Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jeremy Clarkson

INTERVJU: Jeremy Clarkson om nya programmet på bondgården.

  • Amazon Prime
Edward Langert
Edward Langert | Intervju
31 maj 2021
Edward Langert
Edward Langert | Intervju
31 maj 2021

Motorkungen på nya äventyr.

Han är Storbritanniens kanske mest omtyckta programledare genom tiderna. Folkkär, ocensurerad, omdiskuterad, motorsportfantast, patriot och engelsman. Beundrare av Winston Churchill, bilar, Whiskey och James Bond - Filmtopp har pratat med Jeremy Clarkson om sitt nya TV-program "Clarkson's Farm" med premiär i juni.

Sagan om Top Gear.

Tillsammans med Richard Hammond och James May ledde Jeremy Clarkson motorprogrammet Top Gear mellan 2002 till 2015. Programmet blev ett av BBC:s mest framgångsrika produktioner genom tiderna med exemplariskt höga tittarsiffror i inte bara Storbritannien utan även Sverige, Frankrike, USA och Sydostasien. Programmet prisades för humorn, spontaniteten, farten och äkthetskänslan, som blev ett visuellt party för alla bilälskare.

Trots sin popularitet blev Clarkson sparkad från BBC efter att ha varit inblandad i ett bråk med en producent i samband med inspelningen av ett Top gear-avsnitt, bråket ska ha resulterat i handgemäng. Något som ska ha blivit droppen för BBC, som beslutade att inte förlänga Clarksons kontrakt. Efter att Clarkson tvingats lämna serien bestämde sig båda programledarkollegorna James May och Richard Hammond att lämna showen.

Men detta stoppade givetvis inte Clarkson från att fortsätta med TV. Efter avslutningen med Top Gear levererade han tillsammans med May och Hammond The Grand Tour för alla bilfantaster, men fredagen 11 juni släpps Clarksons kanske allra mest annorlunda program någonsin – Clarkson's Farm.

Diddly Squat Farm- bondgård och lanthandel

Jeremy Clarksons
I sitt osannolikt sanna program Clarkson's Farm på Amazon Prime axlar Jeremy rollen som jordbrukare med allt vad det innebär, Clarkson här tillsammans med sin dräng och medhjälpare Kaleb Cooper.

The Cotswolds är ett enastående naturskönt område beläget i grevskapet Oxfordshire i centrala England. Med böljande kullar, rinnande bäckar och åkrar så långt ögat kan nå är det ett givet resmål för turister, men även för jordbruk. Det är nämligen just i Cottswolds som Jeremy Clarksons bondgård Diddly Squat Farm ligger. I hans nya program Clarkson’s Farm testar Jeremy sin förmåga som bonde och lantbrukare.

– Jag köpte bondgården 2008, säger Jeremy. Jag har bokstavligen ingen aning om varför. Jag var på promenad och någon sa till mig att ”detta är till salu” så jag köpte den. När skötaren av gården gick i pension förra året så sa jag att jag kunde ta över och sköta gården.

I programmet följer vi Clarkson från dag ett i sin nya lantliga verksamhet. Bondgård på över fyrahundra hektar med får, höns och åkrar att skörda tillsammans med sin pålitliga medhjälpare och dräng Kaleb - en aningen mer rutinerad lantbrukare, medger Jeremy. Men är Jeremy Clarkson en lantbrukare?

– Ingen försökte tala mig ur det, ingen sa ”Helt ärligt Jeremy, det här är idiotiskt”. Så där var vi dag ett, jag är chefen över gården och där hade vi programmet.

Vad är svårast med att driva en bondgård?

– Får, vi har 140 stycken på gården. Det är verkligen svårt, fåren är besvärliga. De flyr, fastnar i stängslet, vaknar på morgonen och kommer på ovanliga sätt att dö på. Jag har den största respekten för fårahedar. Jag fick ju ta hand om fåren när de födde, och jag fick ju samråda med veterinären. Fåret såg på mig och jag såg fåret, vi förstod varandra.

"Jag har haft lunginflammation och varit världens största kedjerökare, får jag detta dör jag".

Jeremy Clarkson
Foto: Amazon Prime Video.

Men under inspelningen av "Clarkson’s Farm" kommer en pandemi. Storbritannien går in i en total lockdown och till en början svajar allt, det här är inte enbart ett TV-program utan en bondgård med arbetare, djur och lanthandel. Samtidigt är Jeremy oroad över den nya smittan, som just då står utan vaccin:

– Jag var livrädd för Covid-19. Jag har haft lunginflammation och har varit världens största kedjerökare, får jag detta så dör jag.

Under 2020 testar Jeremy positivt för Covid-19 men har tur.

– Sen kom det. Läkaren sa ”du är sjuk, du har Covid-19” men jag var inte alls så sjuk, jag var så lite sjuk som jag någonsin varit. Jag satt hemma och kollade på James Bond-filmer. Många har dött och det är förfärligt men jag gjorde inte det.

Bondgårdens verksamhet fortsätter, sakta men säkert rör vi oss mot ljusare tider men att vara fast där under en pandemi kan väl inte varit lätt. Eller?

– Det fanns ingen bättre plats i världen att vara på under en pandemi än på en bondgård, eftersom Storbritannien ansåg oss (bönder och lantbrukare) vara essentiella arbetare så kunde vi - vi var tvungna - att fortsätta arbeta och förse landet med de varor vi producerar här på gården. Vi fick arbeta med distans, men det är enkelt på en bondgård.

– London är fester och mingel, men plötsligt så kan vi inte göra något sådant. Skönt! Bondgården är den bästa platsen att vara låst till. Vi hade ett fantastiskt vårväder, det var varmt soligt. Vattenfall, åkrar, ängar. Vackert.

Betraktar du dig sig själv som en bonde nu?

– Jag känner mig som en bonde när jag lutar mig mot stängslet och ser ut över mina betande får. Men nej, jag tror att det tar lång tid att kunna verkligen bli en bonde. För du behöver verkligen vara en agronom, veterinär, mekaniker, meteorolog, affärsman, barnmorska och storspelare samtidigt och jag bemästrar inget av det. Allt jag gjort de senaste trettio åren är att köra bil och skrika och det kvalificerar dig inte att vara en bonde.

"Även när han dog fick pappa oss att skratta - jag följer samma princip"

Jeremys humor och glimt i ögat när han kastas in i detta nya livet på gården undgår ingen. Programmet är inte bara underhållande utan ger också något av en unik insikt i jordbruk och lantarbete för nybörjare.

– Min pappa var en rolig man. Han sa att måste få människor att skratta, det är vad han gjorde varje dag. Även när han dog fick min pappa oss att skratta, jag följer samma princip och har följt den hela mitt liv. Det är ju visserligen svårt idag när folk blir så kränkta.

Jeremy ser menande ut. Men det måste väl vara tidskrävande med bondgård och lanthandel, vid sidan av The Grand Tour?

– Jag skriver tre spalter för The Sun och The Sunday Times, jag har The Grand Tour och några andra projekt som är igång. Men det finna massa tid på dagen.

Planerar du att fortsätta med jordbruket?

– Absolut, Cotswolds där bondgården ligger är en vacker del av Storbritannien. Jag var i London igår för en lunch och jag tycker ju om London, men när jag kom tillbaka till gården och steg ut från bilen blev kontrasten så påtaglig. Fåglarna kvittrade, luften var så ren, landskapet så vackert. Att få gå upp på morgonen och försörja sig här är tacksamt.

Clarkson’s Farm har premiär Fredag 11 Juni på Amazon Prime Video.

NÄSTA ARTIKEL