Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Baksmällan-stjärnan Zach Galifianakis till Filmtopp: "tänkte sluta skådespela"

Baksmällan-stjärnan Zach Galifianakis till Filmtopp: "övervägde sluta skådespela"

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
28 juli 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
28 juli 2023

Komikern berättar om tiden mellan filmprojekten

När Zach Galifianakis gör comeback med storfilmen "The Beanie Bubble" passar Filmtopps Eric Diedrichs på att fråga honom om åren utanför bildrutan i en intervju som genomfördes före pågående Hollywood-strejker.

I dag är det premiär för The Beanie BubbleApple TV+, som berättar den sanslösa, verkliga historien om när gosdjur från Ty Inc. blev hårdvaluta världen över – tills bubblan sprack. Historien utspelas på 90-talet och strax efter millennieskiftet och är en underhållande dramakomedi med heist-element. I rollen som the big man, Ty Warner, ser vi komikern Zach Galifianakis, som fick sitt stora genombrott med Baksmällan-filmerna. Med sig har han skådespelare som Elizabeth Banks och Sarah Snook.

Att det är Zach som spelar Warner kommer kanske inte de flesta att lägga märke till. Borta är det yviga skägget och lockarna, istället har han en fräsig, välkammad frilla och för sig som en toppchef skall. Typ. Warner porträtteras som en excentrisk narcissist, som gärna pendlar mellan att vara välvillig och bitsk – så länge han är i centrum. Zach gör rollen exemplariskt.

The Beanie Bubble
Zach Galifianakis i The Beanie Bubble. Foto: Apple TV+

Zach Galifiakis om att testa annat än att skådespela: "Jag kan inte göra någonting"

Inför premiären närvarade jag på en internationell rundbordsintervju där det framkom att Zach – liksom jag själv – samlade på kapsyler i sin ungdom. Något som även jag själv gjorde en gång i tiden.

Zach, jag är så glad att höra att det fanns andra som samlade på kapsyler där ute. Jag har påsar med dem.

– Du har alltså fortfarande kvar dem?

Nej, jag menar att jag HADE påsar med dem. Jag samlade också på smällda nyårsraketer, helt idiotiskt.

– [Skrattar] det där är konstigt. Verkligen konstigt.

I vilket fall, de senaste fem åren har du bara gjort röstskådespel och nu kommer du tillbaka med denna fullskaliga förändring. Du har en ny look och verkligen djupdyker i den här karaktären. Kan du berätta om hur dessa år har varit, varför har du inte synts i bildrutan förrän nu?

– Det var inte direkt något medvetet val. Jag blev pappa till två barn och fokuserade på att vara förälder, sen kom pandemin och jag fick ing… det var inte så stor efterfrågan på annat än röstskådespel. Vilket jag gillar att göra, jag tycker verkligen om det. Men för att vara helt ärlig med dig så visste jag inte om jag ville fortsätta skådespela. Kanske fanns det något annat? Men det visade sig att jag inte har några skills. Jag kan inte göra någonting [skratt].

The Beanie Bubble (2023)
Elizabeth Banks och Zach Galifianakis i The Beanie Bubble. Foto: Apple TV+

"Vi kan alla enas om vad som är sorgligt"

Äh, du försökte.

– [Skrattar] Jo. jag försökte! Testade kapsylerna, men det fanns inga pengar i det. Sedan kom den här filmen och manuset var starkt. Även om det var något av en chansning för mig att göra en sån här roll så ville jag försöka. Som med alla andra jobb så vill man testa nya saker för att få det att kännas fräscht, kreativt. De dramatiska delarna, även om de är tunga och kanske lite märkliga, är lättare att göra än de komiska. Vi kan alla enas om vad som är sorgligt, men vi kan inte alla enas om vad som är roligt.

Men det finns också något tragikomiskt med Ty, som du spelar honom.

– Det var mitt mål. Jag var tvungen att göra honom tillräckligt knäpp och likeable för att dra in publiken och det är det stora "omet". Jag vet inte om jag lyckades.

Med det tackar vi Zach Galifiakis för pratstunden. Längre fram kommer även en intervju med Elizabeth Banks att publiceras."The Beanie Bubble" finns nu att streama på Apple TV+.

NÄSTA ARTIKEL