppfriskande roll att få göra efter att ha medverkat i en annan serie under så många år och som var så krävande och jobbig. Det finns ingenting jag inte gillar med Gabi. 

Michael Weaver spelar familjens bonuspappa Sam som är en riktig lustigkurre på klassiskt Göteborgsmanér. Han kan avfyra ordlekar i hundra knyck, utan att blinka.

– Det roligaste med att spela Sam är att han är en sådan fåntratt, säger Michael, det gör det väldigt roligt att gå till jobbet. Jag har många skämt som jag kan stretcha ut och tramsa med. Ett roligt sätt att tjäna pengar på. Det svåra är att jag själv har barn och i serien måste låtsas att jag inte vet hur barn fungerar. Då behöver jag slå på min skådespelarsida och se så naiv ut som möjligt.

– Sam har så många roliga skämt i den nya säsongen, säger seriens skapare Ilana Peña exalterat. Han har ett skämt när Elena pratar om att lämna tillbaka ett brev från en senator och säger "I need to return it to sender" och han svarar "you mean, return it to senator?". Jag vet inte om jag kom på det eller Sam kom på det, men det hände på set och det var så roligt. Ja, det är inspirerat av min styvfar men det är också så mycket min typ av humor och jag får säga dessa usla skämt och komma undan med det.

För Ilana har det vara viktigt att skapa en inkluderande värld där människor varken bryr sig om hudfärg eller sexuell läggning. Nyligen prisades också En blivande presidents dagbok i Italien för just sin representation.

– Det var viktigt för mig att presentera en värld som jag inte bara vill se utan också som jag ser den. Dessa är mina vänner och min familj, det är så min värld ser ut. För ofta har Hollywood presenterat en vittvättad synvinkel som de tror säljer. Jag hoppas att de som känner igen sina liv i serien också känner en anknytning till den, medan den kan vara normaliserande för de som inte känner igen sig, säger Ilana Peña.

Om du jämför med arbetet med den föregående säsongen, vilka nya utmaningar har du stött på i arbetet med denna?

– Förutom den gamla pandemin? Jag är glad att du frågar detta eftersom jag verkligen vill ge beröm till alla som har arbetat med serien. Vi var några av de första som började filma igen efter nedstängningen och varje gång du spelar in krävs det empati och medkänsla, men när du ska filma en serie där man måste se till att ingen blir sjuk krävs det en helt annan nivå av samarbete. Vi behövde inte pausa inspelningen en enda gång, alla var så fokuserade på att göra en jättebra serie och att vara där för varandra. Varenda hinder och begränsning gjorde serien ännu bättre eftersom vi var tvungna att verkligen tänkta till kring vad vi ville göra och berätta.

En blivande presidents dagbok finns att streama på Disney+.

NÄSTA ARTIKEL