Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Chris Parnell (Rick and Morty)

Chris Parnell (Rick and Morty)

Axel Diedrichs | Intervju
04 maj 2020
Axel Diedrichs | Intervju
04 maj 2020

"På gott och ont kan jag relatera till Jerry"

Den fjärde säsongen av "Rick and Morty" fortsätter snart på HBO Nordic. Inför den internationellt hyllade seriens återkomst fick vi en pratstund med Chris Parnell, som spelar den säregna familjens hopplösa pappa Jerry.

Foto på Chris Parnell.
Foto: HBO Nordic.

På senare tid har "Rick and Morty" gått om bjässarna "The Simpsons", "Family Guy" och "South Park" som den högst rankade animerade serien på IMDb.

Filmtopps redaktör Axel Diedrichs har fått äran att prata med en av seriens bärande rollinnehavare Chris Parnell, också känd från "Saturday Night Live", "Archer" och "30 Rock". Han berättar bland annat om den oväntade succén, vad andra halvan av säsong 4 håller för Jerry, samt om vilken sida han står på i frågan om "Seinfeld" vs "Vänner". 

Stillbild ur Rick and Morty
Foto: HBO Nordic.

Chris, som spelar den dysfunktionella familjen Smiths pappa, Jerry, försöker bena ut vad som ligger bakom seriens enorma succé

– Jag tror att mycket beror på själva upplägget med att Rick, universums smartaste person, följer sina ständiga intuitioner och drar med sitt barnbarn Morty på riskfyllda äventyr. Att de tillsammans kan göra nästan vad som helst. Kombinerar du det med den dysfunktionella familj de är där hemma, får du också in den mänskliga sidan. Upplägget med de två olika världarna är så klart spännande, men i slutet av dagen handlar det om skickligt manusarbete och var man satt ambitionerna.

Föreställde du dig någonsin att serien skulle bli så här stor?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag tyckte att konceptet var väldigt coolt och jag var spänd på att få se resultatet, men du vet aldrig vad folk ska tycka. Även om det första avsnittet visade direkt hur välskriven serien är, så trodde jag snarare att den skulle fånga en viss klick. 

Vad gjorde dig till den perfekta Jerry Smith för Dan och Justin? Jag förmodar att de hade mycket att säga till om castingen. 

– De tog in mig till studion för en massa år sedan för att spela in några repliker. Jag vet inte varför de till slut valde just mig, men jag antar att de såg att jag kunde göra en sorglig och rätt patetisk karaktär som, du vet, bidrar med mänsklighet. I ärligheten namn är Jerry lite av en loser och på gott och ont kan jag relatera till honom.  

"Min och Jerrys mest spännande resa"

Jerry och Rick i "Rick and Morty"
Foto: HBO Nordic.

Rick och Morty är alltid ute på spännande äventyr. Vilket har varit Jerrys viktigaste äventyr? 

– Jag tror avsnittet [The Whirly Dirly Conspiracy] där han och Rick åker till planeten med odödlighetsfältet, och Jerry går med på att försöka döda Rick. Där fick Jerry göra mer än vad han brukar. Så jag skulle säga att det förmodligen var hans, och definitivt min, mest spännande resa. 

Jerry är inte den modigaste av män och det händer att han till och med kallar sig själv för medioker. På frågan om vilken som är hans främsta styrka behöver Chris fundera en stund innan han svarar: 

– Jerry må ofta misslyckas med mycket, men han har lärt sig att acceptera den här galna världen han ofta går vilse i. Han börjar åtminstone bli van vid den nu. Och även om den inte är idealisk för honom, så hakar han på. 

Vad håller den andra halvan av säsong 4 för Jerry, något särskilt avsnitt vi bör hålla extra koll på?

– Jag tror att det andra avsnittet har lite mer Jerry i sig. Det är lustigt, för det hinner alltid gå så lång tid från att vi spelar in tills när avsnitten släpps att jag hinner glömma bort mycket. Sen när jag ser dem blir jag varmt påmind om så mycket kul som händer. 

Under din snart trettioåriga karriär har du medverkat i många stora komedier, filmer som serier. Hur högt bland dem håller du "Rick and Morty"?

– Den är högt uppe. Jag är med i en serie som heter Archer och den är nu inne på sin elfte säsong. Båda är väldigt speciella för mig. Det är kul att få vara med i två animerade serier som fångat tittarens blick. 

"Måste välja Seinfeld framför Vänner"

Foto: NBC/Warner Bros Television.

Chris är också en av få skådisar som medverkat i både "Seinfeld" och "Vänner", de två mest ikoniska sitcom-serierna genom tiderna, som ständigt placerar publiken i två läger. Chris berättar vilken av serierna han håller högst:  

– Det är mer sannolikt att jag sätter mig och kollar på Seinfeld. Det håller otroligt bra än idag. Nu var det länge sedan jag såg om någonting från Vänner, och även om jag hade en större roll där, så måste jag välja Seinfeld.

Precis som "Seinfeld" bjuds det på en hel del mörk humor i "Rick and Morty". Varför tror du att mörk humor är rolig från första början?

– Vi har alla saker vi fruktar och inte nödvändigtvis vill tänka på. Sätter du en komisk mantel på det som är dystert så att du kan skratta åt det, känner du en viss lättnad. Jag tycker att det är okej att skratta åt sånt som är mörkt och läskigt. 

Filmtopp tackar Chris Parnell för pratstunden. "Rick and Morty" finns nu att se på HBO Nordic.

NÄSTA ARTIKEL