Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ben Schwartz (Sonic The Hedgehog)

Ben Schwartz (Sonic The Hedgehog)

Filmtopp
Filmtopp | Intervju
16 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
16 april 2020

"Folks reaktion på första trailern var fascinerande."

Ben Schwartz spelar titelrollen i aktuella "Sonic The Hedgehog" som finns tillgänglig att köpa på Video On Demand-tjänster. Han berättar om hur han fick rollen, produktionens tekniska arbete och hur det var att träffa barndomsidolen Jim Carrey.

Ben Schwartz med sin karaktär Sonic
Foto: Paramount Pictures.

Ben klev in i produktionen som ett stort fan av sin karaktär sedan många år tillbaka. 

– Jag har spelat Sonic-spelen i flera år, och nu spelar jag honom i filmen! Vi har gömt massvis med påskägg i filmen. Det finns aspekter i TV-spelet, som du som spelat det kommer att upptäcka. Men vi ville också göra en film som fungerar för alla åldrar, så att filmen kan stå på egna ben. Som ett fan har det varit en riktigt cool upplevelse.  

Hu skulle du beskriva din version av Sonic?

– Jag spelar honom som ett väldigt exalterat barn, med samma fart och attityd som i spelen. Inför inspelningen spelade jag de första två spelen och Sonic Mania för att kunna identifiera det som gör honom så unik. Går det för långsamt blir han stissig. Han är en rolig grabb, som samtidigt inte kan fatta att han fått chansen att få följa med på spännande äventyr och göra sin grej. Jag ville fånga det, men också rädslan i det enda som skrämmer honom: Dr. Robotnik

Jeff Fowler sade att det kändes som ödet att du skulle spela Sonic. Hur fick du rollen?

– Åh, det var galet! Det måste varit två år sedan nu. Jag drog till Blur Studios eftersom att Tim Miller (filmens producent, som gjort "Deadpool") hade sett en del av det jag gjort och övervägde att ha med mig. Efter vårt möte introducerade han mig för regissören Jeff som lät mig göra rösten till Sonic i testscenen de skulle sälja använda för att sälja in filmen till en studio. Tim var tydlig med att jag inte skulle springa händelserna i förväg och förvänta mig att få vara med i själva filmen ifall den blev skulle bli uppköpt. Men testet gick väldigt bra och jag improviserade repliker som ‘Vilket år är det? Är The Rock president?’ som senare tog sig in i den färdiga filmen när Paramount Pictures valde att göra den. Jag vet inte om jag hade fått chansen att göra Sonic ifall jag inte hade träffat Tim just den dagen. Otroligt. 

Som du ser i videon ovan var det inte bara ett röstarbete som krävdes för att spela Sonic. Man trackade också Bens rörelse, en teknik han länge fascinerat sig för. 

– Jag åkte till Vancouver där de spelade in och fick ställa mig framför en kamera och göra massa olika miner och känslospel. Vi tog galet många bilder, och sen i studion i Los Angeles fick jag ha en hjälm och massa tracking-prickar på mitt ansikte så att animatörerna kunde fånga mina rörelser. Jag är väldigt nördig med sånt här och har ju sett samma teknik användas i The Avengers, så det var väldigt spännande! Och att se Sonic göra sina rörelser och se ut som mig, det var något utöver det vanliga. 

När den första trailern släpptes väcktes det starka reaktioner kring Sonics utseende, som i sin tur ledde till att skaparna animerade om honom. Hur reagerade du på debatten som uppstod? 

– Det var fascinerande. När vi hade gjort färdigt filmen hade vi egentligen ingen aning om hur många som brydde sig om den lika mycket som vi. Men när trailern väl kom ut visade sig att det var oerhört många. Folk var så otroligt passionerade. För Jeff och Paramount gällde det då att verkligen lägga manken till och se till att filmen blir så bra som möjligt, och bara att de gjorde det var stort av dem. Min första reaktion var att detta var fantastiskt. Så många bryr sig om Sonic och vill att han ska lyckas på film!

"Jim gör dig inte nervös"

Jim Carrey i Sonic The Hedgehog
Jim Carrey som Dr. Robotnik i "Sonic The Hedgehog". Foto: Paramount Pictures.

Jim Carrey har snackat om att han vill bidra med flera positiva berättelser, och enligt Ben kvalificerar sig “Sonic The Hedgehog” som en av dem. 

– Det är en riktigt positiv film! I början av den är Sonic isolerad och får inte besöka den riktiga världen, men till slut får han det. Och tillsammans med James karaktär utvecklas han på ett sätt vi aldrig hade kunnat tro. Ofta gör vi skådespelare projekt som har mycket mörker i sig, men i Sonic The Hedgehog är det mycket ljus. Du kommer att känna dig energifull och glad efteråt. 

Du har sagt att folk, efter din roll i “Parks And Recreation”, brukade komma fram och sjunga för dig. Vad gör folk när de kommer fram till dig efter “Sonic The Hedgehog”? 

– Det är roligt, för jag hade inte tänkt på det, men efter den senaste visningen kom Jim fram till mig och sa att barnen kommer att förknippa mig med rollen många år framöver. Han är en legend, så han vet ju! Själv har jag gjort många röstjobb förut, men det här är första gången som föräldrar kontaktat mig och bett mig lämna röstmeddelanden till deras barn. Redan innan premiären hade jag lämnat omkring trettio stycken! 

Var du nervös när du först träffade Jim? 

– Jag var mer exalterad än nervös. Jim gör dig inte nervös. Han är vänlig och lugn. Jag var mest bara spänd på att få träffa en person jag idoliserat i många år. Jag minns att jag gick till hans husvagn och att mitt hjärta slog riktigt snabbt. Du kunde önska dig en större hjälte att få träffa. 

"Sonic The Hedgehog" finns nu att köpa på digitala hyrtjänster för den som vill unna sig underhållning i dessa isolerade tider. Du hittar den exempelvis på SF Anytime

NÄSTA ARTIKEL