Sla pattarna i Taket

Intervju med skådespelare Bianca Kronlöf

Uppdaterad 09 januari 2020 kl. 17:01 | Publicerad 28 september 2015 kl. 11:09
Foto: Saga Berlin
Foto: Saga Berlin

2012 gjorde systrarna Kronlöf succé genom sin egna YouTubekanal med små sketcher, t.ex. den omtalade Så jävla PK samt Shit Snubbar Say. SVT tog snabbt duon under sina vingar och systrarna fick göra humorserien Full patte som sändes på SVT Flow. På vissa håll ropades det att systrarna Kronlöf kanske var två av landets största feministiska förebilder.

I höst är systrarna aktuella med riksföreställningen Slå pattarna i taket. På tisdag kommer föreställningen till Kalmar. Filmtopp.se fick en intervjun med Bianca efter premiären i Göteborg.

Med 54 föreställningar inplanerade ska ni resa landet runt och turnera. Vad kommer besökarna mötas av i er show?

- Det kommer att bli en färgsprakande show med glitter, musik och kabaré blandat med feministisk humor. Föreställningen ska vara som en giftig tårta med jättefin glasyr! För oss ska det även bli intressant att se om publikens reaktioner skiljer sig från plats till plats i landet. Hur publiken i Sveriges studentstäder reagerar exempelvis.

Vad menar ni med ”feministisk humor”?

- Det anspelar på politisk satir, sättet hur vi uttrycker oss på scen. För oss är samhället feministiskt, för vi är feminister! Humorn kommer vara förankrad i hur vi ser och upplever samhället.

Någon gång i höst kommer också säsong två av serien Full patte att sändas på SVT. Man har bara inte riktigt bestämt sig för när, förklarar Bianca.

Är det alltid frid och fröjd att arbeta med sin syster?

-Haha, för det mesta går det bra. Vi trivs bra ihop och det är jätteroligt att arbeta med syrran. Vi är väldigt glada och tacksamma över att få göra den här föreställningen.

Bianca har synts i flera teateruppsättningar under åren, på såväl Dramaten som Stockholms stadsteater. Det stora nationella genombrottet kom förra året, dock inte på teatern utan med filmen Svenskjävel i vilken hon spelade huvudrollen Dino.

- Det var nästan som en skilsmässa när vi i filmteamet skulle skiljas åt efter inspelningen. Vi skådespelare gjorde allt ihop och fick ett väldigt fint samarbete.

Bianca Kronlöf i rollen som Dino, från filmen "Svenskjävel".

Svenskjävel handlar om hur Dino lämnar Sverige och sticker till Oslo för att få komma bort ett tag, kanske för att få bli någon annan. Hon blir anställd som ett slags hushållerska i en norsk medelklassfamilj och hennes ankomst ställer hela tillvaron på sin spets. Filmen regisserades av Ronnie Sandahl.

Läs också: Recensionen Svenskjävel

- För att få den rätta kemin lät Ronnie oss bo ihop innan och under inspelningarna. Vi sov ihop, åt ihop, allt var väldigt intimt vilket resulterade i att vi litade på varandra. Till slut kunde vi verkligen prata om allt i gruppen. När jag tänker tillbaka på dagarna i Oslo gör jag det med stor kärlek och jag är nöjd med hur resultatet blev.

Är film något du vill fortsätta med att göra?

- Absolut!

Du har sagt att du hellre skulle gå en månad utan att borsta tänderna än att vara utan din almanacka. Hur pass viktigt är det för dig att ha kontroll?

- Haha alltså, jag har kaos inuti mitt huvud eftersom jag är en galet rörig person. Jag måste verkligen skriva ner allt för att kunna ha kontroll över mitt liv. Till och med min fritid måste planeras in i minsta detalj. På senare tid har min fritid blivit allt mer viktig och jag är noga med den för att få bättre kontroll.

När du lär dig någonting, exempelvis en ny roll, har jag hört att metoden belöning-bestraffning, är något du använder. Kan du ge något exempel på vad detta innebär?

- Ja, det hänger ihop med kontrollbehovet och att tvinga mig själv till att koppla av mer. Efter föreställningarna ska jag tillsammans med några andra åka på en lång semester till Sydamerika för att bara koppla av, vilket är en form av belöning.

Är du sugen på att se Biancas och hennes systers föreställning Slå pattarna i taket, kan du bland annat köpa biljetter på ticnet.se. Där hittar du också höstens spelschema.

NÄSTA ARTIKEL