Skaparna om Maktens ringars framtid: Det här är vår idé

Skaparna om Maktens ringars framtid: "Det här är vår idé"

  • Amazon Prime
Filmtopp
30 augusti 2022 kl. 13:00

Teamet om kreativ frihet och seriens genuina hantverk

Den 2 september är det premiär för Amazons storsatsning "Maktens ringar". Filmtopps Eric Diedrichs har frågat seriens skapare om vad som väntar oss.

Snart är det premiär för historiens mest påkostade TV-serie, Maktens ringar, som utspelas i J.R.R. Tolkiens värld tusentals år före Sagan om ringen. Trots detta återvänder några av de karaktärer som vi tidigare fått bekanta oss med, däribland Galadriel, Elrond och Isildur.

Som titeln indikerar på fokuserar Maktens ringar på just de kraftfulla ringar som lät smidas av Sauron och vars krafter korrumperade stora delar av Midgård. Under en presskonferens i London svarade seriens skapare Patrick McKay och John D. Payne samt den exekutiva producenten Lindsey Webber på frågor om den påkostade produktionen. Amazon spenderat flera miljarder på produktionen men ska ändå ha gett dem kreativ frihet:

– Amazon hade inga krav på vilka karaktärer vi skulle använda eller vad historien skulle handla om. Det här är vår idé om hur TV-serien borde vara, särskilt att återbesöka Galadriel under en annan tid av hennes karaktärsutveckling. Elrond. Att ha en historia som involverar halvlingar, och en hel del andra överraskningar som vi har i skjortärmen. Det kom från oss. Det fanns inget krav förutom att det skulle vara bra och det har vi förhoppningsvis lyckats med, säger Patrick McKay.

Maktens ringar
Fr.v. Lindsey Weber, J. D. Payne, Patrick McKay & Justin Doble. Foto: Jenny Andersson/Amazon Studios.

Troget, emotionellt och kraftfullt

Precis som i Sagan om ringen- och Hobbit-filmerna består "Maktens ringar" av flertalet olika miljöer och ett enormt karaktärsarkiv med människor, alver, dvärgar, trollkarlar och hobbitar. Lindsey Webber kommenterar de logistiska utmaningarna med att lägga detta enorma 3D-pussel:

– Det finns ett uttryck som vi ofta använde oss av, "hur äter du en elefant? en tugga i taget". Så varje dag, ett steg i taget. Vi hade massor av möten och det krävdes massor av planering för att få liv i alla dessa världar. Inte bara utmaningen i att föreställa sig hur alla miljöerna ser ut, de måste samtidigt vara klara för inspelning. De måste se inbodda och antika ut, och att få något att se gammalt ut är mycket svårare än att få något att se nytt ut. I Midgård var allt handgjort så vi vi använde oss inte av någon teknologi som de själva inte skulle kunnat ha. Det finns inga dragkedjor gömda i kläderna, utan allt är gjort som det skulle ha gjorts i den världen. Det är ett arbete gjort med stor kärlek från alla som har varit involverade.

Hur noggrant har ni kartlagt de nästkommande fyra säsongerna?

– Det finns en plan. Vi ser oss inte riktigt som skaparna bakom detta utan försöker förvalta allt så troget, emotionellt, vackert och kraftfullt som möjligt. Tolken har gett oss denna era i Midgårds historia och det finns redan en serie händelser som leder allting vidare. Om du ser till vad han har gett oss och föreställer dig att det ska berättas över fem säsonger så fördelas det rätt bra. Så planen finns där, den är inte vår utan Tolkiens. Vi hoppas bara att vi kan filmatisera den på bästa möjliga sätt.

Den första säsongen av "Maktens ringar" har premiär den 2 september på Amazon Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL