Chris O'Dowd vill bli "svensk sjöman" och "äta sardiner"

Chris O'Dowd vill bli svensk sjöman och "äta sardiner"

  • Apple TV+
Filmtopp
29 mars 2023 kl. 14:03

Aktuell med The Big Door Prize

I dag är det premiär för "The Big Door Prize" på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs pratar med seriens stjärnor Chris O'Dowd och Gabrielle Dennis.

The Big Door Prize är en ny komediserie på Apple TV+ med en sci-fi-twist. Här möts en småstads invånare av en mystisk maskin, "Morpho", som kan avslöja deras fulla potential – vad var de egentligen ämnade att bli för något? Relationer skakas om och ingenting blir sig riktigt detsamma.

I centrum ser vi Chris O'Dowd – känd för flera komedier, däribland The Boat That Rocked (2009), Bridesmaids (2011) och Juliet, Naked (2018) – och Gabrielle Dennis (Girls Trip, Marvel's Luke Cage) som det äkta paret Dusty och Cass. När Morpho ger dem helt olika potentialer sätts deras förhållande i gungning, inte minst från Dustys sida som blir orolig för att han håller tillbaka sin partner. Han, som är lärare, får veta att det är precis vad han ska vara, medan Cass får den kryptiska etiketten "Kunglighet".

Gabrielle Dennis och Chris O'Dowd i The Big Door Prize
Gabrielle Dennis och Chris O'Dowd i The Big Door Prize. Foto: Apple TV+

"Jag använder alla mina sex miner under de där tre minuterna"

– Vad som lockade mig med manuset var det universala konceptet som vi alla kan förhålla oss till, hur vi sätter etiketter på varandra och hur vi tillåter oss själva att påverkas av dem. Jag gillade också att det fanns många element från andra serier, att det finns lite mystik, lite fantasy, lite komik, lite drama. Som skådespelare är det spännande att ta sig an något sådant, säger Gabrielle Dennis.

– Jag ville se vad som händer med ett samhälle om det plötsligt får ett orakel, som kan berätta vad en ska göra. Ska man följa det? Kommer alla att följa det? Vad händer med de som inte följer det? Och etikettbiten är intressant eftersom om du inte lägger någon tyngd på dess innebörd spelar den egentligen ingen roll. Hur mycket karaktärerna ändrar sina liv beror, mer eller mindre, på hur stor vikt de ger till Morphos utlåtande. För Dusty är det viktigt att vara lärare, men jag tror inte att det är exakt allt han kan vara, så när han får höra att det är hans fulla potential så tar det emot för honom.

Ja, precis. För visst önskar han att det finns något mer för honom?

– Exakt och jag är glad att jag fick spela på alla känslor när han får sin dom. Jag använder alla mina sex miner under de där tre minuterna. Jag tror att det först finns lite nöjdhet i att han är på rätt ställe, men sedan inser han att han kanske är fast. Att han är fast med en otroligt vacker kvinna och inte vet vad han ska göra [skrattar].

Chris O'Dowd i Slumberland
Chris O'Dowd i Slumberland. Kanske över han på att förverkliga sin dröm som svensk sjöman? Foto: Netflix

Chris O'Dowd önskar att han var en svensk sjöman

Har ni sett de färdiga versionen av avsnitten, och i så fall, fanns det några scener eller delar av manuset vars mening förändrades när ni fick se slutresultatet?

– Nästan allting! Vi såg de tre första avsnitten nyss och det var väldigt belönande eftersom tonaliteten är så dynamisk genom serien. Och då är det svårt att veta om allt kommer att funka ihop eller inte, särskilt under covidtider när vi inte gör några gemensamma genomläsningar utan det är först när det syns på skärmen som allt får en helhet. Jag tyckte verkligen att det var en bedrift att få alla dessa scener att kännas enade, säger Chris O'Dowd.

Kommer vi att få någon förklaring på Morphos existens?

– Vi får en glimt om var den kan komma från under säsongens gång och jag föreställer mig att om historien fortsätter så får ni nog mer klarhet i det. I boken får man veta, men här har vi slutat annorlunda. Jag förväntar till 100 procent att vi gör en till säsong.

– Jag känner att med den där cliffhangern så måste vi bara göra det. Det finns så mycket som fortfarande inte är besvarat, vi måste få veta mer om Morphomaskinen. Var den kommer ifrån är en stor fråga.

Om en Morphomaskin plötsligt dök upp bakom er, här och nu, skulle ni använda den?

– Om jag inte behövde ange mitt personnummer eller mina fingeravtryck så skulle jag göra det [skrattar].

– Jag tror att jag skulle göra det, men jag skulle inte vilja att andra fick veta vilken etikett jag fick. Jag hoppas att det står "svensk sjöman" så jag skulle kunna åka ut i fjordarna med ett litet segel och äta sardiner [skrattar].

Recension: The Big Door Prize (säsong 1)
Chris O'Dowd i The Big Prize Door. Foto: Apple TV+

IMDb:s galna miss – The Adventures of Super Frank

Chris, hag såg på din IMDb-sida att du arbetar på en film som heter The Adventures of Super Frank, som du själv skriver.

– Nej, alltså, det måste ha stått där i tio år nu. Det är ingenting som händer, jag har inte haft tid till att skriva den. Den handlar om min bror. Han var i Berlin när muren föll, han är tio år äldre, och han hade den här galna storyn om hur han jagade en tjej, som han trodde var gravid med hans barn, till Australien. Han skickade mig vykort hela tiden och berättade om sina äventyr.

Så du bara berättade om detta för någon och så hamnade det på din IMDb-sida eller vad hände?

– Jag vet inte hur sånt här fungerar. Allt filtreras via Wikipedia numera. Bara man säger nåt i en intervju så händer det tydligen och landar på din IMDb-sida.

Har du ens börjat skriva på den?

– Nej! Jag har skrivit två andra TV-serier sen jag ens nämnde detta. Jag har till och med skrivit till IMDb och bett dem ta bort projektet eftersom jag får frågor om det.

Gabrielle, kortfilmen du gjorde nyligen är väl riktig åtminstone?

– Ja, den är riktig! Jag hoppas att få göra fler, den var en del av en satsning som heter Women Right Now och inspirerar många kvinnliga författare.

Kul! Om du någonsin vill göra en långfilm så har jag en jättebra story åt dig. Den heter The Adventures of Frank, och författaren sitter precis bredvid dig.

– [Skrattar] Exakt! Jag älskar nätverka, underbart!

The Sapphires
Chris O'Dowd i The Sapphires. Foto: Hopscotch Films

Titlarna Chris O'Dowd tycker att du ska med honom

Chris du har varit med i så många filmer och serier under åren, finns det några dolda guldkorn där ute för dina fans?

– Oh, om du inte har sett The Sapphires, som handlar om en grupp urinvånare i Australien som turnerar i Vietnam på 60-talet för de amerikanska soldaterna, så måste du se den. Det är en riktig historia och var superkul att göra.

– Min mamma älskar ju också en riktigt gammal serie med dig, Doc Martin, hon älskar den. Det är hennes favoritserie! Först älskade hon Frasier och nu denna.

– Hon älskar verkligen sin finkultur, skrattar Chris.

"The Big Door Prize" finns nu att streama på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL