Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fragglarna

Vi besökte fragglarna i Fraggle Rock: Back to the Rock

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
03 februari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
03 februari 2022

Hur är det egentligen att leva i fragglarnas värld?

På Apple TV+ rullar den hyllade rebooten med Fragglarna – de egensinniga dockorna skapade av legendaren Jim Henson. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med serieskaparna så väl som seriens hjältar. Han kan nu stolt titulera sig Fraggle-Eric som hans nya vänner började kalla honom.

Jämte framgångarna med Mupparna och Sesame Street var Fragglarna den legendariske dockmakaren Jim Hensons stora passionsprojekt – 80-talsserien som först skulle återvända på 90-talet och sedan på nu, 2022. Många gånger passade även Fragglarna på att hälsa på Mupparna i både filmer och serier, men förväxla dem inte. De blir kinkiga då.

Detta kan jag nämligen med säkerhet konstatera efter att få ha pratat med stjärngänget Gobo, Mokey, Boober, Red och Wembley, medan de befann sig i Fraggelberget. Med hjälp av en liten kamera på min dator, lyckades jag nämligen få kontakt med hela gänget. Efter en tid slutade de kalla mig för en "silly creature" och titulera mig "Fraggle-Eric" istället. Som vi alla vet som har sett Fragglarna har de knappt någon kontakt med den mänskliga världen. De sjunger bäst de kan i sin hemvärld, Fraggelberget, äter sina rädisor och beger sig ibland ut på hissnande äventyr.

Fragglarna
Bakre raden: Red, Mokey, Gobo. Främre raden: Wembley och Boober. Foto: Apple TV+

På grund av omständigheterna kunde jag givetvis inte ställa några frågor om seriens natur. Fragglarna är nämligen inte medvetna om att de är med i en serie.

Jag har hört att ni fragglar verkligen kan sjunga, vem startade denna fantastiska sångtradition?

RED: Åh… vilken bra fråga. Vem var den första fragglaren som sjöng?

Gobo: Jag tror att de antika fragglarna brukade sjunga och jag tror att de startade med en uråldrig sång vi sjunger än i dag, den går så här. "Dance your cares away, let the music play, DOWN IN FRAGGLE ROCK". Det går inte att gå här i bergen utan att sjunga den.

PS: Hör låten här i sin storskaliga härlighet…

RED: Vi borde fråga sagoberättaren, hon kan berätta vem det var som först sjöng.

GOBO: Mhm, jag gillar den där fragglaren, vem det än var.

Mokey, jag är nyfiken. Vad är det mest fraggliga, en fraggle som du har gjort en fragglig dag som denna?

MOKEY: Det mest fraggliga jag har gjort? Gosh… Jag tycker att allt jag gör är fraggligt, fraggle-Eric. Jag åt fraggle-flingor till frukost direkt efter att jag vaknat… eller efter att jag mediterade. Jag försöker hålla i meditationslektioner nu och hade hoppats att du, Wembley, skulle vara med i dag?

WEMBLEY: Jag, verkligen?

MOKEY: Nja, jag antar att du aldrig fick inbjudan. Hur som helst. Jag åt några fraggle-flingor, umgicks med vänner, arbetade i fem minuter, plockade rädisor, hjälpte Boober att laga lite mat. Det är så det har sett ut!

Men du Wembley, vad hittade du din fantastiska skjorta?

WEMBLEY: Woooah, lyssna noga nu. Den var en gåva från någon väldigt speciell, den bara dök upp i min grotta en dag. Och vet du varför den är speciell? Jag har ingen aning om vem som har gjort den!

MOKEY: Ja, det är ett mysterium.

WEMBLEY: Ett av det STORA kosmiska mysterierna. Farbror Matt skulle älska det.

MOKEY: Kanske kan han ta reda på vem det var som gav dig den? Ärligt talat har vi aldrig ens sett en banan. Bara rädisor.

Med det tackar jag fragglarna för pratstunden. Fraggle Rock: Back to the Rock finns att streama på Apple TV+.

NÄSTA ARTIKEL