Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Sophie Okonedo och Tobias Menzies om ”Modern Love”

Intervju: Sophie Okonedo och Tobias Menzies om ”Modern Love”

  • Amazon Prime
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Intervju
14 augusti 2021
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Intervju
14 augusti 2021

Sophie Okonedo och Tobias Menzies berättar om inspelningarna av det hyllade avsnittet.

Filmtopp har snackat med de två Emmynominerade skådespelarna som ligger bakom de gripande insatserna i det vackra ”Modern Love”-avsnittet ”Second Embrace, With Hearts and Eyes Open”.

MER LÄSNING:

Den första säsongen av Modern Love baserades på den veckovisa kolumnen i New York Times, som även blivit en populär podd, där läsare har kunnat skicka in korta och personliga kärleksberättelser av olika slag. När serien nu är tillbaka med en andra säsong hos Amazon Prime Video, så har berättelserna även börjat inkludera kärleksmöten utanför New York. 

Ett av den nya säsongens allra mest gripande avsnitt spelades in på ett hotell i Dublin, med de nyligen (välförtjänt) Emmynominerade skådespelarna Sophie Okonedo (Ratched) och Tobias Menzies (The Crown) i huvudrollerna. Handlingen kretsar kring det frånskilda paret Elizabeth och Van, som försöker göra vad som är bäst för deras gemensamma barn — hålla god min och ställa upp för varandra trots att förhållandet sedan länge är över. Tills något oväntat händer…

Inför premiären fick Filmtopp chansen att byta några ord med de båda skådespelarna, som uppenbarligen funnit varandra och först inte ens märkte att intervjun hade börjat… de satt och nämligen skrattade åt något internt skämt. Men efter att en moderator stängt av mute-funktionen på skådespelarnas skärm, så får vi slutligen kontakt. Lyckligtvis med den skämtsamma och glada stämningen intakt.

Sophie Okonedo och Tobias Menzies. Foto: Amazon Prime Video.
Sophie Okonedo och Tobias Menzies i "Modern Love". Foto: Amazon Prime Video.

Ni skulle spela två karaktärer med ett långt och misslyckat äktenskap bakom er, som både ska kännas av där i bakgrunden samtidigt som vi bjuds på en otroligt fin och gripande kärlekshistoria i nuet. Med ett väldigt imponerande slutresultat, så vill jag givetvis veta hur ni förberedde er för att lyckas så bra tillsammans?

– En av utmaningarna med just vårt avsnitt var att det skulle gå att se och känna spåren av ett långt förhållande, som vi aldrig får se några bilder ifrån. Ett äktenskap som fallit isär och allt historiskt bagage som skulle finnas där i bakgrunden… som en del av atmosfären och kemin oss emellan. Vår lösning på det var helt enkelt att försöka hänga så mycket som möjligt med varandra under tiden precis innan inspelningarna. Eftersom vi aldrig hade träffats innan, förklarar Tobias Menzies.

En alltid lika frispråkig, skämtsam och snabbpratande Sophie Okonedo fyller i:

– Lyckligtvis så hatade vi inte varandra fullständigt efter den där tiden innan inspelningarna. John [Carney], som regisserade avsnittet, och vi hade även en väldigt liknande bild av vad vi ville uppnå med avsnittet. Det är inte alltid man har den turen, att verkligen alla vill uppnå precis samma sak och håller med om bästa vägen dit.

Vad ville ni uppnå med avsnittet?

– Vi kände alla att det här kunde bli något väldigt meningsfullt, autentiskt och som kunde kännas trovärdigt. Ibland kunde vi till och med testa oss fram och improvisera lite kring vissas delar, för att sedan hoppa tillbaka till manuset igen och känna oss fram tillsammans. Mot det där gemensamma målet som vi alla såg så tydligt, fortsätter Okonedo.

Sophie Okonedo i "Modern Love".
Sophie Okonedo i "Modern Love". Foto: Amazon Prime Video.

Avsnittet "Second Embrace, With Hearts and Eyes Open" spelades in mitt under den pågående coronapandemin, när stora delar av befolkningen i både Irland och Storbritannien var instängda i sina hem under karantän-tiden. Under två korta veckor på ett hotell i Dublin, så skapade Modern Love-produktionen samtidigt sin vackra kärlekshistoria. Tiden under inspelningarna flög förbi — och båda skådespelarna berättar enigt om att de hade velat spendera avsevärt mer tid med just den här berättelsen.

– Jag gillade verkligen att det här var en berättelse som osade av kärlek, berättar Okonedo. Både jag och Tobias har spelat flera andra ganska svåra och kaotiska roller, så det kändes väldigt härligt att få vara en del av något så fint och "rent" som en kärleksberättelse. Vi var bara där i två veckor, men det är verkligen inte varje gång som man får en känsla av att "oh nej, är vi redan klara!?" efteråt. Andra inspelningar kan traggla på i vad som känns som evigheter… och man kan knappt vänta på att de ska ta slut! Men i det här fallet känns det verkligen som att vi hade kunnat fortsätta hur länge till som helst – och jag hade fortfarande älskat det lika mycket.

– Eller hur!, ropar Menzies instämmande och fortsätter; vi hade kunnat spela in hela säsongen bara vi två istället. De kunde lika gärna ha skrotat resten [av avsnitten] och bara låtit oss ta upp hela säsongen istället... men jag vet inte riktigt vad John hade tyckt om det. Det här var helt klart ett av de bättre jobben jag haft. Man vet aldrig riktigt vad man har givit sig in på förrän man är där på plats, den här gången gick det långt över förväntan. En genuint fin upplevelse. Nu hoppas jag bara att det syns när man tittar på avsnittet efteråt också.

Tobias Menzies i "Modern Love".
Tobias Menzies i "Modern Love". Foto: Amazon Prime Video.

Baserat på både TV-kritikers och de tittare som har hunnit ge den andra säsongen av Modern Love en chans, så verkar Menzies önskan lyckligtvis ha uppfyllts. Avsnittet har hyllats både för skådespelarnas extremt starka insatser framför kameran, men också för hur vacker, gripande och trovärdig handlingen i Second Embrace, With Hearts and Eyes Open är. 

Har du hunnit ge Menzies och Okonedos avsnitt en chans ännu? Hela den andra säsongen av Modern Love finns nu tillgänglig hos Amazon Prime Video.

NÄSTA ARTIKEL