Oscarsvinnaren om överraskningen i nya serien: Det är vad filmskapande är

Oscarsvinnaren om överraskningen i nya serien: "Det är vad filmskapande är"

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
15 april 2023 kl. 12:00

Ligger bakom The Last Thing He Told Me med Jennifer Garner i huvudrollen

Nu finns "The Last Thing He Told Me" att streama på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs pratar med seriens skapare – Oscarsvinnaren Josh Singer och bästsäljande författaren Laura Dave.

Den bästsäljande författaren Laura Dave och Oscarsbelönade Josh Singer tillhör den där skaran gifta par som tycks trivas att arbeta med varandra. Nu har de nämligen tillsammans – även om Josh tycks vara den som framförallt håller i tyglarna – adapterat Laruas succéroman The Las Thing He Told Me till en TV-serie för Apple TV+.

Att Josh Singer är den som har fått dra det större lasset är kanske inte heller så konstigt. Han har tidigare legat bakom Oscarsvinnarna Spotlight (2016) och First Man (2018) och även skrivet Netflix storsatsning tillsammans med Bradley Cooper, som har premiär senare i år, medan Laura Dave aldrig tidigare jobbat med film och TV.

Josh Singer och Laura Dave
Josh Singer och Laura Dave på galapremiären för The Last Thing He Told Me. Foto: Eric Charbonneau

En mix mellan drama och spänning

The Last Thing He Told Me är en mix mellan drama och spänning där Jennifer Garner, som även är medproducent, spelar huvudrollsinnehavaren Hannah. En dag knackar polisen på hennes dör och hon får veta att hennes make (Nikolaj Coster-Waldau) är försvunnen och misstänkt för ett omfattande företagsbedrägeri. Tillsammans med sin styvdotter (Angouire Rice) ger hon sig ut på en fartfylld jakt på sanningen, en jakt som kommer att riva upp saker om det förflutna som kanske helst skulle ha fått vara kvar i det dolda.

Sett till hur länge ni har arbetat med den här berättelsen är jag nyfiken på att höra om det fanns någon stund i The Last Thing He Told Me som fick en ny mening för er när ni såg den färdigklippta TV-versionen?

– Hm, ja, säger Laura, jag skulle älska att höra vad du har att säga om detta Josh, men för mig blev det en ny mening i hur mycket jag längtade efter den här familjen när vi kommer till slutet av berättelsen. Och jag tror att det beror på att Jen [Jennifer Garner], Angouire Rice och Nikolaj Coster-Waldau var perfekta från starten. Nikolaj syns inte så mycket i bild, men när han väl är med tror jag starkt på honom som make, fader och konfliktfylld. [Han speglar] hur vi alla lever med konflikter inom oss och försöker vara bra och rätta till våra misstag.

The Last Thing He Told Me
Nikolaj Coster-Waldau och Jennifer Garner i The Last Thing He Told Me. Foto: Apple TV+

Oscarsvinnaren Josh Singer om stunden som förvånade honom

– Jag har ett mer tekniskt svar på den frågan, säger Josh, och jag tror att det beror på att när man befinner sig i klippningen så ser man om dessa scener så många gånger att man blir förälskad i allihop. Men för mig är det alltid roligt att förvånas över någons kreativa infall. Jag har alltid älskat ledmotivet och när vi mixade det sista avsnittet och kom till den allra sista flashbacken, som Hannah har på flygplanet när hon tänker på den uppoffring hon har tvingats göra, lekte vi med att lägga in ledmotivet igen. Men det kändes lite för gulligt.

Han fortsätter:

– Då fick Penny, vår ljudmixare, en idé. Hon lade in ledmotivet men precis innan att det når sitt crescendo klippte hon, vilket lämnade ett slags ouppklarat ögonblick, precis som den här stunden är för Hannah. Och jag bokstavligen sade "Gör det igen! Gör det igen!". Jag var så tagen av vad hon hade gjort. Jen är fantastisk, flashbacken är fantastisk och Nikolaj är fantastisk. Och sen med alla dessa lager på det och Pennys idé om att kapa ledmotivet precis i den stunden du tror att det ska öppna upp sig. Det är vad filmskapande är. Ett sant samarbete där alla bidrar och någon får den kreativa gnistan.

Med det tackar vi Josh Singer och Laura Dave för pratstunden. "The Last Thing He Told Me" finns nu att streama på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL